Annonce
Lokalavisen Assens

Manden bag Polle fra Snave: Vi skal turde at tænke ud af boksen

Lars AP under den gamle bro ved Mølledammen i Haarby. Foto: Stine Ploug Christiansen
Lars AP, manden bag Polle fra Snave, er opvokset i Haarby, som har været inspirationskilde til meget af hans senere arbejde. Han mener, at vi skal være bedre til at stole på vores mavefornemmelse, og til at tænke ud af boksen.
Annonce

Haarby: Vi går ad barndommens stier ned mod Mølledammen i Haarby, hvor Lars AP plejede at cykle rundt som barn, Her var noget af det bedste at opdage nye stier, der ledte videre fra de gamle. Det er efterhånden mange år siden, men man kan stadig mærke begejstringen i den stemme som tilhører manden bag Fucking Flink-bevægelsen og de populære Sonofon-reklamefilm om Polle fra Snave, som han skrev manuskript til sammen med sin bror Jens Aage Pedersen.

Netop Haarby og menneskerne i byen har været en kæmpe inspiration i Lars AP's arbejdsliv, hvor der løber en rød tråd, som fortæller, at han ikke er bange for at tage nogle chancer og lave nogle ting, som ikke umiddelbart stemmer overens med det samfund vi lever i.

- Polle fra Snave var et projekt, vi lavede, hvor vi tog det miljø vi, voksede op i, og så skruede vi det op til 11. Men det var med kærlighed til det miljø, vi er vokset op i, som vi har været super glade for, fortæller Lars AP, som ud over at finde inspiration til de mange karakterer i det populære univers fra omgivelserne i Haarby, også var stærkt inspireret af ham selv og broren.


Polle fra Snave var et projekt vi lavede, hvor vi tog det miljø vi voksede op i, og så skruede vi det op til 11. Men det var med kærlighed til det miljø vi er vokset op i, som vi har været super glade for.

Lars AP


- Min bror og jeg var på mange måder Polle fra Snave. Vi var ikke gode til fodbold, og vi var ikke de seje. Vi var sådan lidt de kiksede. Vi var mere boglige, så vores mulighed for at slå vingerne ud senere i livet var måske bedre. Men der var masser af kærlighed og plads til os i Haarby.

Annonce

Tør at gå andre veje

Vi når til broen, der adskiller Mølledammen fra åen, hvor Lars AP plejede at kravle rundt "for i hvert fald 30 år siden". De gamle stier ind i skoven er forsvundet, men han finder en vej igen, og næsten uden besvær kravler den granvoksne mand rundt under den gamle bro.

Som barn var det især forældrene, der bar en del af ansvaret for, at Lars AP senere i livet turde træffe nogle valg, som måske ikke ligger lige efter bogen. Som selvstændige med egen virksomhed lærte de Lars AP, at man iværksatte projekter, som man selv troede på.

- Jeg kan se, at jeg har gået nogle andre veje end den slagne vej, og jeg er endt med at beskæftige mig med ting, som ikke lige stod i kortene. Se for eksempel på Fucking Flink. Det er et projekt, der er kommet af noget, jeg kunne mærke i mig selv. At jeg kan skabe flere muligheder ved at gå den flinke vej. Og det tror jeg er lidt rebelsk. Altså at give sig tid og mærke efter, for så at kaste sig efter det nye projekt.

Det er 30 år siden Lars AP sidst kravlede rundt på broen ved Mølledammen. Foto: Stine Ploug Christiansen

- Der er jo ingen, der tilskynder til, at man tager sig tid, for vi skal jo effektivisere og lave fremskridt, men jeg tror på, at hvis man tør gå efter de ting, der føles rigtigt helt nede i maven, så kan man skabe projekter, som stemmer meget mere overens med, hvem vi er som mennesker, og som vi kan brænde meget mere for. Så man kan sige, at jeg er en rebel i forhold til en industrialiseret, produktivitetsfokuseret og effektiviseringselskende samfund, siger Lars AP.

Annonce

Vi skal tænke ud af boksen

Et andet eksempel på et tilfælde, hvor Lars AP og hans bror turde tænke ud af boksen, var i tilblivelsen af Polle fra Snave. Vi bevæger os fra broen ved Mølledammen ned ad kærlighedsstien, der har lagt scene til en af de afsluttende sekvenser i filmen "Polle fiction".

Hele Polle-universet var ifølge Lars AP allerede inden det blev til noget, dømt ude. Marketingsafdelingen hos Sonofon grinede af ideen, og et analysebureau, der skulle teste reklamefilmene, fremviste nogle af de dårligste testresultater, de nogensinde havde set. Alligevel valgte Lars AP og de andre bag "Polle fra Snave" at holde fast i den folkekære karakter.

- Det er jo paradoksalt, at det, vi betvivler allermest, men samtidig elsker så meget, endte med at være så succesfuldt. Det er der en kæmpe læring i. Vi skal huske, at selvom alt siger, at det er umuligt, så kan det godt lykkes alligevel, fortæller Lars AP, som mener, at vi skal turde at tænke ud af boksen:

- Jeg er ofte blevet mindet om, hvor vigtigt det netop er, at man ikke forfalder til, hvordan tingene bør være. At det nogen gange er det, der føles helt rigtigt nede i maven, som man skal gå med.

Blå bog

Lars AP blev født i 1972 i Californien. Med sin familie flyttede han som seksårig til Haarby på Fyn, hvor han er vokset op.

Han er uddannet cand.mag. i filmvidenskab og retorik fra Københavns Universitet, men har også en overbygning som manuskriptforfatter fra York University i Canada.

I starten af 00'erne var han en af hovedforfatterne bag de populære Sonofon-reklamefilm om Polle fra Snave, og i 2010 udgav Lars AP bogen "Fucking Flink", som blev starten på bevægelsen af samme navn, der har til formål at gøre danskerne til verdens flinkeste folkefærd.

I 2012 var facebook-siden for Fucking Flink Danmarks hurtigst voksende, og i dag har siden over 171.000 'synes godt om'-tilkendegivelser.

Siden udgivelsen af bogen "Fucking Flink" har Lars AP udgivet bogen "Fucking Flink dig selv" i 2015 og "Århsome" i 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Røde Kors samler ind

Annonce