Annonce
Lokalavisen Assens

Tidligere alkoholiker ude med sin anden bog: - I virkeligheden er jeg en Skoda

Tine Kust er ude med sin anden bog. Hun er snart på vej tilbage til fødebyen Assens. Foto: Martin Kloster
Tine Kust, der er fra Assens, er ude med sin anden bog. Igen er det en bog om hendes indre kamp for at komme videre efter et alkoholmisbrug. Hun har lært at række ud efter andre mennesker.
Annonce

Assens: For fem år siden skrev Tine Kust sin første bog, den selvbiografiske, anmelderroste ”Hvor går man hen, når sneen smelter?”.

Fem år efter er hun ude med en ny bog, "Med hjertet som adresse. En beretning om min vaya con dios". En forlængelse så at sige. Den første bog handlede om at tro på, der findes en vej ud fra mørket. Tine Kust, der er født i Assens, var ved at dø af alkoholisme, men blev reddet. Hun kom ud i lyset, ud fra helvedet.

I dag er hun videre. Trods alt. Den nye bog handler om livet på den anden side.

- Det har ikke været let, erkender den 63-årige Tine Kust.

Hun siger, at alkoholisme ikke en sygdom, som kan helbredes medicinsk. Man må leve med den i strakt arm.

- Men jeg synes, jeg har det godt. Jeg er meget taknemmelig. Men jeg vil også være ærlig: Jeg har prøvet at være tilbage, men kender jo så alle redskaberne og skyndte mig at skrige om hjælp, fortæller hun.

Minnesotabehandlingen hjalp hende.


Kan du forestille dig, du står op om morgenen og kigger på dit liv. Det kan være ligesom nogle byggeklodser. Et stort, fint bjerg, men der bliver ved med at falde nogle klodser af. I stedet for bare at forlade det, så blev jeg ved med at forsøge at sætte klodserne ind, så det stående

Tine Kust.


- Den første bog var en bog jeg skrev, fordi jeg ikke kunne lade være. Den der indre brønd, den var fyldt, og den kom bare ud i en meget hurtig, koncentreret proces, siger hun.

Annonce

Ferrari Testarossa

Hun beskriver den nye bog som Stillehavet, hvor den første var Vesterhavet. Livet er blevet større for hende, mere rummeligt. Hun kan se mere nu. Også livet.

- For her har jeg haft tid til at lege med mine ord, tid til at lege med det, jeg fik, da jeg var mest afmægtig. Jeg tog ordet i afmagt. Så jeg arbejder egentlig med mit forfatterskab nu, fortæller Tine Kust, som nu er gået i gang med en krimitrilogi.

- Det stopper jo ikke bare ved, at du går i behandling. Det er ude i det virkelige liv, at du ligesom skal finde din vej og din nye form, dit mod og din tro, tilføjer hun om misbruget.

Tine Kust er i dag blevet 63 år. Arkivfoto: Lasse Hansen

- Vi går rundt og tror, vi er en Ferrari Testarossa allesammen, der kan klare alt. Det er det, jeg som alkoholiker vidste, jeg ikke kunne. Derfor drak jeg bare på det, så jeg troede på det selv. Men i virkeligheden er jeg en Skoda. Det er der ikke noget galt i, siger forfatteren.

Da hun kom ud af mørket efter en behandling i Norge, begyndte hun at føle og mærke livet igen. Hun fandt hun ud af, at der er så meget at få fra andre mennesker.

- Jeg mødte megen godhed fra andre mennesker, og det er miraklet. Jeg tror på, du aldrig er alene, hvis du rækker ud efter andre. Du er ikke alene, selv om du tror, du er det, siger Tine Kust.

Tine Kust

Er 63 år. Forfatter til to bøger om sit misbrug med alkohol, den nyeste hedder "Med hjertet som adresse. En beretning om min vaya con dios".

Barnefødt i Assens og voksede op i en helt almindelig familie på Solvænget. I dag bor hun i Faaborg, men er på vej til Assens igen.

Gik på Vestfyns Gymnasium, er tidligere AOF-leder i Assens, har en bachelor i psykologi og arbejdet som astrolog.

Arbejder nu på krimitrilogi. Er også snart bogaktuel med et afsnit i bogen "Vores Fyn".

Hun begyndte også at få en religiøs tro, hvor hun før havde givet gud skylden for sine ulykker.

- En tro var noget, der var for luksuriøst for mig. Jeg var ude i overlevelse. Det var ligesom noget overskudsmennesket havde tid til, husker hun, da misbruget var værst.

- Jeg tror på gud. Jeg ved ikke, om vi kan kalde det den kristne gud eller universets kraft, men der er en kærlighed, som er tilgængelig for os allesammen, nævner Tine Kust.

Annonce

- Jeg vil hjem

Tine Kusts "normale" tilværelse kom i sin tid ud af kurs. Hun begyndte at leve et rodet, ensomt liv. Fundamentet smuldrede.

Tine Kusts nye bog. Foto: Martin Kloster

- Kan du forestille dig, du står op om morgenen og kigger på dit liv. Det kan være ligesom nogle byggeklodser. Et stort, fint bjerg, men der bliver ved med at falde nogle klodser af. I stedet for bare at forlade det, så blev jeg ved med at forsøge at sætte klodserne ind, så det stående, beskriver Tine Kust sin egen skrøbelighed.

Det blev en kamp, jo mere det smuldrede. Og jo flere klodser røg i faldet.

Tine Kust bor i Faaborg, men er på vej tilbage til Assens - inden jul, nævner hun.

- Jeg vil hjem. Jeg hører hjemme her. Jeg samler på minder og traditioner. Jeg havde noget meget værdifuldt her. Det, som jeg mistede, fandt jeg ud af var den trygge base, som jeg havde i min barndom og ungdom, fortæller Tine Kust.

- Den er meget, meget mere værdifuld end noget andet, du kan erhverve dig. Jeg elsker at gå rundt i Assens, siger forfatteren.

En form for hjem har hun allerede fundet i sig selv igen.

Den uden alkohol.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Røde Kors samler ind

Annonce