Annonce
Lokalavisen Assens

Maja samlede skrald på sin 20 års fødselsdag for at kæmpe mod seksuel chikane og vold

Maja Illum Vendler, 20 år, går til daglig i 3.g på Vestfyns Gymnasium. Derudover er hun medlem af Ungerådet. Hun skriver klumme til Lokalavisen Assens. Privatfoto

Med arbejdshandsker og skraldepose i hånden rydder jeg op i mit nærområde. Her samler jeg skrald ind, der er blevet smidt i naturen, til fordel for et godt formål.

Hvert år afholdes der Dagsværkdag på gymnasier og skoler Danmark over, og dette år sættes der fokus på seksuel chikane og vold i skolerne i Peru. Konceptet er, at man tager én dag fra sin egen uddannelse for at give en uddannelse til andre unge et sted i verden.

Dagsværkdagen er en mulighed for at gøre en forskel i en ellers travl dagligdag fyldt med lektier og afleveringer. Det er også en nem mulighed som studerende at gøre en stor forskel, eftersom det ikke er alle unge, som har råd til at støtte vigtige organisationer som Operation Dagsværk. Det er også fedt, at man får en hel skoledag til at arbejde og rette et fokus mod resten af verdens unge, som måske ikke har samme privilegier som en selv.

I år har dagsværkdagen som så mange andre også været præget af covid-19. Datoen for dagsværkdagen har ligget forskudt på diverse skoler og gymnasier, og jobtilbuddene har været minimale, eftersom stort set alt har været lukket ned.

Derfor kunne man finde mig samle tomme dåser og andet skrald i vejkanten, i stedet for at arbejde som vikar på en skole, eller gøre rent hos ældre, som jeg har gjort de forrige år. Dog betyder det også, at det har været sværere at tjene penge ind, da man har været afhængig af at familie eller andre i ens ”boble” gerne ville donere penge.

Jeg var så heldig, at dette års dagsværkdag på mit gymnasium lå samme dag, jeg fyldte 20 år. Jeg tilbragte derfor dagen med mine yndlingsmennesker, mens jeg på samme tid tjente ind til et godt formål. Jeg ville nemlig gerne benytte min fødselsdag som en anledning til også at skabe opmærksomhed om årets projekt, så den seksuelle chikane og vold, som nogle elever oplever i deres skoletid i Peru, for alvor kan stoppes.


Jeg var så heldig, at dette års dagsværkdag på mit gymnasium lå samme dag, jeg fyldte 20 år

Maja Vendler, gymnasieelev


Personligt synes jeg, at en dag som Dagsværkdagen burde være en obligatorisk dag på alle skoler og gymnasier. Operation Dagsværk gør det nemlig også nemt for skolerne, at hvert års emne kan overføres til undervisningen. For nogle kan verdens samfundsproblemer virke langt væk, eftersom det ikke er noget som berør en selv i hverdagen. At der findes en organisation som Operation Dagsværk, der sætter disse unge menneskers problemer på dagsordenen, giver en mulighed for at få et indblik i andre unges hverdag, hvilket ultimativt gør det nemmere at identificere sig med.

Man kan derfor sige, at ens eget liv også sættes i perspektiv. Det, at der findes en dagsværkdag, er en mulighed for at skabe en meningsfuld forskel for andre unge mennesker. Fordi man selv vælger ens arbejde, kan man derfor få en hyggelig dag til at gå sammen med sine venner og veninder, mens man tjener penge ind til et godt formål. Det er derfor kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan arbejde med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Veteranhjem i Jordløse svarer på kritik: - Vi giver meget gerne en kop kaffe til alle, som har lyst til at komme på besøg

Annonce