Annonce
Lokalavisen Assens

Sidsel flyttede fra Århus og købte den gamle station i Jordløse: - Der sker virkeligt meget i byen

Sidsel Høite Fabricius og hendes familie har ikke fortrudt, at de for fire år siden valgte at købe den tidligere stationsbygning i Jordløse. Hun er blandt andet aktiv i beboerforeningen og i bestyrelsen i Naturbørnehaven Regnormen, hvor sønnen Viggo går. Foto: Søren Plovgaard
Jordløse, der er kåret som Årets Landsby i Assens Kommune, har en særlig opdriftskraft og bevægelsesenergi, som aktiveres hver gang der blæser lidt kølige vinde ind over byen. For anden gang på 16 år har byen mistet sin skole, men det får bare borgerne i Jordløse Sogn til at rykke endnu tættere sammen.

Jordløse: Landevejen gennem Jordløse hedder naturligvis Landevejen. Der har aldrig været grund til at gøre noget særligt ud af det.

Det er snart flere år siden, hastigheden gennem byen blev sænket til 40 km/t. Det svarer nogenlunde til hoppefarten hos en kænguru, og hvis man begiver sig igennem byen for første gang i sit liv, kan man godt få det indtryk, at livet i Jordløse nærmest snegler sig afsted.

Man skal oven i købet huske at lette foden lidt fra speederen, når man kommer til svinget ved kirken og præstegården. Her slår Jordløse en krølle på sig selv, inden byens hovedgade igen retter sig ud og leder trafikanterne videre mod Haarby eller Faldsled.

Annonce

Det var herinde i præstegården, at den poetiske sognepræst Thomas Barfoed for to hundrede år siden modtog er brev fra sin studiekammerat med adressen: "Til præsten uden hoser i byen uden jord".

Fortællingen har vandrehistoriens umiskendelige skær over sig, men den skulle være god nok. Og i Jordløse hentes historien stadig frem ved særlige festlige lejligheder, eller når udeforstående skal have forklaret, hvorfor man stadig holder Hosefest i byen.

Nu er Jordløse kåret til Årets Landsby i Assens Kommune - endda for anden gang - og sådan en titel gør næppe skade på selvværdsbarometeret hos byens 333 borgere og alle de andre indvånere ude i sognets vange og vænger.

Lystige sjæle har engang kaldt Jordløse for de 100 foreningers by, og det er vist kun en mild overdrivelse. Selv en verdensomspændende pandemi kunne ikke kvæle beboernes virkelyst og trang til at holde gang i fællesskaberne. Det er som om, der i Jordløse findes en særlig frivilligheds-fetichisme, som altid er garant for at holde den dovne og magelige udkantsprovinsialisme fra livet.

Man ved aldrig, hvornår man støder på en af beboerforeningens fantasifulde kunstinstallationer. Et år hang der farverige cykler oppe i træerne. Andy Warhol-ish.

I Jordløse findes der ingen ejendomme med spir eller andre kunstige forlorenheder. Sådan var grundtonen ikke hos 1900-tallets husmænd og småhåndværkere. Det overlod man til herskaberne på godserne i Damsbo og Søbo. Hvis man blev ramt af landsbyklaustrofobi, kunne man altid drage en tur til Faaborg. Det gik sjældnere den anden vej og ned mod nabobyen Haarby - og da slet ikke ud til det købstadsfine Assens. Kun vist det kunne betale sig.

Skellet på Langedilsbakken

Historisk set burde Jordløse slet ikke høre hjemme i Assens Kommune. Det gamle herredskel på Langedilbakken midt i mellem Haarby og Jordløse virkede i mange år som en mental grænsebom for jordløseboerne. Det var her Baag Herred blev til Sallinge Herred - og senere blev skellet også en kile mellem Assens Amt og Svendborg Amt.

Jordløse tilhørte Faaborg administrativt, juridisk og kirkeligt - og det var først, da Jordløse i 1966 efter megen modstand valgte at tilslutte sig den nye Haarby Kommune, at byen begyndte at kigge sig over skulderen og rette blikket mod vest.

Jordløse fik et knæk, da et flertal i byrådet i Haarby med den konservative borgmester Ole Møller i spidsen for 17 år siden besluttede at lukke centralskolen. Men i Jordløse havde man hørt om både Grundtvig og Kold og endda i tidernes morgen haft en radikal sognerådsformand, så friskoletanken havde gode kår.

Hans Christian Møllerhus foran sin ejendom på Enghavevej 5 i Jordløse. han nåede at køre post i næsten 30 år, inden han valgte at gå på pension som 60-årig. Foto: Søren Plovgaard

Nu er friskolen også lukket, men inden man fik set sig om var der sat et nyt skilt op ved indkørslen til den tidligere centralskole på Jordløse Møllevej: Landbyens Hus. Lokale kræfter gik sammen om at købe skolen for 300.000 kroner.

Man skal være pensionist for at kunne huske dengang, Jordløse var en driftig stationsby med otte togafgange om dagen. Sydfyenske Jernbaner måtte lægge stationen på en bar mark syd for byen, men snart voksede der et beboelseskvarter op omkring stationen, og lige overfor åbnede afholdshotellet.

For 125 år siden - den 2. oktober 1906 - var kongeparret med på åbningstoget, stationen var pyntet med guirlander og danske og engelske flag, og det lokale herrekor sørgede for underholdningen. Men allerede i 1954 var det slut. Banen havde mistet pusten, og til sidst opgav selv DSB at redde den.

Annonce

Sidsel på stationen

Arkitekt Emanuel Monbergs flotte, røde stationsbygning med de karakteristiske hvide tværstriber på facaden ligger der endnu, og foran stationen kan man nu finde Sidsel Høite Fabricius ligge på knæ for at luge i forbedet.

Hun flyttede for fire år siden ind i den velbevarede stationsbygning sammen med sin mand Daniel Vel Jeppe og parrets to børn, Svend og Viggo. Efter 10 år i Århus valgte parret at skifte metropoltilværelsen ud med et mere ruralt og jordnært liv i 5683 Jordløse.

Skiltene med Årets Landsby står nu ved indfaldsvejene til Jordløse - og måske får de lov til at blive stående. For Jordløse bliver den sidste Årets Landsby, fordi Assens Kommune ønsker at ændre formen og betingelserne for at modtage prisen og hæderen. Foto: Søren Plovgaard

- Vi snakkede om, at vi gerne ville bo i noget, der havde en historie, så vi begyndte første at lede efter gamle skolebygninger. Men så fandt vi stationsbygningen her i Jordløse, og den faldt vi bare pladask for. Det var et hus, som vi godt kunne se og selv bo i, fortæller Sidsel Høite Fabricius, der er uddannet idéhistoriker og arbejder som gymnasielærer på Nordfyns Gymnasium i Søndersø.

Familien er faldet godt til.

- Jeg er virkelig overrasket over, hvor meget der sker i Jordløse. Hvis man vil engagere sig i lokalsamfundet, er der i hvert fald rige muligheder for det her, siger Sidsel Høite Fabricius, som sidste år fik en plads i Jordløse Beboerforening og også sidder i bestyrelsen for Naturbørnhehaven Regnormen.

Det har også overrasket Sidsel Høite Fabricius, at der stadig er så stor interesse for den tidligere stationsbygning. Ud over at være eksponent for god byggeskik tiltrækker stationen stadigvæk mange mennesker, de har haft en eller anden tilknytning til stationen - enten i form af at de har rejst med toget eller har kendt nogen, som har haft deres daglige gang på stationen.

Og så er der alle "jernbanetosserne", der banker på døren og spørger, om de må tage billeder.

- Hvis de og vi har tid til det, inviterer vi dem altid indenfor på stationsgrunden. Den gamle retiradebygning ligger her endnu, og bagerst i haven kan man tydeligt se perronkanten. Forleden kom der en ældre dame forbi. Hun kunne huske, at hun under anden verdenskrig havde siddet nede i beskyttelsesrummet ved siden af toiletbygningen, fortæller Sidsel Høite Fabricius.

På stationbygningens ene væg kan man endnu se eksempler på, hvordan folk siden 1906 har kradset deres navne ind i murværket ved indgangen til venteværelset. Et menneske har ligefrem fundet det på sin plads at snitte et hagekors. På sydgavlen hænger en kopi af det oprindelige stationsskilt.

- Det er en bryllupsgave fra min far. Han var et smut nede på Jordløse-Trunderup Lokalhistoriske Arkiv for at få tegnet originalskiltet op, så det er blevet et virkelig flot skilt, siger Sidsel Høite Fabricius.

Annonce

Landposten på Enghavevej

Snart skal hun og Svend hente Viggo oppe i børnehaven, der har eksisteret et år. Sidsel Høite Fabricius er næstformand i Naturbørnehaven Regnormen, og hun understreger flere gange, hvor vigtigt det er for by og egn, at børnehaven blev skilt ud fra friskolen og overlevede, da skolen efter flere års intens modstandskamp måtte give op sidste år.

På deres vej til børnehaven passerer Sidsel og Svend en mand med blå kasket og en trillebør ved sin side. Det er Hans Christian Møllerhus. Han har i snart 50 år boet på Enghavevej 5 sammen med sin kone Kari.

Det er gået meget tilbage med Jordløses forretningsliv, mener Hans Christian Møllerhus.

- Da vi flyttede til Jordløse, kunne man få det hele. Der var mindst ti forretninger i byen. Brugs, slagter, bageri, købmand. Nu er det hele for længst lukket, siger Hans Christian Møllerhus.

Landsbyens Hus lagde lokaler til, da Jordløse fredag eftermiddag fejrede, at byen er blevet kåret til Årets Landsby 2020 i Assens Kommune. Med titlen fulgte der et beløb på 10.000 kroner. Fra venstre er det Rikke Schultz fra Jordløse Lokalråd, borgmester Søren Steen Andersen, Steen Kjær Jensen, Landdistriktsrådet og Henriette Lesley fra Jordløse Beboerforening. Foto: Søren Plovgaard

Han stammer fra området omkring herregården Østrupgård, og efter at have tjent en bonde omme bag savværket i Haastrup i to og et halvt år kom han i lære på Brobyværk Møbelfabrik, inden han i 1977 fik job som landpostbud i Haarby.

Nu er han godt i gang med trimme hæk og have, selv om hans knæ og skuldre før har haft det bedre. Græsplænen omme bag hækken er af en sådan beskaffenhed, at slotsgartneren i Gråsten ville rødme. Her kunne man afvikle danmarksmesterskabet i keglebillard.

Hans Christian Møllerhus er ikke længere aktiv i byens rige foreningsliv.

- Det sluttede nok dengang, vores datter gik ud af skolen. Siden har det været lidt sværere at følge med i alting, mener Hans Christian Møllerhus, der gik på pension som 60-årig.

Annonce

En aktiv by

Rikke Schultz er også pensionist, men hun kan til gengæld ikke holde sig væk fra foreningslivet i Jordløse. Hun er lige blevet færdig med et møde i Grønt Råd i Jordløse Forsamlingshus og står ved sin bil på parkeringspladsen på den modsatte side af Landevejen.

Parkeringspladsen er nok det nærmeste Jordløse kommer på et bytorv. Det er centralt placeret lige midt i andelbevægelsens Bermudatrekant: Sparekasse, brugsforening, forsamlingshus og mejeri.

Hun og hendes mand Palle Møldrup flyttede til Jordløse i 2007. To år senere blev Jordløse som den første udnævnt til Årets Landsby i Assens Kommune, og nu slutter Jordløse ringen, mens kommunen overvejer, hvordan man fremover vil gribe det an.

Rikke Schultz synes, det er ganske fortjent, at Jordløse for anden gang kan skilte med titlen som Årets Landsby. Lidt forfængelig har man vel lov til at være.

Rikke Schultz har boet i Jordløse i 12 år. Hun er meget aktiv i byens foreningsliv - blandt andet i lokalrådet - og glad for og stolt over, at Jordløse for anden gang er blevet Årets Landsby i Assens Kommune. Foto: Søren Plovgaard

- Jeg er rigtig glad for, at det blev Jordløse denne gang. Jeg synes, vi er meget aktive, og jeg synes også, at vi har haft fuld gang i al ting under coronaen. Vi stod blandt andet med et stiprojekt til 1,8 millioner kroner, som vi lige havde startet på, da coronaen kom. Så vi var nødt til at lave små grupper som kunne arbejde på tværs af hinanden, forklarer Rikke Schultz, der er formand for Jordløse Lokalråd.

Sidsel Høite Fabricius har boet med sin familie i den gamle stationsbygning i Jordløse siden 2017. Hun er overrasket over, at så mange mennesker stadigvæk finder den tidligere station interessant. Stort set hver uge dukker der mennesker op for at fotografere stationen. Foto: Søren Plovgaard

Sti- og shelterprojektet omfatter i dag 16 kilometer landsti og fire kilometer bysti og bidrager til at binde sognet sammen.

Det er en grundpille i fortællingen om Jordløse, at byen i mange år har formået udvikle fælleskaber og holde fast i dem - og med et lidt fortærsket udtryk - forstået at se muligheder i stedet for begænsninger.

Vi snakkede om, at vi gerne ville bo i noget, der havde en historie, så vi begyndte første at lede efter gamle skolebygninger. Men så fandt vi stationsbygningen her i Jordløse, og den faldt vi bare pladask for

Sidsel Høite Fabricius

Årets landsbyer i Assens Kommune

Siden 2009 har Assens Kommune og Landdistriktsrådet kåret Årets Landsby i Assens Kommune. Her kan du se, hvem der har vundet gennem årene.

2021: Jordløse

2020: Skalbjerg

2019: Flemløse-Voldtofte

2018: Skallebølle

2017: Grønnemose

2016: Andebølle

2015: Turup

2014: Verninge

2013: Thorøhuse

2012: Salbrovad

2011: Ørsted

2010: Helnæs

2009: Jordløse

Sidsel Høite Fabricius med stationsskiltet i bagrunden. Det er ikke det originale skilt, men en kopi, som hun og hendes mand fik bryllupsgave fra hendes far. Foto: Søren PlovgaardAnnonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Debat: Vi skal satse på den forebyggende indsats hos de ældre

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Ældre og handicappede må ikke tabes i den grønne dagsorden

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Sara, Camilla og Jeanette er kandidater til byrådet fra hvert sit parti: Men én ting er de enige om...

Lokalavisen Assens

Stor misforståelse om serviceloftet

Lokalavisen Assens

Sara fra Barløse kæmpede sig over franske bjergtinder: - Når det har været ekstra hårdt, tænker jeg på, at jeg har samlet penge ind

Lokalavisen Assens

Turup - nu også med egen bålhytte

Lokalavisen Assens

Bevæget afsked: Syngedrengenes korleder skal være organist i Store Heddinge

Lokalavisen Assens

Slut med fedtede fingre: Haarby først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Lokalavisen Assens

Fynsk vinbonde gør det igen - denne gang uden sin vinmager: Nicolai vinder guld i verdens største vinkonkurrence

Lokalavisen Assens

Lars vil have ungdomshus i Assens: - Tiden er moden

Lokalavisen Assens

Elev overtager kendt frisørsalon i Assens fra sin mester

Lokalavisen Assens

Skål! Æblekage i flydende form var et kæmpehit: Se alle billederne fra Æblefestivalen her

Lokalavisen Assens

Får vi de sidste med?

Lokalavisen Assens

Shasja vil knække kræften - og du er inviteret med

Lokalavisen Assens

Vinhandler igen ramt af den sære skrivekløe: Mere drama i ny bog

Lokalavisen Assens

Michelle får pris for 'heltegerning': Nu skal hun og familien i Lalandia

Lokalavisen Assens

Kommunalvalget nærmer sig: - Det er ikke ligegyldigt, hvem du stemmer på

Erhverv

Hemmelig virksomhed bygger nær ny McDonalds: 250 arbejdspladser på vej

Lokalavisen Assens

Svar på rygter og usandheder om det supplerende menighedsrådsvalg i Assens-Gamtofte sogne

Lokalavisen Assens

En måned til kommunalvalget: Poul Poulsen dropper valgplakaterne

Lokalavisen Assens

Ikonisk skolebygning er blevet renoveret - se resultatet, som skolen har kæmpet for i mange år

Lokalavisen Assens

Operakoncert på Helnæs: Jesper Buhl optræder med gæster

Lokalavisen Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Annonce