Annonce
Lokalavisen Assens

Tove åbner sin flotte landbohave: - Jeg vil så gerne hjælpe børn, der er på flugt fra krigen i Ukraine

Tove Møller i sin store landbohave på Bøgebjerggård i Frøbjerg. Søndag den 29. maj åbner hun sin flotte have for publikum. Foto: Lars Henrik Møller
For første gang i næsten 20 år åbner Tove Møller sin have på Bøgebjerggård i Frøbjerg for publikum. Indtægterne fra dagen går til Red Barnets arbejde for flygtningebørn fra Ukraine.

Tove Møllers landbohave på Bøgebjerggård i Frøbjerg går for at være både den største og ældste have i landsbyen.

Søndag den 29. maj åbner Tove Møller for første gang i næsten 20 år sin have for publikum. Her kan man opleve en smuk og alsidig landbohave på 5000 kvadratmeter. Og der bliver også mulighed for at få en kop kaffe, et stykke kage eller en sodavand i caféen samt købe stauder på et lille plantemarked.

Alle indtægter fra åben have-arrangementet går til Red Barnets arbejde for børn på flugt fra krigen i Ukraine.

Annonce

Tove Møllers have er et livsværk, som hun har skabt gennem flere end 50 år. Interessen for have har gennem årene givet Tove Møller mange gode oplevelser, venskaber og relationer. Ikke mindst er hun glad for at inspirere og hjælpe begyndere i gang med havelivet. På den måde har mange af hendes planter fået nyt liv i andre haver. Tanken om at dele og give videre var derfor nærliggende i en tid, hvor børn på flugt fra krig er et aktuelt emne.

- Jeg har set mange forfærdelige billeder i tv om krigen i Ukraine. Det er svært at lade være med at tænke på de stakkels børn, der får deres barndom slået i stykker og må leve med traumer og usikkerhed. De børn vil jeg gerne hjælpe, og det håber jeg, at jeg kan gøre ved at få mange besøgende, når jeg holder åben have, fortæller Tove Møller.

En gammel have og en endnu ældre gård

Bøgebjerggård ligger på Frøbjergvej 54  ligger ikke langt fra Frøbjerg Bavnehøj - Fyns højeste punkt. Fra vejen ser man bag en stor have et ophævet stort gammelt bindingsværkshus med stråtag. Huset har man kunnet se, siden det blev bygget i midten af 1700-tallet. Men haven er af nyere dato. I 1970 flyttede Tove Møller til til Bøgebjerggård. Det er hendes ægtemand Asger Møllers barndomshjem. Mens han stod for landbruget, så tog Tove Møller sig af husholdning, sit job som sygeplejerske - og haven.

I årene der fulgte har haven gennemgået en fuldstændig forvandling. Antallet af planter, træer, buske, stauder og blomster er mangedoblet. Arealet er gradvist udvidet. Gennem hele perioden har Tove Møller arbejdet ihærdigt med detaljerne - i de enkelte bede og områder, med sammensætningen af planter og med etablering af stier og stensætninger.

Tove Møllers have ligger på Frøbjergvej 54 - blot et solidt stenkast fra Frøbjerg Bavnehøj. Foto: Lars Henrik Møller

I dag ser man kun seks birketræer og en hundrede år gammel tjørnehæk på samme pladser som i den oprindelse have. Der har aldrig været lavet store tegninger over, hvordan haven skulle se ud. Den har fået lov til at udvikle sig organisk i takt med interessen for nye planter, nye muligheder og lyst til at afprøve nye ideer.

Men der ligger alligevel mange tanker, ideer og principper bag arbejdet med haven. Der findes ikke bare pletter med jord - alt skal så vidt muligt skal plantes til. Visne grene og toppe fra lov til at blive i haven som bunddække. Når træer fra tid til anden fældes få stubbe på en eller to meters højde lov til at blive. I hele haven finder man stedsegrønne planter, så den er mere levende at se på i vinterhalvåret.

Annonce

Inspiration fra barndomshjemmet

Tove Møllers mor Ruth var en af de første kvinder i Danmark, der blev uddannet som gartner. Gennem hele sin barndom mærkede Tove Møller sin mors glæde ved at lade sig opsluge af blomster, planter og buske i haven bag stuehuset ved barndomshjemmet på Skovlyst ved Vejen. Siden fik hun mange planter fra sin mor. Tove Møller er især glad for at have fået løjtnantshjerte, løvefod og kvædetræer, som nu kan opleves mange steder i hendes have.

I dag omgiver Tove Møllers have hele den gamle gård. Efter at landbrugsdriften blev indstillet 1990’erne, er haven støt og roligt udvidet med nye områder. For eksempel er der i ruinerne fra den gamle maskinhus opstået en ekstra køkkenhave med drivhus og hønsehus.

Tove Møller håber, at der dukker mange besøgende op til åben have på Bøgebjerggård søndag den 29. maj, så hun kan være med at hjælpe ukrainske børn, der er på flugt fra krigen. Det sker i et samarbejde med organisationen Red Barnet. Foto: Lars Henrik Møller

Tove Møller passer selv hele haven året rundt og kan stadig helt miste tidsfornemmelsen, når hun er i gang med at beskære træer eller finde en bedre placering til en sankthansurt.

Hendes eneste hjælper er Roberto - en robotplæneklipper, der omhyggeligt sørger for, at den 1000 kvadratmeter store græsplæne altid er trimmet.

Det koster 40 kroner at komme til åben have hos Tove Møller søndag den 29. maj, og haven er åben fra klokken 13 til klokken 17.

Tove Møller passer selv hele haven året rundt og kan stadig helt miste tidsfornemmelsen, når hun er i gang med at beskære træer eller finde en bedre placering til en sankthansurt. Foto: Lars Henrik Møller

Jeg har set mange forfærdelige billeder i tv om krigen i Ukraine. Det er svært at lade være med at tænke på de stakkels børn, der får der barndom slået i stykker og må leve med traumer og usikkerhed. De børn vil jeg gerne hjælpe, og det håber jeg, at jeg kan gøre ved få mange besøgende, når jeg holder åben have

Tove Møller, Bøgebjerggård i Frøbjerg
Annonce
Lokalavisen Assens

Nu bliver de første snublesten lagt i Assens

Annonce
Lokalavisen Assens

Tilbygning rives ned og bygges op igen: Nye og mere moderne toiletforhold på vej på havnen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Læser undrer sig: Hvorfor står der nu Nelle Mose på skiltet?

Lokalavisen Assens

Peter Schmeichel drager på sin første turné - giver én koncert på Fyn: Faren insisterede på, at han skulle lære et instrument

Lokalavisen Assens

Efter 32 år med blomsterbutik i Assens: Åse har sidste arbejdsdag 31. maj

Lokalavisen Assens

Ægteparret Sanne og Jesper knokler løs i lille fodboldklub: - Vi tæller ikke timerne

Annonce