Annonce
Lokalavisen Assens

Kommentar: Sigt højt til Assens' 500-års købstadsjubilæum

Købstaden Assens fylder 500 år i 2024. Foto: Jørn Damgaard

Assens fik sandsynligvis sine købstadsprivilegier under Kong Valdemar den Andens sejr i perioden fra 1202 til 1241. Bebyggelsen var opstået i forbindelse med færgestedet og overgangen til Sønderjylland og Slesvig.

I 1524 stadfæstede Kong Frederik den Første byens gældende privilegier og præciserede, at hverken udlændinge eller bønder måtte gøre landkøb i Assens, som det hed. Derfor regnes årstallet 1524 som byens købstadsfødselsdag – og så skal man ikke have gået i skole i ret mange år for at regne ud, at byen kan fejre 500-års jubilæum om to år. Stort tillykke med det.

Det er en begivenhed, der ikke kun skal markeres. Den skal fejres. Og det skal ske med stil og for fuld musik. Mindre kan ikke gøre det.

Annonce

Inden længe inviteres en kreds af lokale personer i Kulturforum Assens til møde med Assens Kommune for at lægge de første sten til købstadsjubilæet. Kulturforum Assens, der blev oprettet i 2016, fungerer som høringsorgan og sparringspartner for Assens Kommune, men hvilken rolle Kulturforum Assens konkret kommer til at spille i fejringen er stadig uvist.


Taget i betragtning at der kun er halvandet år til købstadsjubilæet, er det ikke meget røg, der foreløbig er sendt ud fra kommunen omkring det store byjubilæum. Det er tre år siden, det tidligere udvalg for Beskæftigelse, Erhverv og Kultur sagde god for, at der skulle arbejdes videre med jubilæumsplanerne. Siden har der været larmende tavshed, men det vil ikke være nogen dårlig plan, hvis man allerede nu begynder at intensivere kommunikation til borgerne om købstadsjubilæet.

Da Assens fyldte 450 år i 1974, blev jubilæumsfestlighederne skudt af i løbet af en enkelt uge i begyndelsen af august. Dengang var det store trækplaster en bygge- og boligudstilling, hvor borgerne kunne se 15 nymøblerede huse i trafikfrie og børnevenlige miljøer. Ellers stod den på revy, koralblæsning, sæbekasseløb, folkedans, spidstegning på Torvet og et større festfyrværkeri til at runde det hele af med.

Det var en anden tid. I 2024 skal der mere drøn på.


Det er en fin og ædel tanke, at man gerne vil involvere så mange foreninger og institutioner som muligt i jubilæet, men et 500-års jubilæum fortjener også begivenheder og aktiviteter, der hæver sig over det gennemsnitlige og rutineprægede. Købstadsjubilæet må ikke ende med at blive en tilrettet udgave af Kulturfesten på Frøbjerg Bavnehøj. Der skal sigtes højere.

Drægtighedstiden har været lang – ja, faktisk har man vidst i næsten 500 år, at dette jubilæum ville komme – så nu venter byens borgere spændt på fortsættelsen.

Journalist Søren Plovgaard.

Da Assens fyldte 450 år i 1974, blev jubilæumsfestlighederne skudt af i løbet af en enkelt uge i begyndelsen af august. Dengang var det store trækplaster en bygge- og boligudstilling, hvor borgerne kunne se 15 nymøblerede huse i trafikfrie og børnevenlige miljøer. Det var en anden tid. I 2024 skal der mere drøn på

Annonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Annonce
Lokalavisen Assens

Tilbygning rives ned og bygges op igen: Nye og mere moderne toiletforhold på vej på havnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Peter Schmeichel drager på sin første turné - giver én koncert på Fyn: Faren insisterede på, at han skulle lære et instrument

Lokalavisen Assens

Efter 32 år med blomsterbutik i Assens: Åse har sidste arbejdsdag 31. maj

Lokalavisen Assens

Ægteparret Sanne og Jesper knokler løs i lille fodboldklub: - Vi tæller ikke timerne

Lokalavisen Assens

Kathrine og Andreas brænder for musicalgenren: Nu arrangerer de stor støttekoncert i Ebberuphallen

Lokalavisen Assens

Familiefaren, forskeren og formanden vinder stor  hæderspris: Når de andre går i seng, begynder han på sit andet arbejde

Annonce