Annonce
Lokalavisen Assens

Klumme: Julen varer lige til påske, og den starter i oktober

Passionen for jul har fulgt mig gennem hele mit liv. Privatfoto

I 2017 havde vi fem lys i adventskransen hjemme i min familie, og det var der en helt særlig grund til. For vi elsker jul, og vi kan ikke få nok af den, og julen må gerne strække sig ud over december måned.

Jeg spoler lige tiden tilbage.

I 2017 faldt den fjerde søndag i advent sammen med juleaften, og det var noget nær en katastrofe. For når de to dage faldt sammen, så lå første søndag i advent naturligt nok også først den 3. december. I min familie plejer julen at starte nogenlunde den første søndag i advent, så i 2017 blev julen i princippet afkortet med et par dage, hvilket var en julekatastrofe.

Vi har aldrig været særligt troende i min familie, og har aldrig forbundet advent med begyndelsen på det nye kirkeår eller nedtælling til Jesu fødsel.

Derfor kom vi på den idé, at vi da bare satte et femte lys i adventskransen, som så blev tændt en uge før den ‘rigtige’ første søndag i advent. På den måde reparerede vi julen, som blev nogenlunde lige så lang, som den skal og bør være.

For jeg elsker jul, og næsten alt hvad den indebærer. Men jeg hader, at den er så kort.

Derfor er jeg også lykkelig, når man allerede i begyndelsen af oktober kan begynde at købe julekalendere i alle afarter i både supermarkeder og indkøbscentre. Og jeg kan mærke den barnlige glæde, som sitrer inde i kroppen på mig, når gågaderne rundt omkring bliver pyntet med lyskæder og granguirlander, længe før decembers indtræden.

Min kærlighed til julen tager jeg selvfølgelig også med hjem, og det har et par gange været et meget diskuteret emne mellem min kæreste og jeg, hvornår det er acceptabelt at hente kassen med julepynt op fra kælderen.

Jeg mener, det er ved at være på tide. Han mener, at vi godt kan vente lidt endnu. Vores kompromis hedder den 7. november.


Og jo, jeg elsker selvfølgelig også at få julegaver, og jeg ville blive lidt skuffet, hvis der ikke lå noget som helst til mig under juletræet juleaften. Men julen er heldigvis meget andet end det


Men hvorfor er julen så fantastisk? Og tager det ikke lidt af glæden fra tingene, at man bliver bombarderet med julekalendere og julemusik, længe inden julen i princippet starter?

Det ved jeg, at mange mener, for det er tit den reaktion jeg møder, når jeg deler ud af min julebegejstring. Og jo, det ville nok være for meget, hvis Bamses Julerejse kørte 365 dage om året, og den danske nationalsang langsomt blev udskiftet med Whams "Last Christmas". Men for mig er julen meget andet end det. Det er en kort periode på året, hvor hver dag er fyldt med overraskelser og hygge, og hvor man er villig til at gå et par ekstra skridt for at glæde andre, uden at forvente, at man får noget igen.

Og jo, jeg elsker selvfølgelig også at få julegaver, og jeg ville blive lidt skuffet, hvis der ikke lå noget som helst til mig under juletræet juleaften. Men julen er heldigvis meget andet end det.

Julen er fyldt med gode intentioner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Flere gratis intimkoncerter

Annonce