Annonce
Lokalavisen Assens

Kommentar: Farvel til et vanvittigt 2020...

Journalist Søren Plovgaard

I slutningen af november havde jeg et ærinde i Rise Sparekasses filial i Flemløse. Helt efter forskrifterne trak jeg mit sorte firma-mundbind op over næse og mund, inden jeg gik ind ad døren til sparekassen, hvor jeg straks blev mødt med et venligt ”Hej, Søren”.

Skru lige tiden et år tilbage: En mand med sort maske og det halve af ansigtet dækket til træder ind i et pengeinstitut en tirsdag formiddag. Det ville straks have udløst panik og nervøse fingre, der famlede efter den sorte knap under skrivebordet.

I slutningen af januar i år var jeg i London, hvor det vakte pæn opsigt, at turister sad med mundbind på ved morgenbordet på hotellet. Også selv om det var kinesere.

Få uger senere stod det klart, at der ikke kun var tale om en uskyldig lungesygdom, der var opstået på Huanan-fiskemarkedet i den kinesiske millionby Wuhan. Vi stod overfor en global pandemi.

I 2020 blev vores lille verden vendt op og ned – og vi kan stadig datoen i hovedet, 11. marts.

Gaderne lå øde hen, og i flere uger stod kasseapparaterne i butikkerne næsten stille. Skoler lukkede, og mange os flyttede skrivebordet hjem i køkkenet eller dagligstuen og knoklede videre derfra, mens vi lærte at koble os på Skype, Zoom og Team og trøstehandle på nettet.


Den gode nyhed er, at coronapandemien som så meget andet i denne verden vil gå over i historien som et komma. Ikke et punktum


Vi lærte at gå i takt, høre efter og parere ordre. Vi lærte, at Danmark ikke er noget helt ringe land at bo i, når en sundhedskrise skyller ind over landet. Vi lærte at værdsætte regeringens lederskab – også selv om vi måske ikke alle sammen stemmer på Socialdemokratiet. Og senere lærte vi også, at selv de mest velmenende politikere risikerer at løbe vild i krisehåndteringen.

Vi kom i stue med Søren Brostrøm og Kåre Mølbak og fandt ud af, at der var noget der hed SSI. Vi fik nye helte og hyldede pakkeposten, sosu-assistenten, videnskabsmanden/kvinden og kassemedarbejderen i supermarkedet.

Vi lærte, at vores opfindsomhed er enorm. Vi lærte, at det ikke gør noget, hvis vi sætter tempoet et par trin ned i skolen og på jobbet. Og vi lærte, at når fagfolk fortæller os noget, så vil der altid være nogen, der står klar til at flage med et modargument.

Til sidst blev vi trætte.

Nu står vi på tærsklen til 2021, og mange af os vil føle, at vi har levet i evigheder med covid-19-restriktioner og nydanske ord som smittetryk, kontakttal, samfundssind, flokimmunitet og mink-gate. Nu er vi så i gang med Covid-19 2.0.

Men vi kan trods alt gå ind i et nyt år med udsigten til, at der nu er sat gang i en effektiv vaccine. Når du læser disse linjer, kender du måske allerede et familiemedlem eller en ven, der er blevet vaccineret. Og så kan vi måske snart igen drømme om en bustur til Harzen, en togtur til Amsterdam eller ligefrem en flyrejse til Kreta.

Den gode nyhed er, at coronapandemien som så meget andet i denne verden vil gå over i historien som et komma. Ikke et punktum.

Tak for et vanvittigt 2020. Det må være tilladt at håbe på et bedre 2021.

Godt nytår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

93-årige "Mor Karen" blev overrasket med stor buket på Mors Dag: - Hun er mor til syv, bedstemor til 18 og oldemor til 21

Lokalavisen Assens

Heidi var tæt på at gå ned med stress igen: Nu vil hun hjælpe tidligere stressramte med at tage styringen i eget liv

Annonce