Annonce
Lokalavisen Assens

'Ramasjang redder frøerne' i Vissenbjerg: - Jeg vil også se den grønne!

DR Ramasjang laver forberedelser til programserien "Ramasjang redder frøerne" i samarbejde med Terrariet i Vissenbjerg og skoleklasser fra Vissenbjerg Skole. Jagten på frøer og haletudser foregik hele dagen ved Duedal Huses sø. Foto: Signe Andersen
Selvom den officielle genåbning af Terrariet Reptile Zoo lader vente på sig lidt endnu, har paddeeksperter og naturformidlere allerede taget forskud på forårets tiltag. Blandt aktiviteterne er et nyt samarbejde med DR Ramasjang og Vissenbjerg Skole om at redde egnens truede frøer.

Vissenbjerg: - Jeg vil også se den grønne!, lyder det overstadigt fra flokken af gummistøvleklædte poder en aprilvarm eftermiddag omkring søen i Duedal Huse.

Biolog og formidler ved Vissenbjergs fynskendte terrarie Natascha Pedersen har netop lovet, at haletudserne i den lille glasbeholder med tiden vil blive til algegrønne frøer, og nogle af hendes nysgerrige tilhørere har ikke helt tålmodighed nok til at forestille sig, at det tager mere end 30 sekunder at forvandle haletudser til skrubtudser.

Seks skoleklasser - i alt cirka 138 børn - fra Vissenbjerg Skoles mindste klassetrin er denne tirsdag på udflugt til vandhullet som led i et samarbejde mellem skolen, terrariet og Danmarks Radios børnekanal Ramasjang.

Annonce

Sammen skal de teste formidlingsmetoder og børneaktiviteter i forbindelse med Ramasjang-kampagnen "Ramasjang redder frøerne", der lige nu og i de kommende måneder ruller over DR's mange platforme.

Ofte ud i naturen

Dagens vandhulsarrangement falder fint i tråd med den generelle formidlingsstrategi i Terrariet Reptile Zoo, mener Natascha Pedersen:

- Vi arbejder i forvejen tæt sammen med blandt andet Vissenbjerg Skole og arrangerer ofte ture ud i naturen som en del af vores formidling. Desuden er vi lige nu i gang med at bygge et helt nyt klasselokale, hvor vi kan undervise skoleelever, når de besøger terrariet med deres skole.

Dagens undervisning bestod blandt andet i at fiske efter små ferskvandsdyr i søen. Foto: Signe Andersen

Samme begejstring for praksisnær udeundervisning har biologilærer på Vissenbjerg Skole Kasper Jørgensen, der holder et vågent øje med svingende fiskenet i børnehøjde, mens han fortæller:

- Jeg tager ofte selv eleverne med til vandhullet som en del af undervisningen, fordi det er fedt at se børnene i et lidt andet miljø, og fordi undervisning i naturen - især i denne coronatid - giver dem noget lidt andet end den kedelige hverdag.

Han glæder sig desuden over, at skolen deler by med en af Skandinaviens største samlinger af levende krybdyr og padder:

- Det er dejligt, at vi har terrariet så tæt på og kan samarbejde med dem om forskellige aktiviteter som den i dag. Desuden støtter skolen jo gerne op om tiltag i lokalområdet.

Annonce

Ikke kun læring

De mange skolebørn skal i løbet af dagen igennem fire poster: en Frølympiade (kvækkeløb, frøspring med mere), en frø-quiz (hvad er en god frø-gerning?) og poster fulde af (lokale) frø-fakta, kyndigt formidlet og udfoldet af terrariets personale og af de tilrejsende Ramasjang-ansatte.

Netop den legende tilgang til læring er noget af det særlige, Ramasjang bringer med, når kanalen tager ud i landet og former lokale tiltag i samarbejde med områdets egne eksperter og aktører, forklarer Kåre V. Poulsen, redaktør ved DR:

-  Det, Ramasjang kan, er, at det ikke kun er læring, det er også sjovt. Et projekt som "Ramasjang redder frøerne" viser jo helt tydeligt, hvor stor børns umiddelbare glæde ved naturen er. Bare, der er noget i vandet, der spræller eller spjætter, er de jo henrykte.


Det, Ramasjang kan, er, at det ikke kun er læring, det er også sjovt.

Kåre V. Poulsen, redaktør ved DR


Han fortsætter:

- Men ligesom det ikke kun er læring, er det heller ikke kun underholdning. Vi arbejder meget med call to action, hvor vi viser børnene, hvordan de og deres forældre selv kan gøre en forskel. I dette projekt er det eksempelvis ved at lave små ståsten i vandkanten, som frøerne kan sidde på, når de skal fange fluer. På den måde er Ramasjang også med til at give børnene noget håb for fremtidens natur og klima og en viden om, at de også kan hjælpe til.

Terrariet Reptile Zoo har foreløbig fastsat genåbningsdatoen til den 21. maj. Til den tid vil besøgende blandt andet kunne opleve en helt ny Madagascar-udstilling i terrariet.

Ramasjang redder

"Ramasjang redder" er en årlig tilbagevendende indsats på DR Ramasjang, der sætter fokus på dyr og natur med det formål at aktivere og engagere børn til at gøre en forskel i den virkelige verden.

I 2018 meldte 6000 børn sig til at redde bierne ved at plante 232.000 blomsterfrø, og i 2019 indsamlede børnene 206.522 stykker plastik ved de danske kyster, da Ramasjang reddede havets dyr.

I foråret 2021 er det padderne, der er i fokus, når kampagnen "Ramasjang redder frøerne" foldes ud.

Ramasjang-serien "Ramasjang redder frøerne" tager ud i landet og sætter fokus på lokalt truede arter i samarbejde med områdets skoler og naturformidlere. Foto: Signe Andersen
Terrariet Reptile Zoo havde rigeligt undervisningsmateriale med til søen, og terrariets formidlere havde desuden selv været på haletudsejagt forud for dagens skoleudflugt i tilfælde af, at børnene ikke fangede så mange frølarver. Foto: Signe Andersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Tyv klatrede op ad lygtepæl i kolonihave: - Det må være ærgerligt at aflevere en Mors Dag-gave, der er stjålet ...

Annonce