Annonce
Lokalavisen Assens

Landets bedste Blå Flag-strande: Flot femteplads til Assens Næs

Assens Næs Strand, Assens Kommune.
Friluftsrådet har stranden på Assens Næs som den femtebedste Blå Flag-strand i landet på en top 25-liste. Lokalavisen Assens tog derfor en tur hen på den fine strand for at opdage herlighederne.
Annonce

Assens: Blafrende Blåt flag i sigte.

Det er, hvad der møder en, når man bevæger sig ind på Assens Næs Strand i sommeren 2020.

Lokalavisen Assens er taget på stranden. Ikke i Speedos, thi det er for koldt. Men med egne øje for at se, hvordan Danmarks femtebedste strand, ifølge Friluftsrådet, tager sig ud.

Friluftsrådet har nemlig stranden på Assens Næs på en flot femteplads over de strande i landet, der har det reneste vand og som har et Blåt Flag stående. Det skrev Friluftsrådet, er en selvstændig, ikke-statslig paraplyorganisation, i en pressemeddelelse i sidste uge.

Det glæder også de få gæster ("sommer"-vejret holder folk indendøre), Lokalavisen Assens møder. En af dem er den ferierende fra Knud Petersen fra Vejle-egnen.

- Selvfølgelig betyder det noget, siger han om det Blå Flag.

- Vi skal da lade være med at svine. Nu er jeg jo en gammel mand, så det er ikke fordi, jeg bruger vandet særlig meget. Men det er da rart at vide, vandet er rent, tilføjer han.

Annonce

Tjekket efter

Poul-Erik Hammerich fra Glamsbjerg er også på stranden. Han er enig med Knud Petersen. En god strand betyder noget, mener han.

- Miljømæssigt betyder det jo noget. Det er dejligt, at der bliver passet på strandene. At man vedligeholder strandende, så det er lækkert at komme på en strand, siger han.

23 ud af de bedste badestrande målt på vandkvaliteten ligger i Region Syddanmark. Det er i Syd- og Sønderjylland, Fyn og i Det Sydfynske Øhav.


Vi skal da lade være med at svine. Nu er jeg jo en gammel mand, så det er ikke fordi, jeg bruger vandet særlig meget. Men det er da rart at vide, vandet er rent.

Knud Petersen, strandgæst.


Der er 174 Blå Flag-strande i Danmark og 39 såkaldte Badepunkter, som markerer, at man ud over rent badevand og sikkerhed kan finde særlige friluftsmuligheder og kultur- eller naturoplevelser tæt ved vandet.

Der bliver igennem hele badesæsonen løbende taget badevandsprøver, så man har mulighed for at vurdere vandkvaliteten. Badevandsprøverne bliver analyseret for de ubehaglige e. coli og enterokokker, og listen er lavet ud fra hvilke strande, der samlet set scorer lavest på begge disse parametre.

På Assens Næs Strand er måletavlen dog ikke i brug. Og en tekst løber på et  et elektronisk skilt hen over skærmen med "velkommen til Assens Næs - Blå Strand i 2019".

Det er vist en vist en forglemmelse.

Knud Petersen fra Vejle-egnen er på ferie i Sandager. Han var taget på Assens Næs Strand, da Lokalavisen Assens samtidig kom forbi. Han synes det er vigtigt med Blå Flag-strande. Foto: Martin Kloster
Assens Næs Strand tager sig flot ud fra mange sider. Foto: Martin Kloster
Infoskilte gør opmærksom på strandens detaljer. Foto: Martin Kloster
Assens Næs Strand. Folk er på vej ud på en af gangbroerne ved stranden. Foto: Martin Kloster

Det er Friluftsrådet, der herhjemme står for certificeringen og kontrolleren af strande med Blåt Flag og Badepunkter.

Annonce

Assens halser efter

Den bedste strand i Danmark er ifølge Friluftsrådets top 25-liste Sandskær Strand i Aabenraa Kommune. På Fyn er Storebæltsbadet i Nyborg Kommune bedst, og nummer to på landsplan og dermed også foran Assens Næs. Nyborg er i det hele taget godt med, fordi deres Fyns Badestrand, som den hedder, ligger nummer fire på top 25-listen tillige.

Assens Næs Strand. Her et foto taget ud på en af gangbroerne ud i Lillebælt. Foto: Martin Kloster

Der er i øjeblikket Blå Flag-strande at finde i Assens Kommune på Assens Næs og ved Løgismosestrand Camping. Men det er de to eneste. Set med fynske briller er Assens bagefter de andre kommuner på øen og øerne.

Blå Flag-strand

En Blå Flag-strand er en international miljømærkningsordning, som Friluftsrådet i Danmark står for at certificere og kontrollere. Den garanterer, at en given strand overholder nogle kvalitetskrav mht. natur og miljø. En Blå Flag-strand får lov til at hejse et blåt flag, deraf navnet.

Ved en Blå Flag-strand er der:

Rent badevand.

Livrednings- og førstehjælpsudstyr - nogle steder også livreddere.

Nødtelefon på eller i nærheden af stranden eller dækning, så mobiltelefoner kan bruges som nødtelefon.

Natur- og miljøformidlingsaktiviteter.

Information om miljøforhold og naturområder.

Toiletfaciliteter.

Affaldsfaciliteter/affaldssortering.

Informationstavler.

For Assens Kommune er med kun to Blå Flag-strande overhalet af Nordfyns og Langeland Kommuner, som har seks, Nyborg, Middelfart og Svendborg Kommuner, der har fem og Faaborg-Midtfyn og Ærø Kommuner med hver tre. Odense Kommune har ingen Blå Flag-strande, men til gengæld et Badepunkt.

Lokalavisen Assens ville gerne have haft en kommentar fra Assens Kommune. Det var grundet ferie ikke muligt.

På en Blå Flag-strand skal der være toiletfaciliteter. Det er der da også på Assens Næs Strand. Foto: Martin Kloster
Måletavlen for vandkvaliteten er enten ikke tændt eller virker ikke. Foto: Martin Kloster
Vandet set fra vandkanten. Foto: Martin Kloster
Det Blå Flag er oppe på Assens Næs Strand. Foto: Martin Kloster
Assens Næs Strand. Foto: Martin Kloster
Assens Næs Strand. Foto: Martin Kloster
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce