Annonce
Lokalavisen Assens

Per har høje tanker: Vil rejse 35 meter høj obelisk i Assens

Obelisken ses her i størrelsesforholdet 1:10. Foto: Per Mysling
Per Mysling har søgt Assens Kommune om tilladelse til at opføre en kæmpe obelisk på Jordbassinerne i Assens. Den vil koste cirka en million kroner og skal finansieres gennem fonde.
Annonce

Assens: En 35 meter høj obelisk placeret på det rekreative fritidsområde Jordbassinerne i Assens.

Det kan blive virkeligheden, hvis Assens Kommune nikker ja til en projekt, som designer og ingeniør Per Mysling, Sandager Næs, står bag.

Per Mysling vil rejse obelisken som led i kommunens markedsføring, og han regner med, at det nye vartegn vil give genlyd både i Danmark og i udlandet. Per Mysling vurderer, at hans obelisk vil blive den højeste af sin slags i Europa. Til sammenligning er obelisken på Concordepladsen i Paris kun 25 meter høj.

- Idéen med obelisken er at skabe interesse for Assens som et sted, det er værd at besøg og bosætte sig, siger Per Mysling og tilføjer, at obelisken ikke mindst er tænkt som en markering af 100-året for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark til juni næste år.

Obelisken bliver en delvist selvbærende konstruktion i cortenstål, der har den egenskab, at det kun ruster på overfladen.

- Herefter stopper rusten og efterlader overfladen i en smuk mørkerød farve, forklarer Per Mysling.

Idéen med obelisken er at skabe interesse for Assens som et sted, der er værd at besøg og bosætte sig i.

Per Mysling

Annonce

Budget: en million kroner

Hvorfor mener du, at obelisken lige skal placeres på Jordbassinerne?

- Fordi den her vil opnå størst mest opmærksomhed. Obelisken vil helt uden konkurrence kunne opnå størst synlighed ved en placering fra toppen af tårnet på Vor Frue Kirke i Assens eller på sukkerfabrikkens gamle industriskorsten ved Assens Rådhus, men det lader sig jo ikke gøre. Ved Jordbassinerne er der i forvejen parkeringspladser og rimelige tilkørselsforhold. Arealet er samtidig stort, så jeg foreslår, at obelisken placeres på den østlige side af området, siger Per Mysling og tilføjer, at obelisken så vil kunne ses helt fra Årø, på hvis nordside grænsepælene tid det daværende Prøjsen stod.

- På den måde vil obelisken også være med til at skabe forbindelse til Genforeningen i 1920, mener Per Mysling.

- Hvordan har du tænkt dig, at obelisken skal finansieres?

- Det skal ske gennem fonde. Budgettet lyder på en million kroner, og jeg har indhentet et uforbindende tilbud hos Assens Skibsværft, der mener at kunne lave obelisken for 900.000 kroner. Hertil skal lægges cirka 100.000 kroner til udgravningen og støbningen af fundamentet, forklarer Per Mysling.

Det er ikke første gang, Per Mysling går med tanker om at opføre en obelisk i Assens.

Da den tidligere formand for teknik- og miljøudvalget i Assens Kommune, Søren Kappendrup (V), i marts 2006 efterlyste gode idéer til udsmykning af den nye rundkørsel ved Odensevej/Østre Ringvej i Assens, lancerede Per Mysling en projekt med en 25 meter høj og 15 ton tung obelisk.

Men projektet fik aldrig kommunens accept.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce