Annonce
Lokalavisen Assens

Sønderjyske Morten har 10 års jubilæum i Terrariet: Er både blevet bidt af en anakonda og forelsket i en giftig frø

Direktør for Terrariet Reptile Zoo i Vissenbjerg, Morten Jørgensen, har 10 års jubilæum. Han har dog ikke fejret det endnu. Foto: Line Lindberg Sloth Madsen
Gennem 10 år har Morten Jørgensen været direktør i Terrariet Reptile Zoo i Vissenbjerg, hvor han både er blevet bidt af verdens største slange og har kastet sin kærlighed på pilegiftfrøen som muligt fremtidigt kæledyr.

Vissenbjerg: - Ja, det kan da godt være, det er ikke lige noget, jeg har tænkt over, griner han.

Den 37-årige biolog og familiefar Morten Jørgensen har denne januar - og helt uden at opdage det - 10 års jubilæum som direktør for Terrariet Reptile Zoo i Vissenbjerg.

- Det har ikke lige været det, der har været i tankerne, afslører direktøren og refererer til den nuværende nedlukning af Terrariet, som han håber, atter kan åbne for besøgende igen 17. januar.

Annonce

Men tilbage i januar 2012 og i en alder af blot 27 år overtog han direktørposten i Terrariet efter 19 år med Klaus Dræby ved roret.

Passionen for krybdyr og padder er noget, der er vokset på ham, for hans interesse ligger primært i at indrette zoologiske anlæg, og derfor fik han også sin sag for, da Terrariet var mere eller mindre nedslidt.

- I starten har jeg ikke været meget interesseret i lige præcis reptiler, men jeg har en enorm interesse i at skabe zoologiske udstillinger, som inspirerer folk til at gøre en forskel for dyr i naturen, siger han.

For Morten er Terrariet langt mere end blot en turistattraktion, og zoologiske anlæg er vigtige, mener han.

- Det er nødvendigt, for ellers var der mange dyr, der var uddøde, og der ville være bevarelsesindsatser ude omkring i verden, der ikke ville få tilført midler til at bevare bestanden, konkluderer terrariedirektøren.

Giftige frøer

Morten Jørgensen er selv uddannet biolog fra Syddansk Universitet tilbage i 2009 og var derefter allerede at finde i Terrariet året efter, hvor han skulle formidle sin viden. Men da kontrakten udløb efter et halvt år, var tiden i den lille Zoo forbi.

- Jeg måtte finde noget andet, så jeg var gymnasielærer i et par år, fortæller han.

Men da den tidligere direktør stoppede i Terrariet, blev Morten Jørgensen spurgt, om han "ville give det et skud" med at udvikle stedet.

- Og det er jo gået meget godt, griner jubilaren.

Morten Jørgensen har ikke selv nogen kæledyr, men hvis han skulle have et, så kunne han godt tænke sig at have pilegiftfrøer derhjemme. Foto: Line Lindberg Sloth Madsen

Selvom direktøren er glad for dyr, er der ikke nogen kæledyr at finde i huset i Strib, hvor han bor med sin hustru Sandra Jørgensen, der også er biolog, og parrets søn, Noah, på to år.

- Jeg tror måske, at jeg har nok af det i Terrariet, men jeg vil ikke afvise, at vi skal have det på et tidspunkt, siger Morten Jørgensen.

- Men skulle I så have hund eller krybdyr? 

- Jeg ville så nok gå over i padderne og have pilegiftfrøer derhjemme, svarer Morten Jørgensen, som dog erkender, at de ikke ligefrem er dyr, der skal nusses.

Annonce

Et bid fra anakondaen

Morten Jørgensen kommer oprindeligt fra Sydals, og han taler derfor klingende sønderjysk med sine forældre, når han kommer hjem på besøg.

- Men jeg har også fået noget fynsk dialekt, da jeg jo har mange venner, der er fynboer, fortæller Morten, som har boet på Fyn siden 2004.

Direktøren blev engang bidt af Terrariets grønne anakonda. Det var heldigvis ikke noget, der krævede lægehjælp. Foto: Line Lindberg Sloth Madsen

Livet som direktør i en Zoo for reptiler har ikke været kedeligt. Når Morten ser tilbage på de sidste 10 år, husker han især en episode, hvor han blev bidt af terrariets grønne anakonda.

- Det skete, fordi jeg ikke er dyrepasser, men amatør, griner han.

Det er efterhånden fem-seks år siden, og på det tidspunkt var der ikke nær så mange ansatte, som der er i dag. Direktøren var derfor meget mere "på gulvet" dengang.

- Den er dog ikke giftig, for så ville jeg slet ikke åbne ind til den, men man kan godt blive bidt af den alligevel, siger Morten Jørgensen, som dog slap for en tur på skadestuen, da bidet ikke var så slemt.

Annonce

Game-changere og drømme

I løbet af de seneste 10 år har Morten Jørgensen sat kursen for Terrariet, og han mener selv, at der har været nogle betydelige "game-changere" undervejs.

- Da vi fik regnskoven bygget på, hvor folk kunne gå frit rundt med dyrene, og næsten samtidig fik vi de brune skilte på motorvejen (henvisningsskilt red.), og der så vi et ryk i interessen og i gæstetallet, fortæller han.

Det er nogle gange udfordrende at skaffe midler, for det er ikke den dyregruppe, der er mest sexet.

Morten Jørgensen, direktør, Terrariet Reptile Zoo

Til gengæld er der ikke altid en let vej at gå, når man har fået nye idéer.

Morten synes nemlig, at den største udfordring ved at drive en reptil Zoo er, at den slags dyr kan være lidt oversete i forhold til eksempelvis pandaer og giraffer.

- Det er nogle gange udfordrende at skaffe midler, for det er ikke den dyregruppe, der er mest sexet, konkluderer terrariedirektøren og fortsætter:

- Så kan det være svært at finde midler til det, man gerne vil lave.

Annonce

Drømme og projekter

For drømme er der nok af, og Morten Jørgensen er fuld af ambitioner for Terrariet.

- Vi har udstillinger på tegneblokken, som vi skal ud og finde finansiering til, blandt andet et stort tropehus til vores komodovaraner, siger han og afslører, at man endnu mangler et par millioner kroner, før man kan gå i gang med projektet.

Morten Jørgensen og Lars Billeskov tager det første spadestik til formidlingscenter om Koelbjergmanden i Vissenbjerg. Foto: Line Lindberg Sloth Madsen

Det seneste projekt er knapt gået i jorden endnu, for lige ved siden af Terrariet er en gruppe under Vissenbjerg Lokalråd klar til at opføre et 80 kvadratmeter stort formidlingscenter om Koelbjergmanden, som er Nordens ældste fund af menneskeknogler.

Og her bliver det Morten og kompagni fra Terrariet, der skal stå for driften.

- Vi gør det, fordi vi ønsker at udvikle turismen i Vissenbjerg og i Assens Kommune. Jo flere aktiviteter, vi kan skabe, jo flere gæster kan vi tiltrække, og så giver det jo god mening, at Terrariet drifter et museum, der ligger lige ved siden af, siger han.

Allerede nu ser direktøren frem til næste år, hvor Terrariet kan fejre deres 50 års jubilæum.

Annonce
Lokalavisen Assens

Jenny fra Aarup nomineret til to filmpriser for sin musik: Jeg kommer til at græde snot, hvis jeg vinder

Annonce
Lokalavisen Assens

Assens Håndboldklub tilbage på fynskortet: Startede over en øl og en mümmelmann en lørdag eftermiddag

Annonce
Lokalavisen Assens

Eva vandt 3000 kroner - som skal bruges på nyt undertøj: - Det er så skønt at have noget lækkert på inderst inde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Skovlen i jorden - men Assens venter stadig på sin kabelpark

Lokalavisen Assens

Ny formand valgt efter interne stridigheder: Ung historiker i spidsen for SF-Assens

Billund Ugeavis

ABC Lavpris vil dække kundernes behov for alle dagligvarer - den formel har fungeret i 40 år

Lokalavisen Assens

Greased Lightning: Emma fra Flemløse skal spille Sandy på Frøbjerg

Lokalavisen Assens

Kæmpe ordre på flydende bus er i hus: Assens Skibsværft skal bygge hybridfærge til Grønland

Lokalavisen Assens

Fyns nyeste McDonald's har endelig åbent: - Vi måtte afvise kunder allerede ved generalprøven

Kerteminde Ugeavis

Ambitiøst mål: Vi vil prøve at dele julehjælp ud til endnu flere

Lokalavisen Assens

U19-piger i 1. division: Vild håndboldsøndag i Salbrovadhallen

Lokalavisen Assens

Få det nu fikset: Kom til årets første Repair Café i Assens

Lokalavisen Assens

Ærli' snak: Gourmetvirksomhed i Haarby laver 'Danmarks Flødebolle' og forærer 25.000 kroner til et godt formål

Lokalavisen Assens

Tøndesauna, cirkelbro og kyssebænk: Borgermøde om Assens Strandbad

Lokalavisen Assens

Lun besked til forbrugerne: Varmeværk holder priserne i ro

Annonce