Annonce
Lokalavisen Assens

Smuk klint ud mod Lillebælt

Sønderby Klint ved Assens tager sig betagende ud. Foto: Martin Kloster
Sønderby Klint ved Assens er et underskønt sted med dejlig stilhed.
Annonce

Ebberup: Okay, okay, da. Møn har deres klint. Fair nok, fair nok.

Men Assens Kommune har altså også en laber en, der måske ikke kan måle sig med den på Møn, men til gengæld imponerer alligevel. Det er Sønderby Klint - og det naturskønne område - nogle kikkertmil syd for Assens.

Sønderby Klint rejser sig 25-30 meter og er udformet i istidsaflejringer. Avisen besluttede sig for at drage på en lille spadseretur forbi klinten med de stejle og urtebevoksede skråninger og alskens flora, der leder tankerne hen til et sted syd for grænsen. Men vi er på Fyn.

Misionen var at se, om det var besværet værd at forcere det for gangbesværede ikke særligt egnede område med millioner af sten. Det var det. Men husk en god sko. Og eventuelt waders, hvis vandet fra Lillebælt slår ekstra hårdt. Klinten strækker sig over et par kilometer alt efter, hvor man regner start- og slutpunktet. Og du kommer dertil ved at tage nedstigningen ad Å Strandvej, som vel er et af de smukkeste områder i Assens - hvis ikke det smukkeste.

Annonce

Mennesketomt

Det er ikke Morten Korch-idyl man møder herude, thi han var et landmenneske. Det er mere et landskab for typer som Mikkel Beha Erichsen fra "Kurs mod fjerne kyster", fordi der er havudsigt.


Og du kommer dertil ved at tage stigningen ned på Å Strandvej, som vel er et af de smukkeste områder i Assens - hvis ikke det smukkeste.

Fra artiklen.


Regnbueørreder og havørreder skulle være til at fange herude. Vi spotter en lystfisker ude i vandet og sender et høfligt 'hej'. Men ellers er her mennesketomt. Som i mennesketomt.

Derfor egner stedet sig til folk, der savner ro og bare vil være sig selv. Med mindre andre også trænger til ro samme sted.

Sønderby Klint

Sønderby Klint ligger nogle kilometer syd for Assens.

Den er tilgængelig fra Å Strandvej.

Der findes fredede planter i området, der ikke må plukkes. Ved højvande kan det vise sig umuligt at gå om klinten.

Flere lodsejere ejerne markerne op til klinten. Men man må gå ved vandet.

De imponerende højdedrag og moræneflager kan tage pusten fra en. Naturelskere vil helt sikkert betragte dette sted som et elskeligt sted. Ved højvande kan det være umuligt at passere foden af klinten, da der visse steder er en meget smal passage.

Uden at avisens udsendte kan - eller vil - kaldes for en født faunaekspert, så læser vi op på det derhjemme foran skærmen; der findes flere sjældne planter i området, det være sig Almindelig månerude, Svalerod og Plettet kongepen. Planterne er alle beskyttet. Og rygtet fortæller, der kan fides rav og tudsegamle fossiler, hvis man er heldig. De store sten i vandet ligner på lang afstand tyske bunkere i vandet ved Vesterhavet.

Annonce

Bro ud

I 2013 blev stedet belønnet, eller rettere kommunen blev det for at have udført "fremragende naturpleje". Den forpjuskede natur omkring Sønderby Klint er den del af stedets dna.

Ifølge Sven Rask, formand for den lokale udgave af Danmarks Naturfredningsforening, så sejlede skibe i gamle dage ind til kysten for at hente stenmateriale. En lodsejer satte en en udskibningsbro op i 1929, fordi der ikke var en farbar vej derud. Senere en lidt mere solid bro i 30'erne. Det var bl.a. for at hente materialer, der skulle op til den gamle Lillebæltsbro og byggeriet dengang, oplyser han. Noget af fundamentet kan stadig ses.

Som klinten rejste broen sig.

En lysfisker i vandet ved Sønderby Klint. Foto: Martin Kloster
Sønderby Klint. Og sol. Foto: Martin Kloster
Naturen ved Sønderby Klint ved Assens. Foto: Martin Kloster
Sønderby Klint ved Assens. Foto: Martin Kloster
Naturen ved Sønderby Klint ved Assens. Foto: Martin Kloster
Sømderby Klint ved Assens. Foto: Martin Kloster
Sønderby Klint ved Assens. Foto: Martin Kloster
Sønderby Klint ved Assens. Foto: Martin Kloster
Naturen ved Sønderby Klint ved Assens. Foto: Martin Kloster
Sønderby Klint set fra toppen. Arkivfoto: Jørgen Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce