Annonce
Lokalavisen Assens

Midt i Haarby: Nyt boligområde i forfaldent gårdanlæg

Facadetegninger af det nye gårdanlæg på Kildevej 1 i Haarby, hvor Dalgaard nu ligger.
En bygherre ønsker at opføre 13 boliger i og omkring Dalgaard på Kildevej i Haarby.
Annonce

Haarby: En helt ny bynær boligbebyggelse kan være på vej midt i Haarby.

En bygherre ønsker at opføre 13 boliger i og omkring Dalgaard på Kildevej 1 i Haarby.

By, Land og Kultur i Assens Kommune indstiller til, at den eksisterende firlængede gård rives ned, og at der i stedet opføres et nyt ejendomskompleks på grunden.

Dalgaard er et firlænget gårdanlæg, der sammen med ni øvrige gamle gårde i Haarby er en del af de bærende bevaringsværdier i det udpegede kulturmiljø Haarby Landsby.

Dalgaard kan skrive sin historie helt tilbage til 1860, men de sidste mange år har gården været forfalden. Foto: Søren Plovgaard

Gårdanlægget er imidlertid temmelig forfaldent, og der er skader i konstruktionen. Derfor vurderer administrationen i Assens Kommune, at det er for bekosteligt og derfor urealistisk at renovere gården.

Assens Kommune har været i dialog med bygherren, og der er opnået enighed om, hvordan et nyt byggeri kan opføres i respekt for kulturmiljøet.

Annonce

Samme struktur

Bygherre har indvilliget i at opføre en del af de nye bygninger som et firlænget gårdanlæg med samme struktur som Dalgaard med sammenhængende tagflade og portåbninger og i materialer, der refererer til det eksisterende bevaringsværdige anlæg som fx pudsede/vandskurede facader og rødt tegltag.

Kildevej 1 i Haarby. Som Dalgaard tager sig ud i dag, pynter den gamle gård ikke ligefrem i bybilledet i Haarby. Foto: Søren Plovgaard

Omkring det firelængede anlæg findes ubebyggede jordarealer, hvor der ønskes opført nybygninger i et arkitektonisk udtryk, der adskiller sig fra gårdanlægget, og gerne som en nyfortolkning af bygningstypen eller som et bud på et moderne Haarby-gårdhus i nutidige materialer og med et klimavenligt aftryk.

Også på Møllevej 6 i Haarby er der planer om et nyt boligområde ved den firlængede gård, der både kaldes for Søbygård og Otto Pedersens Gård.

Murermester Palle Johansen fra Assens Murer- og Entreprenørforretning købte gården sidste år, og her ønsker han opføre 16 moderne boliger.

Også i det projekt tages der særlige hensyn til det eksisterende kulturmiljø på Møllevej, der er den ældste del af adelbyen Haarby.

Så flot tog Dalgaard sig ud i 1950'ernes Haarby, hvor der endnu fandtes 15-18 større gårde i byen. Dalgaard kan føre sin historie helt tilbage til 1860. Foto: Sylvest Jensen/Det Kongelige Bibliotek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce