Annonce
Lokalavisen Assens

Nye vikingfund: Kirsten har haft fingrene i det ældste Haarby

Arkæolog Kirsten Prangsgaard har gravet i jorden ved Møllevej i Haarby i seks uger, og arbejdet har kastet nyt lys over de første bosættelser i byen. Foto: Søren Plovgaard
Arkæologer fra Odense Bys Museer har fundet huse fra vikingetiden og andre interessante fund på en byggeplads i Haarby.
Annonce

Haarby: På en grund på Møllevej i Haarby har arkæologer fra Odense Bys Museer gjort en række bemærkelsesværdige opdagelser og fund fra vikingetiden og middelalderen.

Arkæologerne har i november og december vendt nærmest hver eneste lille sten på pladsen, og arbejdet har ført til afdækningen af en bebyggelse lige syd for Haarby Kirke og vest for "Otto Pedersens Gård" på Møllevej, hvor byens nye sognegård er under opførelse.

Flere end 20 steder på grunden har arkæologerne fundet såkaldte grubehuse, der er små, nedgravede og ofte lidt ovale huse eller hytter, der blev benyttet som værksteder til for eksempel vævning og smedeaktiviteter i vikingetiden for flere end 1000 år siden.

- Disse grubehuse finder vi normalt ikke så tit på Fyn, så når vi støder på dem, bliver vi meget nysgerrige. De er den helt store gevinst her, for med de mange grubehuse får vi mulighed for at se, hvordan de er bygget, og hvad de har været brugt til lige præcis her på stedet, siger arkæolog Kirsten Prangsgaard.

Man ved ikke, hvorfor menneskene i vikingetiden gravede disse småhuse en halv til en hel meter ned i jorden.

Der er fundet mange skår som dette på udgravningspladsen. Foto: Søren Plovgaard

- Men et godt bud er, at når man dengang arbejdede med tekstiler som for eksempel hør, så skulle det behandles i et fugtigt miljø for ikke at knække, forklarer Kirsten Prangsgaard.

Der er også fundet større huse på den 4000 kvadratmeter store grund, der har tjent som boplads for nogle af de første indbyggere i det nuværende Haarby.

- Nogle af husene kan godt være fra slutningen af vikingetiden, men det tyder på, at de små grubehuse er kommet til som de første, mens der så senere er opstået en egentlig bebyggelse omkring dem. Husene er sikkert opført omkring samme tid som kirken, mener Kirsten Prangsgaard.

Nogle af de første landsbyer på Fyn stammer fra tiden omkring år 650. Før den tid var det almindeligt, at folk efter forskellige forhold flyttede fra sted til sted og ikke boede permanent nogen steder. De tidligere landsbyer lå 100 til 300 år på samme sted, og det var de landsbyer, der fortsat eksisterer i dag og altså nu har ligget på samme sted i flere end 1000 år.

Annonce

Baglands-boplads

Der er dog ikke tale om helt sensationelle fund på pladsen på Møllevej, idet man tidligere ud fra stednavn og kirke har gættet på, at Haarby er anlagt i vikingetiden omkring et vadested over Haarby Å. Den antagelse har den nye udgravning nu bekræftet.

Men fundene af grubehusene og de større huse syd for Haarby Kirke er alligevelsærlig interessante, fordi Odense Bys Museer for 20 år siden fandt en række lignende grubehuse ved en sommerlejr-udgravning mellem Strandby og Nabben.


Nogle af husene kan godt være fra slutningen af vikingetiden, men det tyder på, at de små grubehuse er kommet til som de første, mens der så senere er opstået en egentlig bebyggelse omkring dem

Arkæolog Kirsten Prangsgaard


Dengang gav museumsinspektør Mogens Bo Henriksen udtryk for, at han var ret sikker på, at vikingetidens Haarby har været en af baglands-bopladserne for den samtidige havn ved Strandby. Her har udgravninger fra 1995 til 1998 blandt andet påvist en reparations- og nybygningsplads for vikingeskibe.

Det er her på grunden foran Haarby Kirke, at arkæologer har fundet tegn på de første bosættelser i byen. Foto: Søren Plovgaard

Fundene på byggepladsen taler godt ind i fortællingen om, at området omkring Møllevej er den allerældste del af Haarby. For otte år siden fandt amatørarkæolog Morten Skovsby fra Dreslette ved hjælp af en detektor en valkyrie fra 800-tallet sydvest for Haarby Kirke.

Arkæolog Jan Hjort kan berette, at der i det øverste muldlag på pladsen er fundet en såkaldt kobbersterling fra begyndelsen 1400-tallet.

På kortet er de mange funde af grubehuse og større huse markeret med farver. Foto: Søren Plovgaard

- Den lille kobbermønt er sandsynligvis tabt af et menneske, som har været på vej ad kirkestien til Haarby Kirke, siger arkæolog Jan Hjort.

Der er desuden i et af grubehusene fundet en jernkniv, en saks, to fine nåle i jern og kobberlegering til brug i dragter samt i flere af grubehusene nogle vævevægte og en tenvægt i brændt ler fra oldtiden.

Ved gården på Møllevej er entreprenør Palle Johansen i gang med at opføre en ny sognegård, der skal stå færdigt i foråret. Foto: Søren Plovgaard

- De fleste af de ting, vi har fundet, er faktisk noget, der har med vævning at gøre, siger Kirsten Prangsgaard og tilføjer:

- Vi ved fra de ældste kort fra udskiftningen i slutningen af 1700-tallet, at der var en særjord - eller en tofte - der hørte til den gård, der var forgænger til den nuværende gård. Ellers havde man jo fælleseje. Senere i 1800-tallet viser kort, at der findes en have, og at der tidligere har stået et par småbygninger bag ved den første gård.

De arkæologiske udgravninger slutter i den første uge af januar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Netto kommer til Skallebølle

Lokalavisen Assens

Allstars i Assens

Annonce