Annonce
Lokalavisen Assens

Sønderjyden, der gik over bæltet og vandt folkets kærlighed

Da Børge for fem år siden fyldte 60 år, kvitterede buschaufførerne med at skrive hans navn i displayet foran på bussen, så passagererne hele dagen kunne se, at Børge Sønderjyde havde 60-års fødselsdag. Arkivfoto: Kim Rune
65-årige Nis Børge Julius er en kendt og skattet personlighed i bybilledet i Assens. Forleden brækkede han sit ene ben, så nu må Børge Sønderjyde tage en ufrivillig pause fra sine daglige gåture i byen.
Annonce

Assens: - Jeg må have glemt at se mig ordentligt for, siden jeg kunne falde ned ad den lille trappe.

Sådan siger 65-årige Nis Børge Julius, der i Assens og nærmeste omegn kun lystrer navnet Børge Sønderjyde.

Han har i snart 25 år været en fast, farverig og markant del af bybilledet i Assens. Med sit lange rødlige skæg og let vuggende gang er Børge Sønderjyde svær at overse, når han lister rundt i byens gader og hilser pænt på adel og borgere og præster og bønder.

Børge Sønderjyde er et udpræget A-menneske, der ofte starter sine byvandringer ved 3-4-tiden om morgenen og altid med et smut omkring rutebilstationen i Assens.

Men de næste mange uger kommer Børge Sønderjyde ikke ud at vandre på sin sædvanlige rute.

En fredag midt i oktober slog tilværelsen i bogstavelig forstand en ordentlig kolbøtte for Børge Sønderjyde, der kom galt afsted efter at have aflagt sit ugentlige besøg på Lokalavisens redaktion i Provstistræde.

Med et solidt greb om sin trolleyvogn havde Børge Sønderjyde kurs mod en indkøbstur i Aldi, da han mistede fodfæstet på den lille trappe med tre trin og brækkede sit højre ben.

Heldigvis var der hurtigt personer til stede til at hjælpe Børge Sønderjyde, som havde voldsomme smerter efter sit fald. Han blev kørt med ambulancen til sygehuset i Svendborg, hvor han opholdt sig i tre dage, inden han blev sendt videre til O2-afdelingen på OUH i Odense. Her kom han på operationsbordet i fuld narkose en tirsdag morgen klokken 7.

Annonce

Værelse nummer 10

Senere blev Børge Sønderjyde flyttet til rehabiliteringscentret i Østervang i Vissenbjerg, hvor han fik plads på værelse nummer 10.

Børge Sønderjyde fortæller, at han klarer sig fint uden hverken tv eller radio på sit nye værelse. Han har sørget for at købe rigelige med ugeblade og kryds- og tværs-hæfter til at slå tiden ihjel med. Men han savner sin daglige omgang med folk og fæ i Assens.

- Hvis jeg keder mig, synger jeg bare en sang for mig selv, siger Børge Sønderjyde.

Han har eget bad på værelset, og Børge Sønderjyde beretter om, at han allerede har haft flere besøg, hvad mange kort og gaver da også vidner om.

I køleskabet ligger der et par Prins Christian-pilsnere fra Bryggeriet Vestfyen, og på bordet står der desuden to gode pilsnere fra Thors Hal Bryghus i Assens

- Pigerne er søde, og vi spiser god mad ude i fællesrummet. Jeg har fået både svensk pølseret og frikadeller, fortæller Børge Sønderjyde, der dog af hensyn til sin diabetes valgte at sige nej tak til en portion varm hyldebærsuppe med tvebakker.

Børge Sønderjyde glæder sig til at få sin skinne på højre ben af, så han igen kan komme ud på sine daglige gåture i Assens. Efter et sygehusophold på grund af et brækket ben fik Børge Sønderjyde et værelse på rehabiliteringscentret i Vissenbjerg, hvor han har sundet sig oven på sin operation. Foto: Søren Plovgaard

Børge Sønderjyde har fået stille i udsigt, at han kan få sin skinne af onsdag den 2. december -og så er han forhåbentlig snart klar til igen at indtage stræder og gader i Assens iført sin kendte nissehue, som han gerne bærer rundt på lige indtil påske.

Annonce

Gik på valsen

Børge Sønderjyde er den yngste ud af en børneflok på fire. Han er født i Kolding, men familien flyttede senere til Haderslev, hvor han kom på Hertug Hans Skole.

Efter endt skolegang fik Børge Sønderjyde arbejde på Aabenraa Skibsværft og Enstedværket i Aabenraa, og en del år ernærede han sig som specialarbejder i forskellige arbejdsforhold.

I 1996 begyndte Børge Sønderjyde at gå på valsen, og landevejene bragte ham til Assens-egnen.


Hvis jeg keder mig, synger jeg bare en sang for mig selv

Børge Sønderjyde


Han slog sig ned i en ejendom på Vedtoftevej ved Turup - og siden gav først en skurvogn og siden en campingvogn ved havnen i Assens i flere år husly for Børge Sønderjyde, indtil han for 11 år siden flyttede ind i en lejlighed i Willemoesgade, hvor han stadig bor.

Mange af hans gamle venner fra dagene på landevejene er faldet bort. Men Børge Sønderjyde holder sig stadig på benene som købstadens evigt farende og valsende svend, når ellers et par trappetrin ikke kommer i vejen.

Efter en lidt omtumlet tilværelse fandt Børge Sønderjyde for knap et kvart århundrede siden noget i Assens, som andre leder hele livet efter:

Folkets kærlighed.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Allstars i Assens

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Se fanbrevet til brygmesteren i Assens: - Efter en halv porter begynder jeg at nynne - efter en hel er verden smukkere...

Annonce