Annonce
Lokalavisen Assens

Kristian Kjær lavede mad til andre i 25 år: Nu skruer han op for sit vinfirma

Kristian Kjær har solgt sin andel i diner transportablefirmaet Kjær's Køkken, som han selv grundlagde for 25 år siden. I fremtiden gælder det firmaet Kila Vin & Gastronomi med base i Ebberup. Foto: Søren Plovgaard
58-årige Kristian Kjær har overdraget Kjær's Køkken i Flemløse til sin kompagnon Kent Vibæk. Nu satser han på sit firma Kila Vin & Gastronomi i Ebberup.
Annonce

Flemløse/Ebberup: 58-årige Kristian Kjær oplevede en af sin travleste arbejdsdage nytårsaftensdag. Folk holdt i lange køer foran catering- og diner transportablefirmaet Kjær's Køkken på Kirkebjergvej 17 i Flemløse for at hente nytårsmenuen til årets sidste aften.

Den 31. december 2020 blev også Kristian Kjærs sidste dag i den virksomhed, som han selv etablerede for knap 26 år siden, og det blev en sortie, som Kristian Kjær selv havde planlagt.

- Jeg havde egentlig regnet med, at jeg ville stoppe med det hårde arbejde i køkkenet, når jeg fyldte 60 år, men nu valgte jeg så at fremrykke beslutningen på grund af coronaen, og det har jeg det helt fint med. Fagligt var jeg nok også kørt lidt fast i jobbet, og hvis jeg havde forsøgt at ændre på noget, er jeg ikke sikker på, at det var blevet til det bedre, indrømmer Kristian Kjær.

Han er oprindeligt uddannet tjener - endda med tre lærepladser.

- Jeg kom i lære som tjener på Sallingsund Færgekro. Efter et år rejste restaurantchefen videre til Hotel Rødding, og så fulgte jeg med ham. Og det samme var tilfældet, da han igen efter bare et år drog videre til Hotel Færgegården i Lohals, hvor jeg tog mit sidste halve år som tjenerelev, fortæller Kristian Kjær, der bagefter valgte at gå i lære som kok på Hotel Færgegården i Lohals.

Senere fortsatte Kristian Kjær karrieren med stillinger på Grand Hotel og Scandic Hotel i Odense, inden han i 1995 forpagtede cafeteriaet i Tommeruphallerne og udviklede et koncept, hvor han lavede frokostretter til kantinerne i fynske virksomheder under firmanavnet Kjærs Lunch & Gourmet Service.

Et engagement som forpagter på Marcussens Hotel i Assens blev mindre minderigt.

- Det kostede mig hele min opsparing, siger Kristian Kjær, der efter livtaget med lokal hoteldrift slog sig ned i lokaler ved Hagenskov Slot.

- Det var et hyggeligt sted at være, men jeg voksede ud af lokalerne, og så fandt jeg en ny adresse til mit firma i den tidligere købmandsbutik i Flemløse, forklarer Kristian Kjær.

Annonce

På toppen i 25 år

Det blev til næsten 20 år i Kjær's Køkken i Flemløse, som han og kompagnonen Kent Vibæk med årene har positioneret som et af branchens førende firmaer indenfor diner transportable.

- Det er rart at kunne slutte i et firma, som har holdt sig på toppen i 25 år. Konceptet har været så godt, at det holder endnu. Køkkenet er beriget med et fantastisk personale, som har været loyale og omstillingsparate, når behovet har været der, understreger Kristian Kjær.

For et år siden lejede Kristian Kjær sig ind i lokaler på Prinsevej 2 i Ebberup og åbnede Kila Vin & Gastronomi. Kila er en sammetrækning af navnene på hans to døtre Kirstine og Laura.

Kristian Kjær importerer og sælger fortrinsvis franske vine, og han har besøgt mange af de vingårde, som han sælger vine fra i butikken i Ebberup. Foto: Søren Plovgaard

Her importerer og sælger Kristian Kjær vine og laver events og arrangementer med mad som omdrejningspunkt. Når tiderne igen tillader det, inviterer Kristian Kjær de lokale borgere til fredagsbar - et populært indslag, som lokalrådet i sin tid startede i Ebberuphallerne.

Foreløbig holder Kristian Kjær åbent i butikken torsdag og fredag fra klokken 16 til klokken 18, men det er planen at udvide åbningstiderne.

Interessen for vine lå i dvale i flere år hos Kristian Kjær, men for syv år siden begyndte han igen at interesse sig for vinens forunderlige verden, og i dag står der hovedsagligt franske vine på hylderne i butikken på Prinsevej.


Jeg havde egentlig regnet med, at jeg ville stoppe med det hårde arbejde i køkkenet, når jeg fyldte 60 år, men nu valgte jeg så at fremrykke beslutningen på grund af coronaen, og det har jeg det helt fint med

Kristian Kjær


- Man kan godt sammenligne en vinbonde med en kok, fordi man også her vælger, om man vil lave kvantitet eller kvalitet. Jeg har besøgt mange af de franske vingårde, og de fleste af dem er ikke over 10 hektar. En vinbonde er både bondemand, producent og salgschef, og det er sådan nogle typer, jeg godt kan lide at samarbejde med, siger Kristian Kjær.

Vinene sælger Kristian Kjær via sin webshop, og han har desuden et godt samarbejde med en butik i Nysted på Lolland. Og så er der naturligvis også en del afsætning til kunder i selve butikken i Ebberup.

Kristian Kjær glæder sig til at tage fat på sin nye tilværelse, der byder på import og salg af vin. Men Kristian Kjær vil stadig bruge sin kokkeuddannelse til at lave med til arrangementer af forskellig art. Foto: Søren Plovgaard

Kristian Kjær fortæller, at han endnu ikke kan leve af sit vinfirma, og derfor vil han fortsætte med at tage ud og lave mad i forbindelse med særlige arrangementer.

En anden base for Kristian Kjær vil være Flemløse Gl. Kro. Sammen med foreningen Kroens Venner og Flemløse-Voldtofte Landsbylaug vil han gerne være med til at skabe mere liv på den tidligere kro, der nu fungerer som landsbyens kultur- og borgerhus.

- Min tanke er, at man for eksempel kunne arrangere nogle søndagsmiddage på Flemløse Gl. Kro. Mit forbillede er de franske kroer, hvor man får autentisk mad til rimelige penge, og hvor der altid er nok, siger Kristian Kjær.

Annonce

Fra kompagnon til ejer

1.januar overtog Kent Vibæk Kjær's Køkken i Flemløse.

Han har været med lige fra starten for 20 år siden. De første år som ansat, hvorefter Kent Vibæk blev kompagnon med Kristian Kjær med 20 procent ejerskab i firmaet i Flemløse.

Siden fik Kent Vibæk 50 procent ejerskab, og nu er han eneejer af Kjær's Køkken.

Kristian Kjær

Kristian Kjær er 58 år og bor i Ebberup sammmen med sin kone Lene Kjær Larsen.

Han stammer fra Kærbæk mellem Grindsted og Ølgod.

Kom på efterskole i Thy.

Parret har to døtrene Kirstine og Laura.

Uddannet tjener og kok på Hotel Færgegården i Lohals.

Etablerede Kjær's Lunch og Gourmet Service i Tommeruphallerne i 1995.

Åbnede Kjær's Køkken i Flemløse for 20 år siden.

Driver Kila Vin & Gastronomi fra en butik på Prinsevej 2 i Ebberup.

Kila Vin holder til i disse lokaler på Prinsevej 2 i Ebberup. Foto: Søren Plovgaard
Kristian Kjær har knoklet i køkkenet i Flemløse i 20 år. Nytårsaftensdag havde sin sidste arbejdsdag i det firma, som han selv etablerede i 1995 i Tommeruphallerne. Arkivfoto: Robert Wengler
Der bliver igen fredagsbar i Kila Vin, når forsamlingsforbuddet ophæves, lover Kristian Kjær. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce