Annonce
Lokalavisen Assens

Jubii - vi skal på museum: Her får du fire gode forslag til en regnvejrsdag

Modstandsmuseet Toldstrups Hus holder til i denne karakteristiske ejendom i Damgade i Assens. Foto: Søren Plovgaard
Annonce

Det regner og blæser - og ungerne er utålmodige.

De fleste familier, der er på ferie med deres børn, kender scenariet: Hvad skal man finde på at lave, når strandturen må aflyses på grund af vejret? Jamen, så skal man da på museum.

I Assens Kommune findes en række spændende museer, som også børn kan have fornøjelse ud af at besøge.

Her er fire gode tip til et museumsbesøg.

1

Museet Ernst har navn efter sølvvarefabrikant Frederik Ernst, der skabte en imponerende samling af sølvtøj og kunstgenstande. Arkivfoto: Kim Rune

Museet Ernst i Østergade 57 i Assens gør måske ikke det store væsen af sig udefra.

Til gengæld er der fuld valuta for pengene, når man først stikker næsen indenfor.

Bygningerne i byens hovedgade omfattede tidligere både en privatbolig og en sølvvarefabrik, som fabrikant Frederik Ernst gjorde til Danmarks største med op mod 50 ansatte.

Ernst omfatter udstillingerne Ernsts Samlinger, der rummer en  imponerende samling af sølv, porcelæn og kunst, som Frederik Ernst skabte og som han i 1960'erne og 1970'erne selv viste rundt i, som om det var et museum.

I Fabrikken og Fabrikanten her fortælles om sølvvareproduktion i en dansk provinsby og om mændene bag ”J. Ernst’s Sølvvarefabrik”, som drejede nøglen om i 1950’erne.

Ernst omfatter desuden  Frederik Ernsts Have - en italienskinspireret gårdhave, som Frederik Ernst skabte ved siden af sin sølvvarefabrik. Hver onsdag er der stemningslæsning i haven klokken 12.30.

Museet har igen åbnet op for, at gæster kan nyde medbragt mad og drikke. Gæster er dog selv ansvarlige for at spritte hænder før og efter.

Frem til søndag den 9. august kan man besøge museet til halv pris.

Ernst, Østergade 57, Assens

2

Formand for Toldstrupselskabet Preben Find har her sat sig i et værelse, der er en kopi af det værelse, som den kendte modstandsmand og nedkastningschef Jens Toldstrups modtagekvarter. Han skiftede modtagekvarter hele 41 gange under Anden Verdenskrig. Foto: Søren Plovgaard

I Assens kender de fleste huset med den lyserøde gavl i Damgade 26.

Her holdt museet Mands Samling til i mange år, inden Toldstrupselskabet for seks år siden købte ejendommen og etablerede museet Toldstrups Hus.

Mands Samling var skabt af smeden Anthon Jensen, hvis søn Anton Ingersøn Jensen siden blev kendt som Europas dygtigste nedkastningschef under Anden Verdenskrig, hvor han virkede under dæknavnet Jens Toldstrup.

Toldstrupselskabet har med årene fået indrettet et spændende museum, hvor man kan blive klogere på den danske modstandskamp. I Toldstrups Hus findes blandt andet mindestuer for Jens Toldstrup, ligesom der er et bibliotek med bøger, aviser og andet læsestof fra krigens tid.

Om ejendommen Damgade 26 vides i øvrigt, at den husede et stort antal russiske flygtninge omkring afslutningen af Første Verdenskrig.

Toldstrups Hus i Damgade 26 holder åbent hver lørdag fra klokken 10 til klokken 13.

Det koster 50 kroner for voksne at besøge museet. Børn og unge til og med 17 år går gratis ind.

Toldstrups Hus, Damgade 26, Assens

3

Škodamusset ved Krengerup Gods fortæller historien om det tjekkiske bilmærke. Museet er indrettet i godsets tidligere kørelade, hvor der findes mange eksemplarer af tidens Škoda-modeller. Arkivfoto: Jens Wognsen

Der var engang en tjekkisk boghandler, der ønskede sig en cykel. Cyklen fik han, men den var ikke på det niveau som han ønskede sig. Med den fortælling blev grundstenen for bilmærket Škodas historie lagt.

Boghandleren hed Václac Klement og hans kompagnon Václac Laurins cykeleventyr i Mlada Boleslav skulle udvikle sig til en af historiens mest succesfulde bilproducenter.

Idéen til Škoda Museum Danmark blev født den 8. august 1998, hvor tre Škoda-entusiaster mødtes for at planlægge en event i forbindelse med en broåbning ved Hjemstavnsgården i Gummerup. Året efter åbnede det første museum i den tidligere Škodabutik i Nørregade 33 i Glamsbjerg.

Her blev lokalerne hurtigt for små, men man fik en aftale på plads med greveparret Rantzau på Krengerup Slot om, at man kunne flytte ind i godsets gamle kørelade. Flytningen blev dog forsinket af den voldsomme orkan, der ramte landet fredag den 3. december 1999, og først den 3. august 2001 kunne snoren klippes til Škodamuseet.

For bilentusiaster er der masser at gå på opdagelse i på museet. Bilsamlingen spænder vidt. Lige fra den første masseproducerede Škoda 418 Popular fra 1937 til sællerten Felicia, der kom på markedet i 1994 og var den første Škoda, der blev produceret i samarbejde med tyske Volkswagen.

I juli og august holder museet åbent fra tirsdag til søndag fra klokken 13 til klokken 17.

Entré: 50 kroner for voksne. Børn under 13 år er gratis.

Škoda Museum Danmark, Nårupvej 32, Glamsbjerg (Krengerup Gods)

4

På museet Willemoesgaarden midt på hovedgaden i Assens kan man for tiden se særudstillingen "Der var en grænse" om Genforeningen i 1920. Foto: Søren Plovgaard

Hver by har sine helte. I Assens hedder han Peter Willemoes - søofficeren, der blot 24 år gammel mistede livet i Slaget ved Sjællands Odde i 1808.

Peter Willemoes' fødehjem i Assens findes stadig. Assens Kommune overtog skødet på den karakteristiske ejendom i Østergade i 1914, og i dag er Willemoesgaarden et museum under Museum Vestfyns vinger.

Willemoesgaarden viser for tiden en særudstillingen "Der var en grænse" i anledningen af 100-året for Genforeningen.

Assens har altid haft tætte forbindelser til Sønderjylland, og grænsedragningerne i 1864 og i 1920 havde på mange måder betydning for Assens og Vestfyn. Fra 1864 og frem til Genforeningen i 1920 var blandt andet den tidligere hovedfærdselsåre - færgeforbindelsen mellem Assens og Aarøsund - nedlagt.

På udstillingen i Willemoesgaarden kan man også opleve aspekter af Vestfyn i perioden omkring 1920.

Museet inviterer også i uge 31 og 32 de unge til at fortælle om deres egen samtid i et historisk perspektiv. Det sker med arrangementet "Willemoes og heltene", hvor deltagerne besøger udstillingen ”Willemoes - historier om helte” i Willemoesgaarden og kigger på skulpturerne i byrummet i Assens og ser på, hvordan de fremstår som ”helte”.

Deltagerne mødes ved Willemoesgaarden og afhentningen finder sted ved Toldbodhus på havnen i Assens. Der kan maksimalt være 15 deltagere på hver tur, og deltagerne opfordres til at medbringe madpakke og drikkedunk.

Tilmelding sker på mail til: sommerferieaktiviteter@museumvestfyn.dk

Museet Willemoesgården, Østergade 36, Assens

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce