Annonce
Lokalavisen Assens

Som nyuddannet lærer sad Poul-Erik på denne bænk og tænkte 'hvad mon det her bliver til?': 46 år senere kan han svare sit yngre jeg

"Hvad mon det her bliver til", tænkte Poul-Erik Svendsen, da han for 46 år siden slog sig ned på denne bænk. Dengang var han nyuddannet lærer og var netop blevet ansat på Aarupskolen. Siden er han blevet souschef og skoleleder, og 1. april går han på pension. Foto: Lærke Bjørn Bang
Skoleleder Poul-Erik Svendsen går 1. april på pension efter at have arbejdet på Aarupskolen i 46 år. Flyttekassen har han fyldt med minder fra årene, der er gået; billeder af medarbejderne, en gylden gummistøvle og sine indrammede Bob Dylan-plakater fra kontoret.

En solskinsdag i 1975, da Poul-Erik Svendsen netop var blevet ansat som lærer på Aarupskolen, slog han sig ned på en bænk i skolegården.

Han var nyuddannet og langhåret dengang. Mere langhåret end nu, hvor hans hår ikke har set en saks, siden frisørerne blev lukket ned i december på grund af covid-19.

- Jeg kan huske, at jeg satte mig på bænken og tænkte "hvad mon det her bliver til", fortæller Poul-Erik Svendsen, som nu sidder på selv samme bænk og kan svare på sit 46 år yngre jegs spørgsmål.

1. april går han på pension og kan se tilbage på et arbejdsliv, hvor han slutter på toppen - som skoleleder på en af Assens Kommunes største skoler. Det var, hvad det blev til.

- For mig har det altid været en fornøjelse. Jeg har aldrig været sur over at gå på arbejde, siger Poul-Erik Svendsen, som, da han blev uddannet fra seminariet i Tønder i 1975, havde tre jobtilbud på hånden.

Han valgte Aarupskolen, fordi daværende Aarup Kommune tilbød en tjenestebolig i form af et parcelhus til Poul-Erik og Inge, som han mødte på seminariet og stiftede familie med.

- Vi kunne rykke direkte fra eget værelse til parcelhus, husker han.

Annonce

Ulykken og den første computer

I 1975 var der stærke strømninger i skoleverdenen, der bevægede sig fra det autoritære skolesystem til en form, hvor elever var på fornavn med deres lærer og blev behandlet med mere respekt.

Det har været kendetegnende for Poul-Erik Svendsens virke på Aarupskolen, at han altid har forsøgt at være i øjenhøjde med både elever, personale og forældre.


Nogle gange hører man voksne sige om andre voksne, at de opfører sig som i en børnehave eller som børn. Jeg hader sætningen, og de aner ikke, hvad de taler om. Børn og unge er i almindelighed åbne, sociale og disciplinerede. Nogle gange skal de guides, men det er de voksne, der tit kan lære noget af børns måde at være sammen med andre på.

Poul-Erik Svendsen, skoleleder på vej på pension


Han er trådt til i skolepatruljen, når der var et hul i vagtplanen, og hver morgen har han gået en runde på skolen for at "holde øje", som han kalder det, og for at snakke med eleverne.

- Nogle gange hører man voksne sige om andre voksne, at de opfører sig som i en børnehave eller som børn. Jeg hader sætningen, og de aner ikke, hvad de taler om. Børn og unge er i almindelighed åbne, sociale og disciplinerede. Nogle gange skal de guides, men det er de voksne, der tit kan lære noget af børns måde at være sammen med andre på, lyder det fra skolelederen.

Blå bog

Skoleleder Poul-Erik Svendsen går på pension 1. april efter 46 års ansættelse på Aarupskolen.

Han blev født i 1950 på indre Nørrebro, er opvokset i Gladsaxe og har læst til lærer på Tønder Seminarium. I 1975 blev han som nyuddannet lærer ansat på Aarupskolen, hvor han har arbejdet siden.

I 1989 blev han souschef på skolen, og siden 1992 har han været skoleleder i Aarup.

Bor i Skydebjerg, er gift og har tre voksne børn og fire børnebørn.

Selv om han går på pension, får han travlt i 2021.

Han er næstformand i Region Syddanmarks regionsråd og går efter borgmesterposten til kommunalvalget 16. november som Socialdemokratiets spidskandidat i Assens Kommune.

Mange episoder har brændt sig fast i hukommelsen. Som da en lastbil i 2007 kørte ind i en skolebus på vej til Aarupskolen, og 10 børn og tre voksne kom til skade. Heldigvis omkom ingen.

Eller som i 1990'erne, da Aarup Kommunes borgmester, Gunner Lund, tog med Poul-Erik Svendsen til Odense for at købe skolens første computer og gav en kommunal øl på Blommenslyst Kro, fordi det var så skelsættende. I dag har Aarupskolen 700 computere.

Men det er hverdagen på skolen, Poul-Erik Svendsen vil se tilbage på, når han ikke længere har sin daglige gang på Aarupskolen.

Annonce

Covid-vagten

En hverdag, som blev vendt på vrangen i 2020, da coronavirus betød, at skoler måtte lukkes og elever undervises via en skærm. En hverdag, hvor skolelederen ikke længere kunne hilse på alle klasser, når han gik rundt på skolen for at "holde øje".

- Vi har taget tigerspring digitalt, men vi har også fundet ud af, hvor vigtigt det er at være sammen, siger Poul-Erik Svendsen, som med udrulningen af vacciner mod covid-19 både tror og håber, at situationen er under kontrol.

Poul-Erik Svendsen tømmer sit skolelederkontor efter 46 års ansættelse på Aarupskolen. Den gyldne gummistøvle har han vundet i en støvlekast-konkurrence. Foto: Lærke Bjørn Bang

- Så var det mig, der tog covid-vagten, og det var da et eller andet sted irriterende, at det blev sådan, men det blev også en udfordring, man skulle lykkes med. Nu kommer der en ny (skoleleder, red.), som forhåbentlig ikke skal tage alle de opbrud og afbræk, lyder det.

Når Poul-Erik Svendsen tømmer sit kontor, ryger der både fællesbilleder af personalet på Aarupskolen, en gylden gummistøvle, som han engang vandt i støvlekast, nogle Bob Dylan-plakater, der har prydet skolelederkontoret og talrige samlerobjekter i form af små tegneseriefigurer i flyttekassen.

Foruden minder fra de 46 år, der er gået, siden han sad på bænken i Aarupskolens skolegård og spekulerede over, hvad fremtiden ville bringe.

Poul-Erik Svendsen, skoleleder på Aarupskolen, har været med til at ombygge Aarupskolen for 45 millioner kroner i begyndelsen af 00'erne. Blandt andet etablerede man den del af skolen, som ses i baggrunden. Foto: Lærke Bjørn Bang
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Fodboldfitness for alle

Lokalavisen Assens

Mere tryghed til Assens

Annonce