Annonce
Lokalavisen Assens

Klumme: - Jeg har ikke lyst til at lære at køre bil

Klummeskribent Lisbeth Kring Jensen fik aldrig taget kørekort, og hun savner heller ikke at have et. Hun har det fint med rollen som fodgænger. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

'Jeg kan gå på mine fødder. Jeg er fodgænger, så er man da noget. Jeg kan gå igennem byen. Koster ikke noget, så har man da råd'.

Sådan starter Gnags' sang 'Fodgænger' fra 1983.

Jeg er også fodgænger. Jeg fik aldrig lige taget det kørekort, da jeg var ung. Jeg havde ikke rigtig råd, eller også havde jeg bare for travlt med at brænde mine penge af på byture, fester og et højskoleophold. Årene gik, og nu runder jeg snart 50 år uden at være i stand til at køre bil.

Annonce

I dag ville jeg sikkert godt kunne skrabe pengene sammen til et kørekort. Selv om der verserer skrøner om, at det bliver sværere jo ældre man bliver, og at man skal regne med at bruge lige så mange køretimer, som sin alder. Men jeg har faktisk ikke lyst til at lære at køre bil.

Jeg klarer mig nemlig fint som fodgænger og cyklist. Der er noget helt særligt over at bevæge sig langsomt frem. At sanse naturen, lydene og lugtene, mens man flytter sig fra A til B. Og så er jeg selvfølgelig også en erfaren bruger af offentlig transport og har fået læst mange gode bøger, mens jeg har siddet i et tog eller ventet på stationer rundt omkring i landet.


Når jeg skal på arbejde i Odense, tager jeg toget. På ni minutter kan jeg komme fra Tommerup Station til centrum af Odense og skal så blot slentre en lille tur igennem Kongens Have og gågaden inden jeg er fremme på Kulturmaskinen. Jeg skal ikke lede efter en dyr parkeringsplads eller bekymre mig om parkeringsvagter og bøder. Og samtidig får jeg nemt tilbagelagt de 10.000 skridt om dagen, som sundhedsmyndighederne anbefaler.

Jeg kunne godt ønske mig, at der var halvtimesdrift på regionaltogene over Vestfyn. Det ville gøre det meget mere attraktivt at bo i Holmstrup, Tommerup, Skalbjerg og Bred og pendle til job og uddannelse i Odense. Der er planer om at anlægge to nye jernbanespor til højhastighedstog over Vestfyn, som forhåbentlig samtidig vil give plads til flere afgange af regionaltog på de 'gamle' spor. De forventes at være klar i 2028.

Det er bestemt ikke alle steder, det er nemt og hurtigt at komme frem med offentlig transport. Hvis jeg skal en tur til Assens, skal jeg først med en bus til Glamsbjerg, hvor jeg skal vente i 16 minutter på en anden bus, som fragter mig resten af vejen til Assens.

Rejseplanen foreslår også en alternativ tur, hvor jeg skal med toget til Aarup, derefter med bus til Glamsbjerg og igen med bus til Assens. Begge ture varer omkring en time, hvis man ellers er heldig ikke at opleve forsinkelser og dermed komme for sent til næste bus. Så mange steder i vores kommune er det faktisk nødvendigt at have en bil, hvis man skal få sin hverdag til at hænge sammen. Især hvis man har børn som skal afleveres i institution eller til fritidsaktiviteter, og man ikke bor tæt på sin arbejdsplads.


Med årene er det også blevet et klimaprincip for mig ikke at eje en bil. Jeg synes, det er helt vildt, at der kun sidder én person i langt de fleste af bilerne, der holder i kø på vores veje i myldretiden. Og at den måde, man prøver at løse trængselsproblemerne på, er at lave flere spor på motorvejene.

Heldigvis er der også alternative kræfter, som arbejder for samkørsel og delebiler. Efter min mening skulle politikerne satse meget mere på at opgradere den kollektive trafik. Men det er desværre en satsning, der mest er et storbyfænomen, mens man i provinsen hellere vil bruge pengene på veje end på letbaner og metroer. Hvis jeg skulle ændre mening og blive bilist, skulle jeg helt klart køre i en elbil, allerhelst en Tesla, men mit pottemagerbudget vil nok kun række til en gammel brugt CO2-belastende benzinbil.

Det begrænser mig naturligvis, at jeg er afhængig af at få kørelejlighed, når jeg for eksempel skal til Svanninge Bakker for at løbe crossløb eller have fragtet mig selv og min keramik til et marked. Men det er faktisk gået meget godt indtil nu. Og skulle jeg med alderen blive mindre mobil og dårligt gående, må jeg sørge for at blive boende et sted, hvor der er adgang til offentlig transport og kort til indkøbsmulighederne. Og så kan jeg jo skifte cyklen ud med en eldreven Tuk-Tuk, hvis sådan en findes, som hverken belaster miljøet eller kræver kørekort.

Med årene er det også blevet et klimaprincip for mig ikke at eje en bil. Jeg synes, det er helt vildt, at der kun sidder én person i langt de fleste af bilerne, der holder i kø på vores veje i myldretiden. Og at den måde, man prøver at løse trængselsproblemerne på, er at lave flere spor på motorvejene

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Jenny fra Aarup nomineret til to filmpriser for sin musik: Jeg kommer til at græde snot, hvis jeg vinder

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Assens Håndboldklub tilbage på fynskortet: Startede over en øl og en mümmelmann en lørdag eftermiddag

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

'Varnæs Special' og 'Ellens Sommerdrik': Henrik ryster Matador-cocktails i vinbaren på fredag

Lokalavisen Assens

Eva vandt 3000 kroner - som skal bruges på nyt undertøj: - Det er så skønt at have noget lækkert på inderst inde

Lokalavisen Assens

Ny formand valgt efter interne stridigheder: Ung historiker i spidsen for SF-Assens

Lokalavisen Assens

Ingen smalle steder i Bredgade: Vej- og skilteforvirring i Assens

Billund Ugeavis

ABC Lavpris vil dække kundernes behov for alle dagligvarer - den formel har fungeret i 40 år

Lokalavisen Assens

Destruktionen udvider med nye maskiner efter lukningen af Fitness World: Vil lokke de mere almindelige motionister til

Lokalavisen Assens

Kæmpe ordre på flydende bus er i hus: Assens Skibsværft skal bygge hybridfærge til Grønland

Lokalavisen Assens

Fyns nyeste McDonald's har endelig åbent: - Vi måtte afvise kunder allerede ved generalprøven

Lokalavisen Assens

De mødtes til et fynsk bondebal for et helt liv siden: Else og Verner har været gift i 65 år - her er deres opskrift

Lokalavisen Assens

Rumænske Darius har sparet op lige siden han krydsede grænsen i 2011: Nu indfrier han sin danske drøm

Kerteminde Ugeavis

Ambitiøst mål: Vi vil prøve at dele julehjælp ud til endnu flere

Lokalavisen Assens

Tidligere borgmester mindes sine to dronningebesøg - og et mindre teknisk uheld: Prinsen var hurtig med kæk bemærkning

Lokalavisen Assens

U19-piger i 1. division: Vild håndboldsøndag i Salbrovadhallen

Lokalavisen Assens

Sønderjyske Morten har 10 års jubilæum i Terrariet: Er både blevet bidt af en anakonda og forelsket i en giftig frø

Lokalavisen Assens

Testkapaciteten udvides: Nyt kvikteststed åbner i Assens

Lokalavisen Assens

Tidligere syngedreng nomineret til stor musikpris i hele tre kategorier: Jeg er stolt, for det rammer essensen af mig som musiker

Lokalavisen Assens

En kæmpe stor tak

Lokalavisen Assens

Rekordresultat hos Assens Fjernvarme: Sænker nu varmeprisen med 12 procent i 2022

Lokalavisen Assens

SF i Assens: Lyt til vælgerne

Lokalavisen Assens

Det er slet ikke nok: Borgmester i stort opråb om mangel på tests - kommuner som Assens står dog næppe forrest i køen

Lokalavisen Assens

Nyt rekordår: Assens Kommune er røget helt i top på liste over boligsalg

Annonce