Annonce
Lokalavisen Assens

Kira fik hjælp til sin stress

Kira fra Aarup var sygemeldt i længere tid med stress. Efter et stresskursus hos Assens Kommune er hun nu kommet ovenpå igen og er begyndt på en ny uddannelse. Foto: Assens Kommune
Da 38-årige Kira fra Aarup blev sygemeldt med stress, var der behov for hjælp til at genvinde styrken. Hjælpen kom via en veninde, der foreslog de meldte sig til Assens kommunes gratis tilbud; Hjælp til håndtering af stress og depression. Her mødtes veninderne andre med stress-symptomer, og i løbet af de 8 uger forløbet varede, kom der ro på både krop og sjæl.
Annonce

Aarup: Det var ikke Kiras første møde med stress, da hun i efteråret 2019 måtte sygemeldes.

- Som 25-årig var der alt for meget fart på mig. Jeg troede, jeg skulle det hele på en gang. Som nyuddannet kosmetiker og salgsassistent fra Matas havde jeg fuldtidsarbejde, underviste på Teknisk Skole i Odense, og pendlede til København for at tage en efteruddannelse. Oveni skabte arbejdspladserne konstant drama omkring mig med interne konflikter mellem kolleger og leder som gav et rigtig dårligt arbejdsmiljø. Så da jeg faldt, var det med et kæmpe brag, og det tog knap fire år før jeg blev raskmeldt, konstaterer hun.

Dengang så Kira meget tiden an, så hun var sygemeldt i 15 måneder, hvor hun blot ventede på at få det bedre. Men tiden var ikke nok.

- Jeg betalte selv en psykolog og en stressterapeut for at få en forståelse for, hvorfor jeg var endt, hvor jeg var, og samtidig flyttede min kæreste og jeg i hus, så der begyndte langsomt at komme lidt ro på. Jeg var i et længere pilotprojekt for unge under 30 år, hvor jeg fik afprøvet lidt forskelligt, og med tiden fik en ide om, at jeg skulle afprøve butiksområdet. Jobcentret tilknyttede mig en virksomhedskonsulent, der skabte kontakten til en dagligvareforretning i mit lokalområde, hvor butikschefen var god til at tage imod folk, fortæller Kira

Hun startede i praktik tre gange to timer om ugen og kom langsomt op i tid.

- Vi afprøvede aften- og weekendarbejde, men det kunne jeg slet ikke holde til. Men praktikken gik godt, og samarbejdet med butikschefen var super, så efter en periode tilbød han mig fastansættelse 33 timer om ugen som førende kassedame med ”kontortider”. Med tiden fik jeg både flere ansvarsområder i butikken, og på privatfronten tillige to børn, siger Kira.

Mens jeg var sygemeldt, kontaktede en veninde mig. Hun var også sygemeldt med stress, og havde set en annonce for Assens Kommunes gratis tilbud om hjælp til håndtering af stress og depression.

Kira i artiklen

Annonce

Stressen påvirkede familien

Efter ni år fik Kira en ny butikschef, og der husker hun, at det gik galt.

- Det var nye tider med flere forandringer på kort tid, end jeg kunne holde til, og samtidig blev jeg varslet, at nu var det slut med at slippe for aften- og weekendarbejde, fortæller Kira.

Hun hang på så godt, hun kunne, men var meget stresset, og efterhånden begyndte det at gå ud over familielivet. Til sidst væltede læsset.

- Mens jeg var sygemeldt, kontaktede en veninde mig. Hun var også sygemeldt med stress, og havde set en annonce for Assens Kommunes gratis tilbud om hjælp til håndtering af stress og depression. Hun solgte det til mig med ordene; ”Det er tre timer én gang om ugen; en times teori, en time ud i naturen og en times mindfulness, sagde hun – hvad kan gå galt?”, siger Kira, der sammen med sin veninde meldte sig til kurset og kom på et hold i slutningen af oktober.

Birgitte Alm, Jobcenter Assens

Annonce

Omgivelserne ved Torø Huse gav ro

Det er Assens Kommunes, der tilbyder forløbet med hjælp til håndtering af stress og depression.

Forløbet varer otte uger, og deltagerne mødes tre timer en gang om ugen i lokaler i Torø Huse Forsamlingshus.

- Den første time handler om teori og viden om stress og depression, en fysiologisk forklaring på, hvorfor man reagerer, som man gør, og hvorfor man ikke bare kan tage sig sammen. I forløbet tager vi forskellige emner op; kropsbevidsthed, betydningen af fysisk aktivitet, kost og søvn, balance og værdier for den enkelte. Derudover laver vi handleplaner for de første små skridt til at få det bedre og snakker med deltagerne om ”iltmasken i flyveren”; hvordan passer jeg på mig selv, så jeg har noget at give til andre?, forklarer underviser Helle Thode Frifeldt.

Assens Kommune tilbyder fire hold om året, og der er lige startet et nyt hold.

Kira fortæller, at hun var meget glad for at deltage i forløbet på kurset, som hun supplerede med Body SDS, hvor man bearbejder kroppens gamle skavanker og oplevelser med stress, så man får dem ud af systemet.

- På forløbet fik jeg genopfrisket teorien bag om stress, og blev samtidig bekræftet i, at jeg ikke var alene og ikke bare kunne tage mig sammen, siger Kira.

Kiras sygemelding medførte en fyreseddel, og den kom egentlig som en lettelse.

- Jeg var godt klar over, jeg aldrig ville blive klar til at komme tilbage til butikken. Jeg har brugt efteråret på at snakke en del med en karriererådgiver ved HK og kom frem til en masse om, hvem jeg er, og hvad jeg gerne vil. Efterhånden stod det klart, at jeg måtte tage en ny uddannelse, så jeg er begyndt på en uddannelse inden for sundhedsfaget, fortæller Kira.

Artiklen er bragt i et samarbejde med Assens Kommune

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Bryllup

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce