Annonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Det er snublesten som denne, der nu lægges i Assens til minde om Viggo Hansen og Julius Moritz, der begge mistede livet under den tyske besættelse af Danmark under anden verdenskrig.

Assens: Det er tre år siden, de første snublesten blev lagt i København.

Onsdag den 8. juni lægges der for første gang snublesten i Assens. Det er foreningen Snublesten Fyn, der blev dannet for to år siden, der står bag snublestenene, der er mindesmærker for personer, som blev ofre for nazismen under anden verdenskrig.

Snublesten Fyn har besluttet at lægge snublesten for direktør Viggo Hansen og dommer Julius Moritz, der begge mistede livet i slutningen af anden verdenskrig.

Annonce

48-årige Viggo Hansen var direktør i Plums Kolonialforretning, da han den 19. april 1945 blev offer for et clearingsmord foran sit hjem ved Kildensmindevej  lidt nord for Assens. Viggo Hansen var blevet ramt af 13-14 skud og havde slæbt sig op ad trappen og ind i huset, hvor en af morderne fra den berygtede terrorenhed Petergruppen affyrede det dræbende skud mod hans hoved.

Snublestenen for Viggo Hansen lægges ud for Plums Gård i Østergade 38. Det sker fra klokken 15 til klokken 15.30 , og der holdes en mindetale af museumschef Johan Møhlenfeldt Jensen fra Museum Vestfyn.

Døde en uge før befrielsen

Dommer Julius Moritz blev pågrebet af SS-soldater i sit hjem i Nørregade 59 i Assens ved 21-tiden den 2. oktober 1943 sammen med sin søster Judith. Sammen med 500 andre jøder blev han stuvet sammen på Vestre Skole i Odense og siden deporteret til en kælder på Koldinghus, inden han næste dag blev ført til godsbanegården i Kolding og transporteret videre til koncentrationslejren Theresienstadt.

Julius Moritz vendte aldrig tilbage til sit embede på dommergården i Assens. Han døde i Theresienstadt den 8. april 1945 - blot en uge før de danske fanger blev hentet af De Hvide Busser.

Efter tyskerne havde kapituleret, lykkedes det at finde Julius Moritz’ jordiske rester, og hans kiste blev ført tilbage til Danmark fra fællesgrav i koncentrationslejren. Julius Moritz blev senere begravet ved en højtidelighed på Mosaisk Vestre Kirkegård i København.

Nedlægningen af snublestenen for Julius Moritz finder sted fra klokken 15.30 til klokken 16 ud for den tidligere dommergård i Nørregade, der blev revet ned for en halv snes år siden.

Tidligere professor i retshistorie Ditlev Tamm vil holde mindetalen.

Hvad er en snublesten

En snublesten er et mindesmærke for en person, der blev offer for nazismen under anden verdenskrig. Formålet med stenen er, at man på sin vej skal "snuble" over fortiden og blive mindet om historien bag.

Alle, der er blevet forfulgt eller dræbt af nazisterne, kan komme i betragtning til en sten.

Snublestenen måler 10 gange 10 centimeter og bliver håndlavet af den tyske kunstner Gunter Demnig, som er idémanden bag stenene.

Assens Kommune gav for halvandet år siden lov til, at der kunne lægges snublesten i kommunen.

Dommer Julius Moritz døde i koncentrationslejren i Theresienstadt, blot en uge før tyskerne kapitulerede i anden verdenskrig. Nu lægges der en snublesten for ham og Viggo Hansen, der var direktør i Plums Købmandsgård, da han i 1945 blev myrdet af Petersgruppen ved sit hjem i Assens. Foto: Assens Lokalhistoriske ArkivAnnonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Annonce
Lokalavisen Assens

Tilbygning rives ned og bygges op igen: Nye og mere moderne toiletforhold på vej på havnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Peter Schmeichel drager på sin første turné - giver én koncert på Fyn: Faren insisterede på, at han skulle lære et instrument

Lokalavisen Assens

Efter 32 år med blomsterbutik i Assens: Åse har sidste arbejdsdag 31. maj

Lokalavisen Assens

Ægteparret Sanne og Jesper knokler løs i lille fodboldklub: - Vi tæller ikke timerne

Lokalavisen Assens

Kathrine og Andreas brænder for musicalgenren: Nu arrangerer de stor støttekoncert i Ebberuphallen

Lokalavisen Assens

Familiefaren, forskeren og formanden vinder stor  hæderspris: Når de andre går i seng, begynder han på sit andet arbejde

Annonce