Annonce
Lokalavisen Assens

Konservative vil minde nazi-ofre

Søren Thomsen foran det, der engang var Nørregade 59, hvor den jødiske dommer Julius Moritz boede, da han blev taget til fange af tyske SS-soldater og sendt til koncentrationslejren Theresienstadt i 1943. Den gamle dommerbolig er i dag revet ned, og i stedet er der blevet bygget lejligheder, der har indgang fra Skelvej. Adressen er et af de oplagte steder at lægge en snublesten for at mindes Julius Moritz. Foto: Amalie Hermansen
Søren Thomsen, medlem af byrådet i Assens for konservative, ønsker at nedlægge snublesten på relevante steder i kommunen til minde om dem, der blev fore for nazismen under Anden Verdenskrig.
Annonce

Hvis det står til Søren Thomsen (K), medlem af byrådet i Assens, skal der nedlægges såkaldte snublesten i kommunen for at mindes ofrene for nazismen under Anden Verdenskrig.

Derfor foreslog han onsdag aften ved byrådsmødet, at det skal undersøges, hvilke muligheder der er for at nedlægge snublesten. En lille brosten i beton pålagt en messingplade, som nedlægges foran adresser, hvor der boede ofre for nazismen i årene 1933-1945.

- Vi synes, det er vigtigt at huske vores historie. Selvom det er en grum historie, så skal den huskes, fordi vi skal blive ved med at lære af den i eftertiden.

- Og det er en god måde at ære de folk, der har ydet en indsats, og hvis liv blev alt for kort på grund af en ideologi, som der forhåbentlig ikke er særlig mange mennesker, der har i dag, siger Søren Thomsen.

Under krigen var det ikke kun jøder, der blev tilfangetaget af tyske SS-soldater. Blandt andre blev også homoseksuelle sendt afsted til koncentrationslejrene.

Derfor mener Søren Thomsen, at snublestenene kan være med til at anerkende den mangfoldighed, der er.

- Vi ønsker en mangfoldighed, og det kan stenene hjælpe os med at huske på og minde os om, at vi ikke er så snæversynede mod nogle befolkningsgrupper længere, siger han.

Annonce

Tilgængelig historie

Formålet med snublesten er, at man i sin hverdag kan komme til at "snuble" over historien. Ikke fysisk, da stenene bliver lagt i plan med omgivelserne, men i overført betydning, fordi man støder ind i stenene på forskellige steder i kommunen.


Vi ønsker en mangfoldighed, og det kan stenene hjælpe os med at huske på og minde os om, at vi ikke er så snæversynede mod nogle befolkningsgrupper længere.

Søren Thomsen (K), medlem af byrådet i Assens Kommune


Og Søren Thomsen mener, at den formidlingsmetode kan være med til, at historien på en måde bliver mere tilgængelig. Han mener derfor, at snublestenene vil være et godt supplement til den mindesten, der allerede nu står i Skovanlægget i Assens til minde om dem, der mistede livet under Anden Verdenskrig.

- Snublestenene formidler historien på en anden måde. Det er ikke et sted, man skal opsøge for at blive klogere på historien. Det er noget, man møder i sin hverdag, og det er en måde at snuble over historien på.

- Der kan også være noget læring i det for de mindre skolebørn, der eventuelt går forbi snublestenene, siger han.

Onsdag besluttede byrådet, at muligheden for at nedlægge snublestenene skal undersøges.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Røde Kors samler ind

Lokalavisen Assens

Cirkus i byen

Annonce