Annonce
Lokalavisen Assens

Træmanden og cirkusknysten Peter Elmelund fylder 80 år

Tidligere trælastdirektør og cirkusentusiast Peter Elmelund, Haarby, fylder 80 år tirsdag den 20. juli. Arkivfoto: Robert Wengler

Tidligere direktør Peter Elmelund, Ellevangen 40, Haarby, fylder 80 år tirsdag den 20. juli.

Peter Elmelund stammer fra Knold mellem Dyreborg og Bjerne.

Efter skoletiden i Bjerne Skole fik Peter Elmelund en læreplads hos Faaborg Tømmerhandel. Han supplerede senere sin uddannelse med et fagligt og teoretisk ophold ved Danish College of Commerce i London, inden han rejste til Sverige for at arbejde på et savværk ved Karlstad.

Annonce

I 1966 flyttede Peter Elmelund til København for at tiltræde som salgskonsulent hos Det Danske Trævarekompagni A/S, men seks år senere vendte han snuden hjem mod Fyn igen til en stilling som disponent hos Haarby Trælast A/S på Trunderupvej.

- Det var den 1. august 1972 klokken 7. Det var Hans Ove Holmstrup, der ejede trælasthandlen, og vi var tre nyansatte, der startede på samme dag, så andelen af ansatte blev fordoblet, husker Peter Elmelund.

Han var allerede i 1969 blevet gift med Ebba, der stammer fra Grenå. De nærmest faldt over hinanden under en skiferie i Østrig, og de har lige siden kørt slalom sammen på livets piste.

Peter Elmelund fik titel af direktør i Haarby Trælast i 1979, efter indehaver Hans Ove Holmstrøm solgte forretningen til et andet firma, og Peter Elmelund nåede at få 32 år i virksomheden, inden han valgte at på pension i 2004.

Træmanden Peter Elmelund har altid engageret sig i byens liv og levned. Han var i en årrække været formand for Haarby Handelsstandsforening, og han har blandt andet siddet i bestyrelsen i Amtssparekassen Haarby og det lokale oplysningsforbund LOF.

- Jeg har altid godt kunne lide at blande mig, siger han.

Peter Elmelund var med til at etablerede en lokal afdeling af Lions Club, han var blandt initiativtagerne, da Haarby Efterskole i november 1997 rykkede ind i det tidligere alderdomshjem Tjørnehøj på Assensvej i Haarby, han havde en hånd med i projektet "Haarby 2000", der brugte årtusindeskiftet som en passende anledning til at forskønne hovedgaden i Haarby med rød asfalt og grønne træer langs vejen. Og da Jordløse Friskole så dagens lys, var det også med Peter Elmelund som en af frontfigurerne.

- Jeg havde ikke noget forstand på pædagogik, men jeg syntes, at jeg kunne bidrage til etableringen af friskolen med noget andet, forklarer Peter Elmelund.

Da Peter Elmelund i 1997 markerede sit 25-års jubilæum i trælasten i Haarby, gav Ebba ham et ophold som knyst i Cirkus Arena, for sådan et havde han brændende ønsket sig. Det skulle vise sig at være en gave, der senere kom til at forme en stor del af Peter Elmelunds liv.

De otte dage med Cirkus Arena berusede nemlig cirkusentusiasten så meget, at han spurgte cirkusdirektør Benny Berdino, om cirkusset ikke godt ville komme til Haarby.

Jo, det ville Cirkus Arena godt, men kun på betingelse af, at han købte hele forestillingen til 117.000 kroner. Det beløb stod han ikke selv med i lommen, så Peter Elmelund begyndte at aktivere byens og egnens erhvervsliv, der straks bakkede op om det gode initiativ, og i 22 år har Danmarks største cirkus hver sommer givet en særforestilling i byen - ofte med udsolgt telt og 1700 publikummere.

- Min interesse for cirkus stammer helt tilbage fra min barndom. Min far var ansat på et savværk, hvor cirkusfolkene kom og hentede savsmuld til manegen, inden de skulle give forestilling i Faaborg. Det resulterede ofte i en fribillet til cirkusforestillingen, og allerede dengang skete der noget magisk med mig og cirkus, fortæller Peter Elmelund.

For 25 år siden kunne man også opleve Peter Elmelund gå rundt i en uge som landevejsbisse på de sydfynske landeveje sammen med sin makker Jørn Spring og en gammel barnevogn.

- Det var noget, jeg fandt på sammen med Jørn en dag, hvor vi sad og drak lidt rødvin. Jeg kunne godt tænke mig at vide noget mere om, hvordan folk modtager de mennesker, der går på landevejene, siger Peter Elmelund.


Min interesse for cirkus stammer helt tilbage fra min barndom. Min far var ansat på et savværk, hvor cirkusfolkene kom og hentede savsmuld til manegen, inden de skulle give forestilling i Faaborg. Det resulterede ofte i en fribillet til cirkusforestillingen, og allerede dengang skete der noget magisk med mig og cirkus

Peter Elmelund, 80-års fødselar


Sammen med Ebba har han børnene Thomas og Louise, der har beriget familien med fire børnebørn.

Peter Elmelund holder sin fødselsdag i sommerhuset på Fiskestien 2 i Dyreborg, hvor han  tirsdag den 20. juli fra klokken 13 byder på en forfriskning og en bid brød. /SP

Peter Elmelund sørgede for, at Cirkus Arena i sin tid kom til Haarby med sine forestilling midt i cirkussets travle sommersæsonplan. Arkivfoto
Peter Elmelund rejste en uge som knyst i Cirkus Arena for snart 25 år siden. Arkivfoto: Robert Wengler
Peter Elmelund var med i kredsen, der i slutningen af 1990'erne overtog alderdomshjemmet i Haarby og indrettede bygningerne til efterskole. Peter Elmelund står yderst til højre på fotoet, der er taget i november 1997, hvor borgmester Børge Jensen (tv) overrækker nøglen til skolens leder Henning Madsen, mens bogtrykker Carsten Aagesen, advokat Erik Hartvig Jørgensen og lærer Henriette Brigham ser til. Foto: Haarby Lokalhistoriske Forening
Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

Danmark Dejligst er tilbage i Render efter et års pause

Annonce
Annonce
Lokalavisen Assens

- Britta Schall-Holberg, du skal ikke klage over ikke at kunne få friske fisk i Assens

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' drikker gin og tonic sammen og har en madklub: Nu er de i finalen i landsdækkende konkurrence

Lokalavisen Assens

Vindmøller i Lillebælt: - Man kræver frit udsyn så langt øjet rækker - også med en kraftig kikkert foran

Lokalavisen Assens

Det er ikke nok med pæne ord – klimaudfordringen kræver handling

Lokalavisen Assens

Fritidsfiskere forlænger ekstra bro for 150.000 kroner: - Nu er vi fri for waders

Lokalavisen Assens

Helnæs lokker med musikalsk oplevelse

Lokalavisen Assens

Helene og Kjeld vil konkurrere med rideudstyrsbutikker i storbyen: - De kan lige så godt handle her

Lokalavisen Assens

Allan Olsen spiller på Tobaksgaarden

Lokalavisen Assens

Nu gælder det

Lokalavisen Assens

Børn 'fangede' krybdyr ved Terrariet: Ny app er startskuddet til noget større

Lokalavisen Assens

Henrik har skabt en oase for sommerfugle: Vil du gøre ham kunsten efter, så følg disse fire gode råd

Lokalavisen Assens

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Lokalavisen Assens

Louise og Christian har hænderne fulde: Rekordår for CampOne Assens Strand

Lokalavisen Assens

Her kan du opleve livet på landet fra før 1950

Lokalavisen Assens

Svært at lokke folk til talkshow i Assens: Nu forærer Mikkel 300 billetter væk

Lokalavisen Assens

Der findes otte krigsbunkere i Assens - nu er den ene gjort klar til besøg

Lokalavisen Assens

Efter fire års restaurering: Lørdag blev en nøgledag for Assens Bagfyr

Lokalavisen Assens

Flemming og Torben opruster i centerby, hvor der ingen andre mæglere er: - Der bliver solgt cirka 90 huse om året - der bør være et marked

Lokalavisen Assens

Efter 13 år i skolen: Hvad gør vi nu, lille du?

Lokalavisen Assens

Nygade og Baronvej er en perle - nu kan du blive klogere på hvorfor og høre beboernes historier

Lokalavisen Assens

Tennisklub jubler: Modtager 25.000 kroner af lokal købmand

Lokalavisen Assens

Frivillig i 35 år: Bent er en af Frøbjerg Festspils faste søjler

Annonce