Annonce
Lokalavisen Assens

- Jeg glæder mig til at gå ned i min butik hver eneste dag

Kim Jensen bag disken i KP Mode, som hun åbnede 1. april 1995. I 17 år har Lan Nguyen hjulpet til i tøjbutikken på hovedgaden i Assens. Foto: Søren Plovgaard
Kim Jensen kom til Danmark fra Vietnam i 1979. Nu har hun drevet tøjbutikken KP Mode i Assens i 25 år. Og hun fortsætter, så længe helbredet kan holde til det.
Annonce

Assens: I 1979 flygtede op mod 400.000 vietnamesere fra deres hjemland som ofre i den optrappede konflikt mellem Kina og Vietnam. Mange af flygtningene valgte at sejle ud i små både for at forsøge at nå til de omkringliggende lande eller i håbet om at blive samlet op af forbipasserende skibe.

Kim Jensen nåede til København med et fly sammen med sin familie i 1979 og blev indkvarteret på et hotel i Vejle sammen med 12 øvrige vietnamesiske familier.

- Jeg kom hurtigt i gang med at lære dansk og deltog på et sprogkursus i otte måneder, inden Arbejdsformidlingen sendte mig på et kursus, hvor jeg blandt andet fik lært at tilskære stof og lave dansk mad, fortæller Kim Jensen.

Hun fik arbejde på teltfabrikken Isabella i Vejle og begyndte at sy fortelte.

- Jeg kan huske, at jeg i starten fik 35 kroner i timen, men senere kom jeg på akkordløn og begyndte at tjente lidt bedre, siger Kim Jensen.

Jobbet som syerske var imidlertid hårdt for Kim Jensens ryg.

- Min læge sagde til sidst, at nu ville han ikke se mig mere, for jeg ville ende i en kørestol, hvis jeg fortsatte med at arbejde som syerske, siger Kim Jensen.

En søndag købte Kim Jensen og hendes mand Per Jyllands-Posten, og her læste de, at der var en grillbar til salg på Skamlingsvej i Kolding.

- Jeg ville gerne være selvstændig, så vi købte en ejendom med tilhørende grill for alle mine spareskillinger. Jeg sagde mit job op hos Isabella, og de næste fem og et halv år drev jeg Fjord-Grillen, fortæller Kim Jensen.

Men også jobbet på grillen var efterhånden hård ved Kim Jensens ryg, så nu begyndte hun i stedet at kigge sig om efter job, hvor hun kunne bruge sine kompetencer indenfor tekstil. Hun havde oprindeligt kig på en forretning i Kolding Storcenter, men i dag er hun glad for, at hun opgav den tanke.

En sælger fra tøjfirmaet Brandtex foreslog hende at starte i Assens.

- Vi kørte en tur til Assens og så, at butikken i Østergade var til salg. Den havde stået tom et stykke tid. Vi blev enige om, at det var det helt rigtige sted at starte butik, og vi fik en lejeaftale i stand. Efter otte måneder købte vi så hele ejendommen, fortæller Kim Jensen.

- Jeg betragter Assens som en stor familie for mig. Jeg kender efterhånden mange mennesker i byen og synes, det er et hyggeligt sted at bo og drive forretning. Fynboerne kan godt være lidt svære at komme ind på og være lidt forsigtige, men når du først kender dem, er de også meget trofaste, siger Kim Jensen.

Min læge sagde til sidst, at nu ville han ikke se mig mere, for jeg ville ende i en kørestol, hvis jeg fortsatte med at arbejde som syerske

Kim Jensen, indehaver af KP Mode i Assens

Annonce

Noget for enhver smag i butikken

Efter en stille og rolig start de første år fik Kim Jensen efterhånden mere at lave i sin tøjbutik, og omsætningen i butikken kunne nu give til, at hun kunne ansætte en medhjælper i forretningen. Lan Nguyen, der også stammer fra Vietnam, har været ansat i butikken i 17 år.

Kim Jensen fortæller, at hendes tøjbutik KP Mode - K for Kim og P for Per - henvender sig til kunder fra cirka 35 år og opefter. Udvalget er bredt, og Kim Jensen synes, hun har noget for enhver smag.

- Jeg har tøj i størrelser fra 34 til 56, og det er både hverdagstøj og tøj til fest. Vi har tøj i både den lidt billige og den dyre ende af prisskalaen, og jeg lægger vægt på at føre nogle klassiske varer, siger Kim Jensen.

Kim Jensen regner med at fortsætte med at drive KP Mode i nogle år endnu.

- Jeg bliver ved, så længe jeg har et godt helbred, siger Kim Jensen.

Hun er glad for, at samfundet igen er begyndt at vende tilbage til mere normale tilstande, så der kommer gang i handelslivet efter nogle mere stille uger i kølvandet på coronakrisen.

- Jeg glæder mig fortsat til at gå ned i min butik hver eneste dag. Hver dag er en ny og spændende udfordring for mig, og jeg forsøger at gøre mit bedste hver dag, siger Kim Jensen.

Siden hun kom til Danmark, har Kim Jensen kun besøgt sit hjemland en gang.

- Det var helt tilbage i 1983, hvor Per og jeg rejste derned. Jeg har ikke længere nogen familiær tilknytning til Vietnam. Min familie blev spredt for alle vinde og bor nu i Schweiz, USA, Australien og Canada, forklarer Kim Jensen.

Kim Jensen regner med at blive ved med at drive forretning i flere år endnu. Foto: Søren Plovgaard
KP Mode har et bredt udvalg i tøj til kvinder og i alle prisgrupper. Foto: Søren Plovgaard
Kim Jensen kom til Danmark som bådflygtning fra Vietnam i 1979. Hun arbejdede flere år som syerske hos firmaet Isabella i Vejle, inden hun og hendes mand Per Jensen for 25 år siden flyttede til Assens. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Klumme: - Jeg kan naturligvis godt følge, at det skaber en vis ulighed, hvis Louises forældre hyrer Medina til at komme og optræde med popcorn-maskiner og lysshow

Annonce