Assens: Kan man være forelsket i et skib? Det kan 28-årige Kristian Jensby.
Han har lige taget fire måneders orlov fra sit job hos Mærsk for at tiltræde stillingen som tredje styrmand på Skoleskibet Danmark, der de sidste måneder har ligget i havnen i Assens.
Kristian Jensby har inviteret Lokalavisen om bord på det flotte fartøj, der kan skrive sin historie tilbage til 1933.
Vi sidder ved et bord i forbanjen på Skoleskibet Danmark.
Efter gymnasiet var Kristian Jensby i tvivl om, hvad han skulle. Så han tog et sabbatår.
- Jeg troede, at jeg skulle på universitetet, men så foreslog en bekendt her fra Assens, at jeg skulle søge ind på Skoleskibet Danmark. Det lød spændende. Skibet skulle til Brasilien, så jeg søgte ind og blev optaget, fortæller Kristian Jensby.
Inden han påmønstrede skibet i Lissabon i 2014, var Kristian Jensby igennem den obligatoriske uddannelse på det maritime uddannelsescenter Martec - Maritime and Polytechnic University College - i Frederikshavn.
Efter togterne med Skoleskibet Danmark søgte Kristian Jensby ind til Mærsk. For man kan ikke blive styrmand, uden man har en plads hos et rederi, hvor man kan få søpraktik. Kristian Jensby begyndte at læse til styrmand på den maritime uddannelsesinstitution Simac i Svendborg.
- Jeg har altid været lidt forelsket i og talt varmt om Skoleskibet Danmark, og jeg har altid gerne villet tilbage på skibet, hvis den rette lejlighed og det rigtige tidspunkt bød sig, fortæller Kristian Jensby, der påmønstrede Skoleskibet Danmark den 16. april.
Gennem koøjet i skibssiden kan vi ane en tæt trafik af mennesker, der bevæger sin rundt på midtermolen i Assens Havn for at kigge nærmere på den flotte tremastede fuldrigger, der er svær at undgå at lægge mærke til.
Ildsjæle
Kristian Jensby er meget fascineret af den måde, Skoleskibet Danmark holder det gamle sømandsskab i live på.
- Det er også nogen rigtige ildsjæle, der arbejder om bord på skibet. Meget af besætningen er faktisk de samme personer, som jeg selv havde, da jeg var elev. De brænder virkelig for at holde skibet i så original stand som muligt, siger Kristian Jensby.
I forbanjen, hvor Kristian Jensby efterhånden har fået sig snakket godt varm om både skibet og søfartsuddannelsen, bor halvdelen af de i alt 75 elever, som påmønstrer fartøjet den 4. maj. Det sker i køjer, der hænger ned fra skibsloftet, og eleverne bor mand og kvinde i mellem hinanden.
Kristian Jensby skal ud over at fungere som styrmand på Skoleskibet Danmark også fungere i jobbet som underviser for eleverne, der er i færd med at uddanne sig til ubefarene skibsassistenter og dermed får lagt en eventuel solid grund til en kommende maritim karriere.
- Jeg kommer til at undervise i vagttjeneste og søfartsregler, forklarer Kristian Jensby.
Skoleskibet Danmark er en tremastet fuldrigger, og det er den type skibe, der er sværest at sejle. Derfor er der 80 elever om bord sammen med en besætning på 15 personer.
- Men det er også det, der gør skibet til det perfekte skoleskib, fordi det kræver en masse samarbejde at manøvrere skibet og få det hele til at fungere. Vi bor og lever op og ned ad hinanden, og vi skal få det hele til at fungere i samarbejde med hinanden for at kunne sejle skibet.
Kristian Jensby kommer fra næsten fire års ansættelse på Mærsks store containerskibe. Derfor lægger han da heller ikke skjul på, at få kommandoen på et sejlskib som Skoleskibet Danmark.
- Det har jeg ikke gjort, siden jeg selv var elev på skibet, men jeg føler mig simpelthen som blommen i et æg, for jeg er omgivet af nogle af verdens bedste sejlskibssøfolk, siger han.
Togt 112
Skoleskibet Danmark og de 75 elever sejler den 12. maj til Reykjavik og efter nogle dage i den islandske hovedstad, går togtet derfra videre til enten Trondheim eller Tromsø, der er beliggende 300 kilometer nord for polarcirklen.
- Den endelige destination afhænger af vind og vejr, forklarer Kristian Jensby.
Eleverne vil så afmønstre i Aalborg, inden skibet den 29. juni sætter kurs mod hjemhavnen i Frederikshavn Flådestation, hvor det gøres klar til det næste hold elever og togt 113.
Kristian Jensby vender tilbage fra sin orlov i midten af august, og så er det foreløbig planen, at han igen skal sejle som styrmand hos rederiet Mærsk.
Men lige nu glæder han sig til, at eleverne får lov til at vise skibet frem for publikum søndag den 8. maj fra klokken 14 til klokken 17.
På skibet møder vi også overstyrmand Niklas Poulsen. Han stammer fra Bornholm og bor nu i Svendborg. Niklas Poulsen er i gang med at klæbe små post it-sedler på nogle A4-papirark, så eleverne kan lære at kende skibet.
- Inden vi tager afsted, skal eleverne have kendskab til, hvordan man bruger grejet og hvordan sikkerhedsprocedurerne på skibet er, således at eleverne kan finde rundt på skibet, forklarer Niklas Poulsen.
Han fortæller, at søgningen til uddannelsen som skibsassistent er steget de senere år.
- Det skyldes, at der er kommet en større efterspørgsel i erhvervet. Det har regeringen lyttet til, og derfor har Martec fået lov til at uddanne endnu flere elever. Hvis man virkelig vil livet til søs, så er der også arbejde at få for tiden, fortæller Niklas Poulsen.
Skoleskibet Danmark har ligget i Assens siden begyndelsen af februar, hvor det var på værft.
Kristan Jensby, styrmand på Skoleskibet DanmarkDet er også nogen rigtige ildsjæle, der arbejder om bord på skibet. Meget af besætningen er faktisk de samme personer, som jeg selv havde, da jeg var elev. De brænder virkelig for at holde skibet i så original stand som muligt
Skoleskibet Danmark
Skoleskibet Danmark er en tremastet fuldrigger i stål med 15 ræer, en mesan og en klyver/jagerbom.
Skibet er bygget på Nakskov Værft i 1933 som erstatning for det forliste skoleskib København, der aldrig blev fundet. Det ejes af den danske stat.
Sammen med skibet Georg Stage er Skoleskibet Danmark de to eneste danske skoleskibe, der er i drift.
Bramråen og røjlråen er udarbejdet i træ, mens de øvrige ræer er lavet af stål.
Skibet har en hovedmotor, der benyttes når det skal sejle havn, eller hvis vinden er svag. Derudover er der to hjælpemotorer til at generere strøm til lys, tekniske instrumenter, vandfiltrering, køling med mere.
Skibets indretning består blandt andet af to banjedæk, hvor der bor 40 elever (piger og drenge blandet) på hver banje.
Herudover er der kamre og messe til besætningen, salon, kabys og stikkeri, kølerum, bibliotek, to baderum (et til piger og et til drenge), toiletter til elever og besætning, hospital, vaskerum, maskinrum, kontor, radiorum, henstuvninger samt flere rum til nødgenerator, kabler, olietøj, maling, rengøring med videre.
Skoleskibet Danmark er 77 meter langt og 9,4 meter bredt. Højden fra vandlinjen til topmasten er knap 40 meter.
Fartøjet vejer 1700 tons, og motorhastigheden er 9 knob.
Da Tyskland den 9. april 1940 besætter Danmark, ligger Skoleskibet Danmark i havn i Jacksonville i USA. For at undgå at tyskerne beslaglægger skibet, bliver det i Amerika.
Efter angrebet mod Pearl Harbor indgår Skoleskibet Danmark i US Coast Guard til uddannelse af sømænd, og dannebrog skiftes ud med det amerikanske Stars and Stripes, mens skibets navn, farve og uniform forbliver uændret.
Cirka 5000 kadetter når at bliver uddannet på skibet , inden det efter krigens afslutning returnerer til Danmark.