Annonce
Lokalavisen Assens

Velkommen til Willemoes Plads og Kulturkajen

Søren Plovgaard

Willemoes Plads.

Det bliver navnet på den nye havneplads, der skal binde Assens by og havnen bedre sammen. Det besluttede Miljø, Teknik og Plan-udvalget i Assens Kommune på sit møde i sidste uge.

Nye navne på veje og pladser giver næsten altid anledning til debat, men det er svært at forestille sig, at nogen kan have noget imod, at en plads eller et sted i købstaden Assens får navn efter byens berømte søhelt Peter Willemoes, der omkom i Slaget ved Sjællands Odde for 213 år siden kun 24 år gammel.

Annonce

Det er Lokalrådet Assens, foreningen Assens Købstad og Museum Vestfyn, der i fællesskab har indstillet navnet Willemoes Plads med den indlysende begrundelse, at navnet er med til at binde nyt og gammelt sammen. Dertil kommer, at navnet refererer til øvrige lokaliteter som Willemoesgaarden i Østergade og den forblæste Willemoesgade.

Andre forslag var Willemoes Plads, Willemoes Torv, Søtorvet, Jacob Gades Plads, Toldkammerpladsen, Havnefoged Jacobsens Plads, Th. Jacobsens Plads og Lejet.


Selv om Peter Willemoes er den mest berømte person i Assens - og vel sagtens i hele Assens Kommune - har hans fødeby ikke altid været lige god til at hædre ham. Faktisk skulle der gå 132 år efter hans død, før en gade i Assens blev opkaldt efter ham.

Byen havde ganske vist fået sin Willemoesstatue i 1902 - finansieret af byens borgere og det danske kongehus og placeret ved banegårdspladsen - men kun i København fandtes en gade opkaldt efter søhelten Peter Willemoes.

I 1940 skiftede Jernbanegade, der var opstået i forbindelse med åbningen af Tommerup-Assens-banen i 1884, imidlertid navn til Willemoesgade, og dermed sluttede mange års debat i byrådet om at hædre byens kendte søhelt med sin helt egen gade eller plads.

Allerede i 1911 - og senere igen i 1934 og 1938 - havde byrådet i Assens behandlet forslag om at opkalde en gade efter Peter Willemoes. Men det var først ved byrådets møde i september 1940, at medlemmerne kunne blive enige om at lade Jernbanegade skifte navn til Willemoesgade.

Ved samme møde for 80 år siden vedtog byrådet gadenavnene Toftevej, Stentevej, Åbakken (ved Kåls Mølle), Strandporten, Thorvald Niss Gade, Reberbanen, Skovvejen (nu Skovvej), Kildebakken og Engmosevej.

I dag er det nok de færreste, der ved hvor Willemoescentret i Assens ligger. Så står det nok lidt bedre til med hukommelsen, når man nævner Willemoes-øllene fra Bryggeriet Vestfyen. Og for et par år siden valgte Assensskolen at skifte navn til Peter Willemoesskolen.


Tidligere var det borgerne selv, der navngav gader og veje, hvis det var praktisk og økonomisk at gøre. Først for omkring 100 år siden blev det en kommunal opgave.

Vi skal helt frem til midten af 1970'erne, før der kom vejnavne over alt i Danmark. Før den tid var det almindeligt at give veje og steder navne efter deres funktioner. Odensevejen førte til Odense og Faaborgvejen til Faaborg. Damgade førte ned til dammen, Havnegade ned mod havnen, og på Gåsetorvet var der gæs. Sværere var det ikke. Så længe man kendte navnet på sin destination, kunne man finde derhen - eventuelt ved at spørge de lokale.

Om borgerne nu vil tage Willemoes Plads til sig som navn, er straks en anden sag. Den slags sker ofte over tid. Det samme gælder navnet på det nye kulturelle samlingssted i det tidligere rådhus fra 2003. Her var arbejdstitlen længe 'Mulititeket', men det navn er sandsynligvis fundet lidt for akademisk og flagrende, for bygningen, der blandt andet skal rumme et nyt bibliotek og byens turistbureau, er nu døbt Kulturkajen.

Måske kan man ligefrem markedsføre den nye plads i udlandet som Piazza di San Pietro - Peterspladsen - og holde Quays Culture-festival lige som i Manchester i England ...

Statuen af Peter Willemoes stod oprindeligt ved Banegårdspladsen i Assens, inden den i 1963 blev flyttet til sin nuværende placering ved Kogehusmolen. Foto: Lokalhistorisk Arkiv Assens

Selv om Peter Willemoes er den mest berømte person i Assens - og vel i hele Assens Kommune - har hans fødeby ikke altid været lige god til at hædre ham. Faktisk skulle der gå 132 år efter hans død, før en gade i Assens opkaldt efter ham

Annonce
Lokalavisen Assens

Jenny fra Aarup nomineret til to filmpriser for sin musik: Jeg kommer til at græde snot, hvis jeg vinder

Annonce
Lokalavisen Assens

Assens Håndboldklub tilbage på fynskortet: Startede over en øl og en mümmelmann en lørdag eftermiddag

Annonce
Lokalavisen Assens

Eva vandt 3000 kroner - som skal bruges på nyt undertøj: - Det er så skønt at have noget lækkert på inderst inde

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Få det nu fikset: Kom til årets første Repair Café i Assens

Lokalavisen Assens

Ny formand valgt efter interne stridigheder: Ung historiker i spidsen for SF-Assens

Billund Ugeavis

ABC Lavpris vil dække kundernes behov for alle dagligvarer - den formel har fungeret i 40 år

Lokalavisen Assens

Ærli' snak: Gourmetvirksomhed i Haarby laver 'Danmarks Flødebolle' og forærer 25.000 kroner til et godt formål

Lokalavisen Assens

Kæmpe ordre på flydende bus er i hus: Assens Skibsværft skal bygge hybridfærge til Grønland

Lokalavisen Assens

Fyns nyeste McDonald's har endelig åbent: - Vi måtte afvise kunder allerede ved generalprøven

Kerteminde Ugeavis

Ambitiøst mål: Vi vil prøve at dele julehjælp ud til endnu flere

Lokalavisen Assens

U19-piger i 1. division: Vild håndboldsøndag i Salbrovadhallen

Lokalavisen Assens

Tøndesauna, cirkelbro og kyssebænk: Borgermøde om Assens Strandbad

Lokalavisen Assens

Lun besked til forbrugerne: Varmeværk holder priserne i ro

Lokalavisen Assens

Ikke mere højvande: Havnen i Assens atter åben for trafik

Lokalavisen Assens

Nu kan du igen hente pakker i Glamsbjerg: PostNord rykker ind hos Shell

Annonce