Annonce
Lokalavisen Assens

På stilke for kunderne i 31 år - men næste år et det slut: Åse fra Blomsterværkstedet rejser til USA

Åse Rom i færd med at binde endnu en buket i Blomsterværkstedet i Assens. Men senest til sommer er det slut med at drive blomsterforretning i Assens. Foto: Søren Plovgaard
62-årige Åse Rom er i gang med sit sidste år i Blomsterværkstedet i Assens. Næste sommer flytter hun med sin mand til USA, og så er det slut med at binde flotte buketter til kunderne efter 31 år som forretningsdrivende i byen.

Assens: Hun har taget imod tusindvis af bestillinger og bundet mindst lige så mange buketter i sin blomsterforretning i Korsgade i Assens.

Men senest 1. juli næste år drejer 62-årige Åse Rom nøglen om for sidste gang i Blomsterværkstedet.

Åse Rom flytter til Norfolk i staten Virginia i USA, hvor hendes mand, søofficer Steen Engelbrecht Pedersen, skal tiltræde en stilling i Nato.

Annonce

- Jeg vil selvfølgelig gerne sælge butikken, hvis nogen er interesseret i at overtage den. Det er en god forretning, men det er også en forretning, som der skal lægges mange kræfter i at drive. Jeg tror dog ikke rigtig på, at der er nogen, som har lyst og mod til at overtage butikken, men nu må vi se, hvad det ender med, siger Åse Rom, der selv ejer den store  forretningsejendom i Korsgade 4.

Åse Rom har ofte en arbejdsuge på op til 60 timer.

- De sidste 25 år har jeg forsøgt at sætte min arbejdstid ned, men jeg er bare aldrig lykkedes med det, konstaterer hun.

Altid for lidt plads

Det er torsdag formiddag, og Åse Rom sidder ved et bord i en lille kælder under butikslokalet. Kælderen tjener både som kontor, spisestue og lager og indrammer fint en af de udfordringer, Blomsterværkstedet har haft igennem alle 29 år i Korsgade.

- Jeg har altid haft alt for lidt plads, men jeg har aldrig overvejet at flytte til noget større. Jeg har været utrolig glad for placeringen i Korsgade. Butikken ligger jo centralt byen, og det har den gjort, uanset om det har været den ene eller den anden ende af hovedgaden, der har været mest gang i, fortæller Åse Rom.

I mange år kørte Åse Rom tre gange om ugen til Gasa i Odense eller Kolding klokken 5 om morgenen for at hente friske blomsterforsyninger, men de seneste 15 år har hun købt sine blomster hos en hollandsk grossist.

Kristine Lyngsaa Gudiksen (tv) og Hanne Charlotte Hjelt Jørgensen binder buketter i Blomsterværkstedet i Assens. Foto: Søren Plovgaard

I en del af årene har hun måttet dele kunderne med andre blomsterbutikker i byen. Men Åse Rom har altid ment, at det var udmærket med lidt konkurrence fra kolleger.

- Jeg har altid ønsket, at vi var to blomsterbutikker i byen. Det er altid rart at kunne sige til en kunde, at de kan prøve et andet sted, hvis man nu står og ikke lige har det, som de gerne vil have. Jeg har aldrig tabt omsætning i de år, hvor der var andre blomsterbutikker i byen, så derfor har det aldrig rigtig generet mig, siger Åse Rom, der er overbevist om, at der fremover skal to blomsterhandlere til for at dække markedet i Assens.

I løbet af de 31 år, Åse Rom har drevet blomsterbutik i Assens, er der sket et stilskifte på blomster- og buketområdet.

- Blomsterbuketterne er blevet mere minimalistiske med årene, og lige nu skal det være sådan lidt grøftekantsagtigt det hele. Der er også kommet mange nye sorter til. En rød rose er ikke længere bare en rød rose. Dem findes der 20 forskellige sorter af i dag. Da jeg startede var der kun to slags, forklarer Åse Rom.

Annonce

Vil savne håndværket

Selv om hun er afklaret med sin beslutning om at rejse med sin mand til USA næste år, er Åse Rom også godt klar over, at hun kommer til at savne dagligdagen i Blomsterværkstedet, når den tid kommer.

- Jeg vil helt sikkert komme til at savne selve håndværket. Det at få en bunden opgave af en kunde til et bryllup eller en begravelse er noget af det, jeg har holdt allermest af. Til gengæld vil jeg ikke komme til at savne den stressede hverdag, som ofte følger med at drive en butik som min, lyder det fra Åse Rom.

Blomsterværkstedet har ligget i Korsgade 4 i Assens i næsten 30 år. Foto: Søren Plovgaard

Hun har aldrig haft elever i Blomsterværkstedet, og det er et bevidst valg, hun har taget.

- Jeg har altid syntes, at det var en smule bøvlet at have elever, men jeg har haft et hav af ungarbejdere til at hjælpe i butikken. Dem elsker jeg overalt på jorden, siger Åse Rom.

På spørgsmålet om, hvad hendes egen favoritblomst er, kommer svaret prompte:

- Det er altid årstidens blomster. Lige nu er et sensommer, og så er det roser, georginer og bær, forklarer Åse Rom.

Men foreløbig er alt, som det plejer i Blomsterværkstedet, og sammen med sine to ansatte, Kristine Lyngsaa Gudiksen og Hanne Charlotte Hjelt Jørgensen, er Åse Rom også de næste ni måneder klar til at betjene kunderne i den lille intime og hyggelige blomsterbutik i Korsgade.

Jeg har aldrig tabt omsætning i de år, hvor der var andre blomsterbutikker i byen, så derfor har det aldrig rigtig generet mig

Åse Rom, Blomsterværkstedet i Assens
Åse Rom som de fleste kender hende - i gang med at finde blomster til endnu en buket i sin butik i Assens. Foto: Søren Plovgaard

Åse Rom og Blomsterværkstedet

Åse Rom Pedersen er 62 år.

Hun stammer fra Vejle/Allested og bor i dag på Sandager Næs sammen med sin mand, søofficer og kommandør Steen Engelbrecht Pedersen.

Hendes mellemnavn Rom stammer fra den lille by Gjøl i Nordjylland.

Åse Rom er uddannet gartner på Gartnerskolen i Søhus og har tidligere arbejdet som selvstændig anlægsgartner i et handelsgartneri i Lemvig.

Hun købte den 15. april 1990 Blomsterværkstedet i Nørregade i Assens af Birthe Jensen.

I 1992 flyttede Åse Rom Blomsterværkstedet til de nuværende lokaler i Korsgade 4.

Farvel til Interflora

I mange år har Blomsterværkstedet været en del af kæden Interflora, men den har Åse Rom valgt at melde sig ud af med virkning fra 1. oktober.

Dermed går Blomsterværkstedet i hælene på en lang række øvrige blomsterbutikker, der de senere år har valgt at afbryde samarbejdet med Interflora.

Et af kritikpunkterne er, at Interflora som nu er fransk ejet, bestemmer for meget og tager for høje gebyrer. Når Åse Rom sælger en buket blomster til 300 kroner, skal hun aflevere 85,50 kroner til kæden.

- Vi skal altid ekspedere Interflora-bestillingerne først, og det giver meget arbejde, Og buketterne skal se ud, nøjagtig som de er bestilt på sitet, og det synes jeg går ud over kreativiteten, siger Åse Rom.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Får vi de sidste med?

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Vinhandler igen ramt af den sære skrivekløe: Mere drama i ny bog

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Lærke vendte hjem til Assens efter 18 år - og hendes svigerfamilie fulgte med

Lokalavisen Assens

Kommunalvalget nærmer sig: - Det er ikke ligegyldigt, hvem du stemmer på

Lokalavisen Assens

Svar på rygter og usandheder om det supplerende menighedsrådsvalg i Assens-Gamtofte sogne

Lokalavisen Assens

Sarah og Claes åbnede Destruktionen i Assens for et år siden: Nu har de udvidet træningscentret - og næste år kan du også spille padel

Lokalavisen Assens

Ikonisk skolebygning er blevet renoveret - se resultatet, som skolen har kæmpet for i mange år

Lokalavisen Assens

Stor donation sender Syngedrengene til Malaga: - Det gør ikke noget, at I også bliver kendt i udlandet...

Lokalavisen Assens

Operakoncert på Helnæs: Jesper Buhl optræder med gæster

Lokalavisen Assens

Plejesektoren i kommunen: Der er grund til bekymring og grund til at holde øje

Lokalavisen Assens

Victoria og mormor har gået i samme børnehave - oldemor gik der også: - Det er en rar fornemmelse

Lokalavisen Assens

Nyt parti vil have mindre topstyring: Hypnoterapeuten Millah vil i byrådet for Frihedslisten

Lokalavisen Assens

Tak til kirketjeneren

Lokalavisen Assens

Syv bryllupper, fire nye luksuslejligheder og en kæmpe tipi: Gæsterne er vilde med outdoor-paradis på Helnæs

Lokalavisen Assens

Den grønne baghave

Lokalavisen Assens

Fyns næststørste kirke og købstaden fortjener det ikke

Lokalavisen Assens

En af de mest spillede nye dansk bands i dansk radio

Lokalavisen Assens

Krisen er afblæst i Assens Håndboldklub: Nye spillere står sammen om fremtiden

Lokalavisen Assens

Beboere rammes af kommunens klimapolitik

Lokalavisen Assens

Folk kører langt for at spise luksus-pizzaer på Omars nye intime spisested: - Alt er importeret fra Italien

Lokalavisen Assens

På stilke for kunderne i 31 år - men næste år et det slut: Åse fra Blomsterværkstedet rejser til USA

Lokalavisen Assens

Se akvareller på Hotel Aarup Kro

Lokalavisen Assens

Det er aldrig for sent: 57-årige John trængte til ro på sit arbejdsliv og tog en ny uddannelse

Annonce