Annonce
Lokalavisen Assens

Hun maler om sprækker i tiden

Elisabeth Rask, kunstner. Foto: Martin Kloster
Den nu tidligere gymnasielærer Elisabeth Rask ser opløsningstendenser i den tid, vi lever i. Hun maler om tiden.
Annonce

Bodebjerg: Siden 2004 har billedkunst- og historielærer Elisabeth Rask været ansat på Vestfyns Gymnasium.

Men ikke længere. Op til denne sommer valgte hun at stoppe for at gå fuldhjertet ind i at være udøvende kunstner med eget atelier i det gamle hønsehus i hjemmet på Bodebjergvej. Hun havde indtil da malet på fritidsbasis.

- Jeg kunne mærke det sidste år på gymnasiet, at selv om jeg var rigtig glad for arbejdet og syntes det var spændende, så havde jeg lyst til at finde udtryk for alt det, der sådan rører mig, undrer mig, og optager mig, fortæller 65-årige Elisabeth Rask.

Hun kalder det et svært valg. Men det var et valg, hun tog. Hun valgte penslerne frem for skolebøgerne.

Så hvad er det sådan, der optager den nu tidligere gymnasielærer i hendes nye verden? Hun siger uden omsvøb:

- Liv og død!

- Det er en slags portrætter, jeg nu er begyndt på, fortæller Elisabeth Rask og peger for Lokalavisen Assens rundt på nogle af sine værker.

De virker umiddelbart dystre i deres udtryk. Et billede af nogle unge mennesker viser dem i en kano i noget nær mørke og med mørke øjne. De virker til at være på vej ned i en afgrund.

- Jeg synes, at verden udvikler sig dramatisk. Det er ligesom om man opdager, at man har taget fejl af nogle ting. Der er nogle ting, der skrider. Noget man har troet på, troet på det her moderne projekt, at man godt kan, at vi kan styre tingene, diskutere os frem til ting, demokrati. Alle de her ting. Der er en hel mase sprækker og huller i den opfattelse, mener Elisabeth Rask.

Annonce

Bange for at miste

- Har du selv et pessimistisk syn?

- Jeg har en indre livsglæde. Jeg kan også godt lide at udtrykke mig humoristisk. Men jeg har måske et lidt pessimistisk syn på den udvikling, der foregår nu. Det er noget, der er kommet de senere år med den udvikling, der har været efter murens fald og så videre. Den kolde krig: Så vidste man da, hvad man havde med at gøre, siger kunstneren med et tvist.


Jeg synes, at verden udvikler sig dramatisk. Det er ligesom om man opdager, at man har taget fejl af nogle ting. Der er nogle ting, der skrider.

Elisabeth Rask, kunstner.


I dag ser hun opløsningstendenser.

- Det, jeg har troet på, det bliver sat under pres på en eller anden måde. Jeg er bange for at miste. Det er måske det, jeg gerne vil bevidne, siger hun om sin kunst.

Hvorfor verden skulle have ændret sig ved hun ikke. Hun underviste i historie på gymnasiet. Her var der da en vis orden af forskellige tidsforløb.

- Der synes jeg med den alder, jeg har, har jeg levet en periode med velfærdsstat og man har troet på en harmonisk fremtid og man havde indflydelse på tingene. Så ser man i de seneste år  en opløsnings- eller forandringstendens på de store træk ude i verden. Det synes jeg er meget interessant, også i forhold til naturen og klimaet - at opleve den der magtgensløshed og se, hvordan mennesker reagerer på det, fortæller hun.

Annonce

Gydestedet

Elisabeth Rask starter som regel dagen med at gå over i sit idylliske, hvide atelier ved 10-tiden.  Derfra går hendes verden nu, herfra "gyder" hendes pensel hendes syn på livet.

Hun maler ofte mennesker fra sin egen omgangskreds. Det helt nære.

Åbne værksteder

Elisabeth Rask er sammen med andre lokale kunstnere med til Åbne værksteder flere steder i Assens Kommune i weekenden 12.-13. september klokken 10-16. Det går ud på, at du kan møde hende og flere lokale kunstnere, se deres værker og snakke om kunst med dem.

Arrangør er Pabiak og Assens Kunstråd med støtte fra Assens Kommune og Statens Kunstfond.

Du kan komme til Åbne værksteder hos Margit Elmelund (Drosselvænget 15 i Brylle), Peter Tybjerg og Merethe Bloch (Ramsherred 17 i Assens), John Hansen (Søstien 7 i Sønderby), Carl Henning Aarsøe (Lundagervej 27 ved Assens), Elisabeth Rask (Bodebjergvej 31 ved Glamsbjerg), Jens Ingvard Hansen (Søndergade 43 i Glamsbjerg) og Lene Broe (Stæremosevej 192 i Tommerup).

Elisabeth Rask har også tegnet sin søn, og også sin mand Sven Rask i en underlig positur bagfra. Sønnen sidder ved stranden og grubler over nogle ting. Som hos Auguste Rodin. Manden sidder lidt som Nicolai Abildgaards "Den sårede filoktet" fra 1775. Værkerne virker dystre.

- Jeg synes det er så sjovt at tage de nærmeste omgivelser og fortælle nogle historier om liv og død, fortæller kunstneren bag.

- Det er naturens gang, at man lever, blomstrer og man dør. Det skildrer jeg. Det, jeg er bange for at miste, det tror jeg er friheden til at arbejde med de ting, og være den der sætter min egen dagsorden, bemærker Elisabeth Rask.

Elisabeth Rasks udstyr. Eller noget af det. Foto: Martin Kloster
Elisaberth Rask kigger ud på verden og lader sig inspirere. Foto: Martin Kloster
Elisabeth Rask, kunstners værk. Hun kalder det for "Ung mand af den kreative klasse". Det er hendes lillesøsters kæreste, hun har malet. Foto: Martin Kloster
Elisabeth Rasks maling. Foto: Martin Kloster
Sådan tager Elisabeth Rasks atelier sig ud. Foto: Martin Kloster
Elisabeth Rask i arbejde. Foto: Martin Kloster
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Røde Kors samler ind

Lokalavisen Assens

Cirkus i byen

Annonce