Annonce
Lokalavisen Assens

Iskoldt juledyk i Lillebælt

Vandet var fire grader varmt, da 25 vinterbadere mandag morgen sprang i vandet i Lillebælt med nissehuer på. Foto: Michael Bager
25 morgenfriske personer tog lillejuleaftensdag en morgendukkert i Lillebælt. Traditionens tro skete det denne dag med nissehuer på.
Annonce

Assens: For en flok medlemmer af Assens Roklub er det ikke rigtig jul, før de lillejuleaftensdag har dyppet kroppen i Lillebælts bølger iført nissehuer og andre løsthængende julegevandter.

Det er en tradition, der efterhånden har en del år på bagen, men en større rundspørge mandag morgen blandt vinterbaderne kastede ikke lys over, hvornår denne julehappening første gang løb af stablen.

- Men det må være mindst 10 år siden, vi første gang hoppede i vandet lillejuleaften, siger Bodil Pedersen, mens Kirsten Kristiansen fra Sønderby mener at vide, at traditionen med at gå i vandet lillejuleaftensdag i sin blev startet af syv-otte medlemmer fra roklubben.

Bodil Pedersen er en af de første vinterbadere, der mandag morgen kommer ud fra omklædningsrummet i Assens Søsportcenter og står parat til at snuppe en morgendukkert og en frivillig chokbehandling i Guds store balje.

Den tidligere biblioteksassistent fra Turup er godt tilfreds med, at det ikke blæser en halv pelikan udenfor, og at temperaturen er relativ mild. Hun husker, at hun engang har julebadet, mens der lå små iskugler oven på vandet.

Med sine 53 år hører Benthe Majgaard Myhlendorph fra Aborg til blandt badeholdets yngste deltagere. Som de fleste andre nissehuebadere er Benthe Majgaard Myhlendorph startet som roer i Assens Roklub og ad den vej kommet med på vinterbadeholdet.

- Jeg har roet i klubben i otte sæsoner og været vinterbader i syv år. Når man er medlem af Assens Roklub, fører det næsten automatisk med, at man også er vinterbader, forklarer Benthe Majgaard Myhlendorph.

For mig handler vinterbadning mere om det mentale end det fysiske. Det er en god måde at komme i gang på om morgenen og en lille personlig sejr, hver gang jeg hopper i.

Benthe Majgaard Myhlendorph

Annonce

Rundstykker og morgenbitter

Vinterbadning er blevet mere og mere populært de seneste ti år. Det skønnes, at flere end 50.000 mennesker nu regelmæssigt dypper deres korpus i iskoldt vand.

Nogen gør det, fordi de tror, det er godt for sundheden. For andre er det mere en social begivenhed, hvor man mødes regelmæssig og passer lidt på hinanden.

Benthe Majgaard Myhlendorph vinterbader typisk en til to gange om måneden.

- For mig handler vinterbadning mere om det mentale end det fysiske. Det er en god måde at komme i gang på om morgenen og en lille personlig sejr, hver gang jeg hopper i, siger Benthe Majgaard Myhlendorph.

Jejer Manniche Nielsen fra Assens har besluttet sig for at tage det kolde gys i fuld julemands-ornat.

- Jeg har lige holdt en pause med vinterbadningen i en måneds tid, fordi jeg er blevet opereret i min venstre arm, fortæller Jejer Manniche Nielsen, inden han sammen de øvrige julebadere kaster sig ud i det stille, klare vand.

Nu venter rundstykkerne og morgenbitteren i roklubbens lokaler, inden morgenbaderne skilles og ønsker hinanden en god jul.

En tur i vandet og så hurtigt op igen. Der blev ikke taget mange svømmetag mandag morgen i vandet ved Assens Roklub, men måske var det rundstykkerne og morgendrammen bagefter, der trak mest. Foto: Michael Bager
Tre trin ned ad badetrappen, så er man i vandet. Det siges, at man helst skal tage et svømmetag for hver plusgrad. Mandag morgen blev vandet i Lillebælt målt til fire grader. Foto: Michael Bager
Det er godt med lidt hjælp, når man skal op af vandet igen. Jejer Manniche Nielsen (tv) har i flere år været fast vinterbader to gange om ugen. Foto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Klumme: - Jeg kan naturligvis godt følge, at det skaber en vis ulighed, hvis Louises forældre hyrer Medina til at komme og optræde med popcorn-maskiner og lysshow

Annonce