Annonce
Lokalavisen Assens

Lærke vendte hjem til Assens efter 18 år - og hendes svigerfamilie fulgte med

Efter mange år på Amager er familien Strøbæk nu landet i Assens. Her sidder de på trappen foran Lærke og Henriks villa på Præstevænget 8 i Assens. Fra venstre er det John Strøbæk, Agneta Strøbæk, børnene Christian og Amanda, Lærke Strøbæk og Henrik Strøbæk. Foto: Søren Plovgaard
Lærke og Henrik Strøbæk solgte sidste år deres rækkehus på Amager og købte en villa på Præstevænget i Assens. Henriks forældre fulgte med over bæltet, så nu bor Dragørs tidligere havnefoged John Strøbæk og svenskfødte Agneta Strøbæk kun få hundrede meter fra hinanden i den vestfynske købstad.

Assens: Klokken er 17 hos familien Lerche Strøbæk i Assens. En dansk kernefamilie med far, mor og to børn.

Ofte er tidspunktet nedtællingen til den berømte ulvetime med lidt for høj puls, alt for lidt tid og lidt for mange behov, der skal dækkes på en gang. Som at løbe en maraton i dobbelttempo.

Men der hersker en bemærkelsesværdig ro i familiens villa på Præstevænget 8, selv om femårige Christian lige skal fyre dagens sidste energiudladninger af med et par velproportionerede kolbøtter i sofaen.

Annonce

Amanda på otte år har placeret sig strategisk fornuftigt lige mellem sin far og sin farfar, mens 70-årige Agneta Strøbæk har taget plads helt yderst i sofaen.

Det er lidt over et år siden, ægteparret Lærke og Henrik Strøbæk flyttede fra Amager til Assens. For Lærke var det et gensyn med byen, hvor hun er født og vokset op, inden hun forlod de trygger rammer i den vestfynske købstad og begyndte at læse til lærer på seminariet i Skovlunde.

For 38-årige Henrik var omvæltningen større. Han havde boet på Amager det meste af sit liv.

- Jeg var efterhånden blevet lidt træt af København og syntes, at der var lidt for meget stress og jag. Vi havde flere gange haft snakken om, at vi godt kunne tænke os at flytte et andet sted hen. Og da så muligheden opstod for, at vi kunne købe et hus her i Assens, blev vi enige om, at nu tog vi springet, forklarer Henrik.

To historier

Lærke kan godt lide at fortælle historien om, at hun engang befandt i skibsnød, og så sømanden Henrik og bjergede hende i land. Den lidt mere kedelige historie om hvordan de fandt sammen, handler om netdating.

- Men jeg gad ham faktisk ikke fra starten. Jeg ville gerne vide noget mere om ham, mens Henrik bare gerne ville mødes, husker Lærke.

Henrik fortæller, at han også havde brug for at kunne stå op om morgenen og se ud over nogle store vidder.

Familien Lerche Strøbæk foran deres rækkehus i Kastrup, som det for et år siden valgte at skifte ud med en villa i Assens. Privatfoto

- I Kastrup boede vi i et rækkehus, og når vi kiggede ud af vinduet, kiggede vi bare ind i et af de øvrige rækkehuse, siger Henrik, der er uddannet elektronikfagtekniker i Søværnet og i mange år har arbejdet på det sømilitære anlæg Nyholmen, hvor han er med til at uddanne kommende officerer.

Han har lavet en aftale med sin arbejdsplads om, at han kan arbejde hjemmefra tre af ugens fem arbejdsdage. De to øvrige dage pendler han frem og tilbage mellem Assens og Amager. Først med bil til Nyborg og herfra med tog til København. Arbejdsdagene ligger altid i forlængelse af hinanden, så Henrik kan overnatte på sin arbejdsplads.

Lærke og Henrik fandt deres drømmehus på Præstevænget, der traditionelt er et af de dyreste kvarterer i Assens at købe ejendom i. Rækkehuset i Kastrup solgte de for 4,1 millioner kroner, mens de i Assens måtte lægge knap 2,7 millioner kroner for en centralt beliggende 130 kvadratmeter stor murermestervilla med fuld kælder og udsigt til Lillebælt.

Henrik og Lærke var allerede 16 måneder forinden blevet bestyrket i, at Assens kunne være det rigtige sted for dem. Under den første coronanedlukning i foråret 2020 rykkede de ind hos Lærkes mor i Thorøhuse i fem uger.

Familien er samlet i sofaen på Præstevænget 8. Foto: Søren Plovgaard

I Assens havde Lærke og Henrik sat sig økonomisk i huset på en måde, så Lærke ikke behøvede at tage arbejde det første stykke tid efter flytningen. Men det blev der allerede lavet om på efter et par uger. Lærke blev kontaktet af Strandmølleskolen, der lokkede med en vikarstilling som lærer, så 1. september sidste år var hun tilbage på den anden side af katederet på den skole, som hun tidligere selv havde gået på i 10 år. I dag er hun ansat i en fast stilling som lærer på skolen.

Annonce

Bor billigt i Assens

Henrik og Lærke har altid haft en tæt tilknytning til Henriks forældre, og de har typisk været vant til at se hinanden to-tre dage om ugen. Siden datteren Amanda blev født i 2013, har Agneta en gang om ugen hentet datteren i vuggestuen, cyklet hende hjem til rækkehuset på Feldborgvej i Kastrup og tilberedt aftensmaden.

Selv om Henrik og Lærke i august 2020 valgte at flytte 210 kilometer længere mod vest, er det ikke gået ud over de nære relationer mellem de to familiære generationer. For samtidig valgte Agneta og John nemlig også at rive teltpælene op på Amager og følge med deres søn og svigerdatter til det ukendte vestfynske land.

John, der er fyldt 68 år, arbejdede i mange år som havnefoged i Dragør. For fire år siden besluttede han sig for at gå på efterløn. Agneta og John havde allerede i 2013 solgt deres lille hus og var flyttet i en mindre treværelses leje-lejlighed. Og de senere år er tanken om at flytte med deres søn og svigerdatter til Fyn langsomt blevet modnet.

For Lærke og Henrik var der en pæn økonomisk gevinst ved at sælge huset på Amager og rykke til Assens, hvor boligpriserne ligger på et noget andet niveau end i hovedstadsområdet. Her er familien fotograferet på deres sidste dag inden flytningen. Privatfoto

- Det passede også fint med, at vores anden søn var flyttet til Frederiksund, og at jeg ikke længere havde nogen af mine forældre at se til, siger John.

- Det tog os blot tre måneder at komme ud af lejligheden, og så tog vi til i Assens for at kigge på fire-fem lejligheder. Ingen af dem tiltalte os rigtig, men en dag, hvor vi sad og spiste frokost ude hos Lærkes mor i Thorøhuse, blev vi enige om at kontakte udlejeren af lejlighederne i den tidligere borgerskole i Assens. Da vi havde set den første gang, var vi enige om, at det skulle være den, siger Agneta og John.

Lejligheden er på 104 kvadratmeter, og parret lægger 8000 kroner plus forbrug om måneden for at bo i den.

- I Københavnsområdet ville en tilsvarende lejlighed koste mellem to og tre gange så meget, fortæller parret, der nu også har solgt deres sommerhus i Sverige og købt et nyt i Millinge.

De synes, at det har været både behageligt og interessant at flytte til Assens.

- Vi er blevet rigtig fint modtaget, og vi synes, at vi allerede nu har fået etableret en fornuftig vennekreds af lokale folk, siger Agneta, som sluttede sit arbejdsliv som kontorassistent i firmaet Satair, der er en af verdens førende distributører af reservedele til fly.

Annonce

Trygge rammer i Assens

Lærke har været væk fra Assens i 18 år, og selv om en del har ændret sig, siden hun forlod de trygge rammer i barndomsbyen, var hun aldrig i tvivl om, at familien kunne finde sig til rette i byen.

- I Kastrup savnede vi alt det, som et lokalsamfund kan give. Der er en helt anden tryghed her. Jeg er for eksempel aldrig bange for, at Amanda skal cykle alene hjem fra Strandmølleskolen. Byen har nogle grænser, som man aldrig er i tvivl om. Du ved, hvor den begynder, og hvor den slutter. Det er lidt lige som at tage på ferie med børnene til Bjørnø, siger Lærke.

I Kastrup boede vi i et rækkehus, og når vi kiggede ud af vinduet, kiggede vi bare ind i et af de øvrige rækkehuse

Henrik Strøbæk

- Vi kan også godt lide det dér med, at der sker nogle ting nede i byen. Så er der gågade med musik og en anden dag kommer de gamle veteranbiler kørende gennem byen. Det var der ikke noget af i Kastrup. Hvis vi ville noget, var højdepunktet en tur i shoppingcentret Fields, forklarer Lærke.

Familierne Strøbæk i Assens

John Strøbæk er 68 år og arbejdede i mange år som havnefoged i Dragør. Han har boet hele sit liv i Kastrup på Amager.

Agneta Strøbæk er lige fyldt 70 år og født og vokset op i Sverige. Hun mødte John, da han var dommer på en kapsejlads i Sverige, og hun sad i sekretariatet.

- Så kom hun og hjalp mig med at pille rejer, og så tog det ene ord det andet, fortæller John Strøbæk om deres første møde.

Agneta Strøbæk flyttede til Danmark i 1975, og i 1978 blev de gift i den Svenska Kyrkan i København.

Lærke Strøbæk stammer fra Assens, hvor hun er vokset op i en musikalsk familie med klaver i kælderen. Hun er uddannet lærer og arbejder på Strandmølleskolen i Assens.

Henrik Strøbæk er 38 år og uddannet elektronikfagtekniker. Han har sin daglige gang på Nyholmen, der ligger lidt nord for fristaden Christiania på Amager. Han pendler til arbejde en gang om ugen.

Sammen har de børnene Amanda, 8 år, og Christian, 5 år. Amanda er elev på Strandmølleskolen, hvor hun går i 2. klasse og har sin mor til fagene musik og billedkunst.

Christian går i børnehave i Gustavsminde Gårdbørnehave og Vuggestue i Melby tre kilometer øst for Assens.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Debat: Vi skal satse på den forebyggende indsats hos de ældre

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Ældre og handicappede må ikke tabes i den grønne dagsorden

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Sara, Camilla og Jeanette er kandidater til byrådet fra hvert sit parti: Men én ting er de enige om...

Lokalavisen Assens

Stor misforståelse om serviceloftet

Lokalavisen Assens

Sara fra Barløse kæmpede sig over franske bjergtinder: - Når det har været ekstra hårdt, tænker jeg på, at jeg har samlet penge ind

Lokalavisen Assens

Turup - nu også med egen bålhytte

Lokalavisen Assens

Bevæget afsked: Syngedrengenes korleder skal være organist i Store Heddinge

Lokalavisen Assens

Slut med fedtede fingre: Haarby først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Lokalavisen Assens

Fynsk vinbonde gør det igen - denne gang uden sin vinmager: Nicolai vinder guld i verdens største vinkonkurrence

Lokalavisen Assens

Lars vil have ungdomshus i Assens: - Tiden er moden

Lokalavisen Assens

Elev overtager kendt frisørsalon i Assens fra sin mester

Lokalavisen Assens

Skål! Æblekage i flydende form var et kæmpehit: Se alle billederne fra Æblefestivalen her

Lokalavisen Assens

Får vi de sidste med?

Lokalavisen Assens

Shasja vil knække kræften - og du er inviteret med

Lokalavisen Assens

Vinhandler igen ramt af den sære skrivekløe: Mere drama i ny bog

Lokalavisen Assens

Michelle får pris for 'heltegerning': Nu skal hun og familien i Lalandia

Lokalavisen Assens

Kommunalvalget nærmer sig: - Det er ikke ligegyldigt, hvem du stemmer på

Erhverv

Hemmelig virksomhed bygger nær ny McDonalds: 250 arbejdspladser på vej

Lokalavisen Assens

Svar på rygter og usandheder om det supplerende menighedsrådsvalg i Assens-Gamtofte sogne

Lokalavisen Assens

En måned til kommunalvalget: Poul Poulsen dropper valgplakaterne

Lokalavisen Assens

Ikonisk skolebygning er blevet renoveret - se resultatet, som skolen har kæmpet for i mange år

Lokalavisen Assens

Operakoncert på Helnæs: Jesper Buhl optræder med gæster

Lokalavisen Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Annonce