Annonce
Lokalavisen Assens

Julia og Makenzie fra USA: Alle spørger os om Trump

Makenzie Coughlin og Julia Bernesser er veninder og studerer på Washington & Jefferson College i Pennsylvania. De har boet hos familien Sietam i Haarby i fem uger for at samle viden og erfaringer til et uddannelsesprojekt. Foto: Søren Plovgaard
Familien Sietam i Haarby har i fem uger været værter for Makenzie Coughlin og Julia Bernesser, der studerer på college i Pennsylvania i USA.
Annonce

Haarby: Når Makenzie Coughlin og Julia Bernesser, begge 21 år, i disse uger snakker med deres venner og medstuderende på Washington & Jefferson College i byen Washington i delstaten Pennsylvania i USA, vil de sikkert tale en del om Danmark - og ikke mindst Haarby.

De to piger har netop tilbragt fem uger i den sydvestfynske by hos værtsparret Christina og Steen Sietam, der bor på Svinget.

Det er Christina Sietam, der har formidlet kontakten med de to unge studerende - og historien er denne:

Da det sociale medie Facebook kom frem for snart 15 år siden, begyndte Christina Sietam at lede efter andre personer med det sjældne efternavn Sietam. Hun fandt blandt andre frem til Julia Bernessers mormor i Pennsylvania, og for fem år siden var hendes søn Emil på et længere ophold hos Sietam-familien i USA efter sin konfirmation.

- Jeg har fundet ud af, at mit efternavn stammer fra Berlin, og at der kun findes 24 personer, der hedder Sietam, fortæller Christina Sietam, der arbejder som skolelærer.

Der er færre regler i børnehaverne i Danmark sammenlignet med USA. Der er mindre læring i Danmark og mere leg. Børnene får lov til at slås lidt med hinanden. Det ville aldrig ske hjemme i USA.

Julia Bernesser, Pennsylvania, USA

Annonce

Mere leg end læring

Da Christina Sietam erfarede, at Julia Bernesser og Makenzie Coughlin skulle lave hvert sit projekt som led i deres uddannelse og derfor ledte efter et sted at bo "overseas", tilbød familien i Haarby uden tøven, at de kunne flytte ind hos dem.

Julia Bernesser læser psykologi, og Makenzie Coughlin er ved at uddanne sig inden for business.

- Mit projekt går ud på at sammenligne førskolebørn i USA med børn fra et andet land. Jeg har fået lov til at komme og være med i Børnehuset i Haarby og følge hverdagen dér, og det har været nogle spændende uger, hvor jeg har lært meget, fortæller Julia Bernesser.

Hun kunne ret hurtigt registrere, at der er store forskelle på, hvordan pædagoger og hjælpere griber tingene an i Danmark og USA.

- Der er færre regler i børnehaverne i Danmark sammenlignet med USA. Der er generelt mindre læring i Danmark og mere leg. Børnene får lov til at slås lidt med hinanden. Det ville aldrig ske hjemme i USA. Til gengæld kan man måske godt savne lidt mere struktur i de danske børnehaver. Man ved aldrig helt, hvad der venter, når man går på arbejde i en børnehave i Danmark, siger Julia Bernesser.

Makenzie Coughlin har arbejdet på Bernstorffsminde Efterskole på Sydfyn under sit fem ugers ophold. Hun har desuden fulgt den midtfynske familie Bruun Pedersen og fire af deres fem børn rundt til forskellige fritidsaktiviteter.

Annonce

Dyre studielån

Makenzie Coughlin har noteret sig, at man i Danmark ofte lader vinduer og døre stå åbne.

- Det ville aldrig nogensinde kunne lade sig gøre i Pennsylvania. Heller ikke at man bare lægger penge i en kasse, når man handler ved vejen. De ville omgående blive stjålet, fastslår hun.

De har begge været superglade for deres ophold i Haarby, men en ting kunne de godt have undværet:

- Alle, vi snakker med, vil vide hvad vi synes om præsident Donald Trump. Vi går faktisk ikke så meget op i politik, og det virker som om, danskerne er meget mere interesserede i vores præsident, end amerikanerne selv er, konstaterer de.

Julia Bernesser og Makenzie Coughlin rejste mandag i sidste uge tilbage til Pennsylvania i det nordvestlige USA. Med i bagagen havde de mange gode oplevelser fra deres ophold i Danmark, der blandt andet har budt på en tur til Ærø, hvor de var meget betagede af øens gamle huse. Og det er også blevet til en tredages visit til København og til alle de kendte turistmål i hovedstaden.

Erfaringerne fra deres Danmarks-projekt skal de senere præsentere og fremlægge for lærerstaben på deres college sammen med 15 andre studerende.

At videregående uddannelse i Danmark er gratis har de begge svært ved at fatte.

Julia Bernesser fortæller, at det koster hende 65.000 dollars om året at gå på Washington & Jefferson College. Efter de tre første studieår har hun en gæld på næsten 1,2 millioner kroner, og hun har endnu tre år tilbage af sin uddannelse.

- Pengene dækker undervisning, bolig, mad og vask, forklarer Julia Bernesser.

Livet i Danmark er ikke nær så stressende som i USA, konstaterer Makenzie Coughlin og Julia Bernesser, begge 21 år efter fem ugers ophold i landet. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Netto kommer til Skallebølle

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Allstars i Assens

Lokalavisen Assens

Se fanbrevet til brygmesteren i Assens: - Efter en halv porter begynder jeg at nynne - efter en hel er verden smukkere...

Annonce