Annonce
Lokalavisen Assens

På den anden side af Vagn

Vagn Top bor på Kjærsgård lidt vest for Brylle. Han er født på gården og vendte tilbage til den, da han kom hjem efter to og et halvt år som ulandsfrivillig i Zambia. Foto: Christian Nordholt
Vagn Top fra Brylle er aktuel med erindringsbogen "På den anden side af bjergene", der blandt andet beskriver et længere ophold som ulandsfrivillig i Zambia. Men Vagn Top kommer i bogen også ind over mange andre forhold, der har formet hans 62-årige liv.
Annonce

Brylle: Vagn Top har sat sig godt til rette i sofaen i sin stue hjemme på Kjærsgaard på Vesterlaugsvej 7 i Brylle.

Ved siden af ham ligger hunden Nico og tager sig en formiddagslur, og på sofabordet mangler der nu kun enkelte brikker, før det store puslespil, som Vagn og hans mand Brian har fornøjet sig med at lægge under coronakrisen, er helt komplet.

Livet kan ofte i sig selv være som et stort uforudsigeligt puslespil, hvor brikkerne må stykkes sammen en for en for at give sammenhæng og mening. Og i livet er der ikke noget billede på låget, som man kan navigere efter.

Vagn Top er aktuel med bogen "På den anden side af bjergene". I introduktionen til bogen skriver forlaget Mellemgaard, at den indeholder fortællinger fra et helt almindeligt liv.

Det er en underdrivelse, der er til at forstå, og hvis det endelig var sandt, ville det nok være første gang, der blev udgivet en erindringsbog om et almindeligt liv. For hvad er et almindeligt liv? Det findes ikke.

En sofasamtale med Vagn Top afslører da også hurtigt, at der er flere forhold, der har været med til at forme hans liv.

Vagn Top på motorcykel under sit ophold som ulandsfrivillig i Zambia i begyndelsen af 1980'erne. Privatfoto

- For fem år siden begyndte jeg at tænke over, at jeg havde mødt så mange mennesker i mit liv, men det kneb efterhånden med, at jeg kunne huske dem. Og så begyndte jeg at grave i min fortid, og for ligesom at fastholde minderne om dem, startede jeg med at skrive noget ned om personerne, og så har det ellers lige så stille bevæget sig frem derfra, fortæller Vagn Top.

Han indrømmer, at han ikke rent fysisk har flyttet sig så meget, siden han gik på landbrugsskole på Djursland. Men en enkelt gang i sit liv har Vagn Top dog foretaget en stor omvæltning i sin tilværelse. Det var, da han som ung rejste til Zambia som ulandsfrivillig i to og et halvt år som landbrugskonsulent i et stort farm-område.

- Det var oprindeligt meningen, at jeg skulle sendes ud i efteråret 1979. Men jeg blev forfærdelig syg, måske af gul febervaccinationen, så derfor blev min udsendelse udskudt til januar 1980. Jeg ved godt, at mange mennesker måske har oplevet noget, der var meget vildere, men for mig var det altså en stor oplevelse at arbejde som ulandsfrivillig i et land med en fremmed kultur, forklarer Vagn Top.


For fem år siden begyndte jeg at tænke over, at jeg havde mødt så mange mennesker i mit liv, men det kneb efterhånden med, at jeg kunne huske dem. Og så begyndte jeg at grave i min fortid

Vagn Top


I Zambia skulle han blandt andet hjælpe de lokale landmænd med at optage lån til driften.

- Jeg tog en masser oplevelser og også enkelte venskaber med mig hjem fra Zambia, forklarer Vagn Top, der efter hjemkomsten fra Afrika begyndte at bygge et landbrug op på Kjærsgård.

Gården er hans fødehjem.

Annonce

En hjemmefødning

Vagn Top nåede at drive gården i godt 10 år. Så var det slut. Indtjeningen blev minimeret med årene, og Vagn Top syntes, at det efterhånden blev vanskeligere at leve af landbrugsbedriften.

- Jeg havde besluttet mig for, at hvis jeg ikke længere kunne have en mand ansat på gården, så lukkede vi, siger Vagn Top.

Vagn Tops nye bog er også beretningen om at følge sit hjerte og være tro mod sig selv. Om mødet med fyren i sit liv og om de udfordringer, det giver. Men også om de glæder og den energi, et forhold i harmoni kan skabe.

En af de mange små tegninger, der pynter i bogen.

Foreløbig har Brian og Vagn været sammen i 26 år, og udover Kjærsgård Ferielejligheder driver parret også det lille værtshus Bar nr. 7, som på rekordtid har vundet stor popularitet i lokalbefolkningen for sin afslappede og hyggelige atmosfære.

I sit arbejde med bogen har Vagn Top også fokuseret på, hvordan det er at være en hjemmefødning. At høre til et sted. At rejse ud og vende tilbage og finde ro og leve dér, hvor man bor. At eksistere i nuet.

Vagn Top fra Brylle er aktuel med bogen "På den anden side af bjergene". Foto: Christian Nordholt

- Hvis man altid stræber efter at være alle mulige andre steder, end der hvor man er, kan det godt ende med at gå galt. Så kan man blive både rastløs og rodløs, mener Vagn Top.

De sidste fire år har Vagn Top haft vikararbejde som socialpædagog i Tornhuset i Tommerup - et bo- og beskæftigelsestilbud til voksne mennesker med autisme.

Om bogen

Vagn Tops "På den anden side af bjergene er på 218 sider og indeholder både fotos og illustrationer.

Bogen er udgivet på forlaget Mellemgaard.

Der holdes bogreception for bogen i boghandlen Bog & idé i Søndergade i Glamsbjerg lørdag den 4. juli fra klokken 11 til klokken 12.

Her serveres der bobler og kransekage, og Vagn Top vil signere bogen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce