Annonce
Lokalavisen Assens

Regners knolde trækker: Fra Nordsjælland til Helnæs efter nye kartofler

Parret Lajla Wiese og Jens Abild Nielsen fra Lynæs ved Hundested i Nordsjælland var blandt de første gårdsalgskunder hos frilandskartoffelavler Regner Buch Madsen på Elmebjergvej på Helnæs. Regner Buch Madsen lagde ud med en pris på 30 kroner posen, og det så ikke ud til at afskrække parret. Foto: Søren Plovgaard
75-årige Regner Buch Madsen fra Helnæs er som altid blandt de første med nye frilandskartofler. Forleden blev han nummer tre i Dansk Kartoffelråds danmarksmesterskaber i dyrkning af frilandskartofler.

Helnæs: Lajla Wiese og Jens Abild Nielsen kunne ikke modstå fristelsen, da de fredag formiddag kørte forbi et skilt ud for Elmebjergvej på Helnæs.

Her lokkede fritidslandmand Regner Buch Madsen med de første nye kartofler, og den slags kan få munden til at løbe i vand hos selv de mest hærdede mennesker.

Så Lajla Wiese og Jens Abild Nielsen svingede deres Jaguar op ad den lille grusvej for at kigge nærmere på boden med de nye kartofler, som Regner Buch Madsen med vanlig sans og tæft for afsætning kalder for Helnæskartofler.

Annonce

Man forstår, at der er tale om et særligt kvalitetsstempel, og de dyrebare knolde har da også særligt gode vækstbetingelser på de sydøstvendte marker hos Regner Buch Madsen på Elmegård.

Vandet i Helnæsbugten varmer markerne fra begge sider, og det er meget sjældent, at Regner Buch Madsen oplever, at der er nattefrost på markerne.

Lajla Wiese og Jens Abild Nielsen var ude på den klassiske køretur til Helnæs Fyr efter en overnatning på Hotel Gl. Avernæs.

- Jeg er tidligere lærer og er kommet en del på Gl. Avernæs som kursist hos Danmarks Lærerforening. Så nu skulle vi lige prøve en overnatning sammen på stedet, og det var fortræffeligt, siger Lajla Wiese.

Hun er oprindeligt nordjyde, mens han er vokset op på Nordfyn. I dag er de pensionerede og bor ved Hundested i Nordsjælland.

Helnæs' flotteste udsigt

Efter Jens Abild Nielsen og Lajla Weise havde betalt for posen med nye kartofler, tilbød Regner Buch Madsen parret den flotteste udsigt på Helnæs - endda ganske gratis.

- I skal bare lige gå om forbi min have og så videre op på Elmebjerg. Så kan I kigge ud over hele Helnæsbugten, Thorøhuse, Sønderby Bjerge og helt over til Ungersbjerge, hvor jeg er født, lød den stående invitation fra den 75-årige tidligere frisørmester fra Nørre Broby.

Jens Abild Nielsen og Lajla Weise tog deres nye kartofler med hjem over Storebæltsbroen og glædede sig til at sætte tænderne i dem på en rugbrødsmad og med en øl og en snaps til.

Regner Buch Madsen kan se frem til nogle travle uger med stor efterspørgsel på nye  frilandskartofler. I år får han familiær assistance af datteren Birgitte Buch Sørensen, der er sundhedsplejerske i Assens Kommune, men nu i et par måneder er gået i praktik som selvstændig erhvervsdrivende i kartoffelmarkerne.

Mandag leverede Regner Buch Madsen de første nye kartofler til Hotel Gl. Avernæs, og leverancerne fortsætter de næste mange uger.

Annonce

Tredjeplads ved DM

Regner Buch Madsen har i mange år deltaget i Dansk Kartoffelråds danmarksmesterskab i dyrkning af frilandskartofler uden dog at nå helt til tops. Han var også med i år, hvor det blev til en meriterende tredjeplads.

For at deltage i Danmarksmesterskabet skal avleren have mindst 20 planter til rådighed ved opgravningen. Kartoflerne skal være dyrket på friland med kun solen som opvarmning og have været i jorden i mindst 40 dage forud for opgravningen. Kartoflerne blev opgravet om formiddagen og den officielle vejning og kåring fandt efterfølgende sted på Egeskov Slot.

De første nyopgravede kartofler i Regner Buch Madsens mark på Helnæs. Foto: Søren Plovgaard

Årets vinder blev Aksel og Kaja Sørensen fra Vojens, som vandt med 4547 gram kartofler. Andenpladsen gik til Martin Nielsen fra Glamsbjerg, der havde dyrket 4137 gram, mens Regner Buch Madsen kunne notere en vægt på 3282 gram.

Efter kåringen blev vinderkartoflerne straks fragtet til Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2., som traditionen tro vil fik serveret årets første nye kartofler.

Regner Buch Madsen sætter altid et skilt op ved Helnæs Byvej, for ofte skal kunderne lokkes 500 meter op af grusvejen for at få fat i hans nye kartofler. Foto: Søren Plovgaard
Frilandsavler Regner Buch Madsen må ned på knæ for at sanke de nye kartofler op. Foto: Søren Plovgaard
Udsigten fra kartoffelmarkerne på Elmebjergvej på nordspidsen af Helnæs fejler ikke noget. Foto: Søren Plovgaard
Annonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Annonce
Lokalavisen Assens

Tilbygning rives ned og bygges op igen: Nye og mere moderne toiletforhold på vej på havnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Peter Schmeichel drager på sin første turné - giver én koncert på Fyn: Faren insisterede på, at han skulle lære et instrument

Lokalavisen Assens

Efter 32 år med blomsterbutik i Assens: Åse har sidste arbejdsdag 31. maj

Lokalavisen Assens

Ægteparret Sanne og Jesper knokler løs i lille fodboldklub: - Vi tæller ikke timerne

Lokalavisen Assens

Kathrine og Andreas brænder for musicalgenren: Nu arrangerer de stor støttekoncert i Ebberuphallen

Lokalavisen Assens

Familiefaren, forskeren og formanden vinder stor  hæderspris: Når de andre går i seng, begynder han på sit andet arbejde

Annonce