Annonce
Lokalavisen Assens

Lotte gik tur med plejehjemshund hver dag i 11 år: - Jeg hylede hele weekenden, da Basse døde

Lotte Søndergaard havde et helt særligt forhold til plejehjemshunden Basse fra bofællesskabet Korsvang i Assens. I 11 år gik hun dagligt tur med Basse, og hun havde den også flere gange med på sommerferie. Privatfoto
Lotte Søndergaard havde et helt særligt forhold til delehunden Basse, der forleden måtte aflives. Hun gik tur med den charmerende golden retriever fra bofællesskabet Korsvang i 11 år og havde den endda med på ferie.
Annonce

Assens: Basse er død.

Den næsten 14 år gamle golden retriever var den vel nok mest kendte hund i Assens.

I 11 år var Basse genstand for en fælles fortælling i bofællesskabet Korsvang i Assens, og tabet er ikke kun smerteligt for mange af bofællesskabets beboere.

Også Lotte Søndergaard er dybt berørt af Basses død. I 11 år gik hun hver dag tur med hunden, der på sin egen charmerende facon bidrog til, at beboerne altid havde nogen at vise omsorg over for.

Basse lå på en to-personers veloursofa på Korsvang, da dyrlægen torsdag i sidste uge sørgede for, at den kom værdigt fra denne jord.

- Jeg hylede hele weekenden, fortæller Lotte Søndergaard, der driver Butik Lotte i Assens.

Bofællesskabet Korsvang blev Eden-certificeret plejehjem i slutningen af 00'erne, og som et led i at fjerne eksempelvis unødvendige omsorgslidelser blandt beboerne, belsuttede man på et beboermøde at anskaffe en hund på Korsvang. Efter at have sat en annonce i Den Blå Avis var der bid, og i 2007 flyttede den nuttede to-årige hanhund ind på bofællesskabets gange.

Bedste venner. Lotte Søndergaard og hunden Basse var uadskillelige. Nu er Basse død. Privatfoto

Basse fik fra begyndelsen et helt særligt forhold til beboeren Svend Åge Pedersen. De to fulgtes ofte ad til købmanden, og venskabet varede ved, indtil Svend Åge Pedersen døde i september 2011. Ved begravelsen spillede Vor Frue Kirkes organist melodien til sangen Himmelhunden, da Svend Åge Pedersens kiste blev båret ud af kirken.

Efter nogen tid annoncerede Korsvang efter personer, der kunne tænke sig at gå tur en daglig tur med Basse, som havde ekstra brug for daglig motion, fordi beboerne ofte forkælede ham med masser af godbidder i dagens løb.

Lotte Søndergaard reflekterede på annoncen, og siden blev det til et 11 år langt og givende venskab mellem de to.

- Vi var lige kommet af med vores egen hund, og så tænkte jeg, at når jeg alligevel gik tur hver morgen, kunne jeg da lige så godt tage Basse med, siger Lotte Søndergaard.

Kirsten Mougaard malede og donerede for seks år siden et portræt af plejehjemshunden Basse til bofællesskabet Korsvang. Arkivfoto: Søren Plovgaard

I begyndelsen gik Lotte Søndergaard kun tur med Basse i weekenderne, men snart blev det en fast rutine hver eneste dag i ugen. På hverdage hentede hun Basse klokken 7 om morgenen, mens hun luftede ham et par timer senere i weekenderne.

- Vi havde ingen fast rute. Vi gik forskellige steder rundt i byen, og i begyndelsen kunne vi godt gå seks-syv kilometer i løbet af en time. Men efterhånden som Basse blev ældre, blev gåturene også kortere. Og det sidste års tid fik Basse selv lov til at bestemme, hvor vi skulle gå hen, fortæller Lotte Søndergaard.

Annonce

Basse var i sorg, når beboerne døde

Hun synes, at Basse har været en sand gave for beboerne på Korsvang.

- Den første gang Basse oplevede, at der var en person der døde på plejehjemmet, var den i sorg. Det kunne man sagtens fornemme på den. Der er hele tiden kommet nye beboere og nye pårørende til, så det er helt fantastisk, at Basse aldrig blev mere forvirret over de mange udskiftninger, end han blev, siger Lotte Søndergaard.

Et foto af Basse havde fået plads på en kommode i bofællesskabet Korsvang i Assens. Arkivfoto: Søren Plovgaard

Hun og hendes mand Freddy har sågar fem gange haft Basse med på to ugers ferie i et sommerhus ved Bøgebjerg Strand.

- Basse savnede mig jo i de 14 dage, hvor jeg holdt ferie, så vi blev enige om, at jeg kunne tage ham med i sommerhuset, fortæller Lotte Søndergaard.


Den første gang Basse oplevede, at der var en person der døde på plejehjemmet, var den i sorg.

Lotte Søndergaard


Basse nåede selv at komme godt op i årene, og til sidst blev besøgene hos dyrlægen hyppigere og hyppigere. Basse fik smerter i bagpartiet og fik ordineret en daglig pille, så Lotte Søndergaard var godt klar over, at Basses liv snart havde en udløbsdato.

Basse skrev for otte år siden et sødt brev til Lokalavisen, hvor den så inderligt bad om lov til at komme med i lodtrækningen blandt børnefødselarerne om den ugentlige kagemand. Det gav ikke pote i første omgang, men til sidst blev Lokalavisens medarbejder dog alligevel så blød om hjertet, at han købte en brunsvigermand og forærede den til Basse og hans venner på Korsvang.

- Den allersidste tid ændrede Basse adfærd. Han blev mærkelig og begyndte at gø en del. Han var også begyndt at knække lidt sammen i benene, når vi var ude at gå tur, beretter Lotte Søndergaard.

Om Basses død betyder, at hun nu igen anskaffer sig en hund, har Lotte Søndergaard endnu ikke taget stilling.

- Men det er foreløbigt lykkes mig at sparke mig selv i rumpetten hver morgen og gå en tur på en time. Det har jeg jo været vant til i mange år og helt tilbage fra dengang, hvor vi selv havde hund, siger Lotte Søndergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce