Annonce
Lokalavisen Assens

Kendt tobaksfamilie er parat til at sælge: Snusfabrik er på vej på udenlandske hænder

Georg Gundersen, tobaksproducent i Assens, er på vej til at sælge snusfabrikken AG Snus. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Familien Gundersen er på vej til at sælge snus-fabrik til multinational kæmpe.

Assens: Den familieejede snusfabrik AG Snus på Drejervænget i Assens er på vej til at blive solgt til den multinationale cigaret- og tobaksgigant Philip Morris International.

Tobaksfamilien Gundersen ejer fabrikken, som ifølge de offentligt tilgængelige registre havde 24 ansatte i 2019. Faderen, Georg Gundersen, 71 år, ejer fabrikken sammen med datteren Dorthe Fink Gundersen og sønnen Alex Gundersen.

Georg Gundersen er fjerde tobaks-generation i Assens, og han startede AG Snus i 2010. Fabrikken producerer tepose-lignende snusbreve, som bliver solgt primært i Sverige.

Ifølge avisens oplysninger var medarbejderne samlet i sidste uge til et møde om fabrikkens fremtid. Georg Gundersen bekræfter, at der bliver arbejdet i at sælge virksomheden.

- Der er ikke meget, vi kan sige, konstaterer Georg Gundersen, der dog fortæller:

- Vi kan ikke andet end bekræfte, at vi har indgået en betinget aftale med et firma, Philip Morris International. Men da den er betinget, kan jeg desværre ikke oplyse yderligere, siger Georg Gundersen.

Annonce

Fra underskud til overskud

Tobaksproducenten understreger flere gange, at han ikke kan gå yderligere i detaljer omkring det mulige, forestående salg. Ej heller, hvad aftalen er betinget af. Men han indskyder dog, at han forventer en afklaring indenfor "de næste par måneder."


Vi kan ikke andet end bekræfte, at vi har indgået en betinget aftale med et firma, Philip Morris International.

Georg Gundersen, tobaksproducent


Ifølge det senest offentliggjorte regnskab (2019) havde AG Snus Aktieselskab et resultat før skat på 1,97 millioner kroner. Egenkapitalen steg til 20,3 millioner kroner.

Fra 2010 til 2016 har AG Snus ellers haft nogle hårde år med underskud på mellem 7,5 og 14,9 millioner kroner hvert år.

De seneste tre regnskabsår, som er tilgængelige, har til gengæld vist en kraftig forbedring.

- Det har været noget tungere at bygge op, end vi havde ventet. Men vi har holdt fast i strategien hele vejen igennem, og det er den, der nu giver resultater. Vi håber, at 2017 blev et vendepunkt - 2018 er i hvert fald begyndt godt, sagde Georg Gundersen i en artikel tilbage i 2018.

Annonce

Familiefirma siden 1864

Familien Gundersen har produceret tobak i Assens siden 1864, hvor daværende Georg Gundersen grundlagde Assens Tobaksfabrik i Østergade.

I 1950 overtog tredje generation, Rolf Gundersen, virksomheden. Assens Tobaksfabrik var dengang en af de føren­de regionale tobaksfabrikanter på det danske marked. I 1968 indtog man det tyske og amerikanske marked, og flere konkurrenter blev købt op.

Georg Gundersen satte sig i spidsen for familieforetagendet i 1973, og i 1990 fusionerede Assens Tobaksfabrik med et datterselskab under Skandinavisk Tobakskompagni. Et nyt fælles selskab med navnet Orlik Tobacco Company blev stiftet og rykkede til Tobaksvej i Assens.

Assens Tobaksfabrik solgte i 2008 sine aktier i Orlik Tobacco Company til Scandinavian Tobacco Group (STG), som Skandinavisk Tobakskompagni netop dette år skiftede navn til.

Samarbejdspartneren siden 1990 overtog altså familiefirmaet, men bevarede produktionsfaciliteterne i Assens, hvor tobaksfabrikken fortsat har godt 200 medarbejdere. Fabrikken i Assens bidrager til at gøre STG, der er børsnoteret, til en guldrandet forretning, som afleverede et flot regnskab for 2020 og regner med yderligere fremgang, ikke mindst på grund af salget af cigarer.

Et par år efter salget i 2008 til STG oprettede familien Gundersen så AG Snus Aktieselskab, og det er det selskab, som nu søges solgt til Philip Morris, der bl.a. sælger cigaretmærket Marlboro.

Annonce

God for over en milliard

AG Snus er i forhold til tidligere tider et mindre selskab for familien, som gennem de mange år i tobaksbranchen har opbygget en betydelig formue, der i 2018 var opgjort til over en milliard kroner. En pæn del af pengene er placeret i Fynske Bank, hvor Gundersen ejer 10-15 procent af aktierne.

Snus er i disse år populært blandt især unge, men det ifølge Sikkerhedsstyrelsen ikke tilladt at sælge i Danmark. Det er dog lovligt at importere snus til privat brug. Men der sælges snuslignende produkter under andre navne som tyggetobak og nikotinposer.

I Norden er det svenske selskab Swedish Match den helt store spiller på snus-området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Fodboldfitness for alle

Lokalavisen Assens

Mere tryghed til Assens

Annonce