Annonce
Lokalavisen Assens

Spejl, spejl, skulder

Lokalavisens klummeskribent Mads Haugaard er ved at tage kørekort Arkivfoto: Michael Bager
Annonce

Spejl, spejl, skulder.

Det er en sætning, som jeg i øjeblikket får smidt i hovedet ret ofte.

Jeg er nemlig i gang med at tage kørekort, og det er noget man som ungt menneske ser meget frem til. Det giver bare en anden frihed, at man ikke konsekvent skal være afhængig af en forælder, der kan køre en fra A til B. Jeg snakkede den anden dag blandt andre med en af mine gode kammerater, der har kørekort, og han havde aftenen før kørt et smut ud til sin storebror i Odense. Han forklarede, hvor rart det var, at man selv sørgede for at komme fra A til B, og hvor enkelt og befriende det var.

Nu er det dog sådan, at jeg først i november bliver 17 år, hvilket betyder, at jeg forhåbentlig får mit kørekort i samme måned. Men i og med at jeg ”kun” er 17 år, skal en erfaren bilist side ved min side, når jeg er bag rattet i bilen.

Det er et forholdsvis nyt tiltag, som man har gjort brug af i Danmark, og egentlig synes jeg, at det er et godt princip. For til teori, hvor vi lærer, hvordan man færdes i trafikken, snakker vi meget om, at unge er en særlig udsat gruppe med henblik på ulykker i trafikken. Ofte skal man ude og fræse rundt på vejene, når man lige har fået sit kørekort som 18-årig, men reglen med kørekort til de 17-årige vil forhåbentlig ændre på dette.

I stedet kører man med en erfaren bilist ved sin side, som kan hjælpe og guide en, hvis man bliver i tvivl, og det tror jeg i hvert fald på giver flere bedre unge bilister. Og så vil det forhåbentlig også lægge en dæmper på de unge, der dør alt for tidligt i trafikken, fordi man kører for hurtigt.

Men for at vende tilbage til selve kørekortprocessen er der faktisk rigtig mange regler, som man skal kende til. Man tager det måske lidt for givet, når man kører på landevejen, men der er hel del teori bag.

Det kræver uden tvivl koncentration at sidde bag rattet, og selv om rutinerne kommer hurtigt, skal de i den grad ind under huden først. Spejl, spejl, skulder, koblingspunkt, bremse, ubetinget vigepligt og samtidigt have øje på trafikken, kan være en hård kombination som ung bilist i en skolevogn. Der er rigtig mange nye indtryk og informationer, som man skal vende og dreje rigtigt i sit hoved, men jeg vil nu mene, at det kommer ind på rygraden efterhånden.

Men selv om det koster meget tid - og ikke mindst penge - er det i mine øjne bare en nødvendighed at have et kørekort. For, som jeg nævnte før, gør det bare en hel del ting nemmere, når man har et kørekort, og det giver os en eller anden følelse af, at nu er man for alvor voksen.

I skrivende stund har jeg allerede haft mine to første køretimer på vej, og jeg synes, det er sjovt og udfordrende. For ingen er verdensmestre fra starten af, og det er jeg bestemt heller ikke, men jeg er nu overbevist om, at jeg nok skal få kørekortet mellem hænderne, inden 2019 bliver til 2020.

Lokalavisens klummeskribent Mads Haugaard er ved at tage kørekort. Arkivfoto: Palle Herløv
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Klumme: - Jeg kan naturligvis godt følge, at det skaber en vis ulighed, hvis Louises forældre hyrer Medina til at komme og optræde med popcorn-maskiner og lysshow

Annonce