Annonce
Lokalavisen Assens

Verdenskendt korfamilie søgte ly i Assens

De syv ældste von Trapp-søskende Werner, Hedwig, Eleonore, Johanna, Martina, Rupert og Rosemarie fotograferet i Assens i foråret 1939. Fotoet er måske taget i en have bag den katolske Vor Frelsers Kirke i Assens. Privatfoto
Von Trapp-familien, der lagde fortælling og figurer til musicalklassikeren Sound of Music, opholdt sig i Assens i et par måneder kort før Anden Verdenskrig.
Annonce

Assens: En forårsdag i 1939 lander den katolske familie von Trapp i Assens. På flugt fra det Østrig, de kunne se snart ville blive indlemmet i det nazistiske Tyskland.

Familien tager flugten over de østrigske alper til Schweiz og Italien og siden til USA, som de imidlertid må forlade igen, da de amerikanske myndigheder nægter at forlænge deres visa.

Familien består af baron og korvetkaptajn Georg von Trapp, hans unge kone, Maria Augusta, og 10 børn, hvoraf de syv - fem piger og to drenge - er fra Georg von Trapps første ægteskab med Agathe Whitehead, der døde af skarlagensfeber.

Den vestfynske købstad bliver hjemsted for familien i et par måneder, fordi familien gennem deres musikpædagog og kordirigent Franz Wasner har kontakt til pastor Knud Ballin, der på det tidspunkt er præst i Vor Frelsers Kirke - den katolske menigheds kirke i Nørregade i Assens.

Familien får opholdstilladelse i Danmark og flytter ind på Hotel Postgården i Strandgade. Og snart etableres der venskaber i byen, hvor den tysk- og engelsktalende familie med de mange musikalske børn hurtigt vækker opsigt i gadebilledet.

Von Trapp-familien må på farten for at tjene penge til at betale værelserne på Postgården og for at få fornyet deres opholdstilladelse.

Det sker ved at give koncerter rundt om på Fyn - også i Assens, hvor familien Plum fra byens store købmandsgård hjælper familien med at arrangere en koncert på Hotel Phønix mandag den 17. april 1939.

Plakaten til filmatiseringen af musicaldramaet The Sound of Music fra 1965 med Julie Andrews og Christopher Plummer i hovedrollerne.

Foromtalen af koncerten får blot to linjer i avisen, men dagen efter er Fyens Stiftstidendes lokalredaktør fuld af begejstring over den musikalske families optræden, der byder på både Mariæ Lovsang, gammeltyske folkeviser og amerikanske folkesange:

"Der var Overfyldt Hus til Koncerten, der henrykte alle ved dens enestående Skønhed, og at Bifaldet derfor var næsten endeløst, siger sig selv. Koret kvitterede med flere Ekstranumre", står der at læse i avisen om koret, der på det tidspunkt er næsten helt ukendt.

Senere under opholdet i Assens giver von Trapp'erne også koncert i Fyens Forum i Odense tirsdag den 9. maj, hvor de nu præsenteres som "Det verdensberømte Salzburg Trapp Kammerkor".

Von Trapp-familien kommer jævnligt i Plums store købmandsgård og i lejligheden, hvor ægteparret og Ella og Arne Plum tager sig kærligt af dem i den svære tid.

Det vel nok mest kendte motiv fra Trapp-familiens ophold i Assens i 1939: Koret deltager ved Dagmar Hvenegaards og Hans Drejers bryllup i Sønderby Kirke. Privatfoto

Ella Plum er flink til at passe børneflokkens yngste medlem, "Kleine Johannes", der er bare tre måneder gammel, og prokurist Arne Plum sørger for familiens adspredelse og velbefindende under opholdet.

Kristi Himmelfartsdag den 18. maj 1939 er der arrangeret en udflugt for Trapp-familien fra Helnæs til Illumø. Her har købmand Thorvald Sofus Bretteville Plum i 1918 bygget et sommerhus af brugt tømmer fra en nedrevet lade på Assens-egnen. Vejret er godt, og det store selskab, der også tæller kordirigent Franz Wasner og pastor Knud Ballin, nyder en lang dag på øen og ved sommerhuset, hvor både det danske og østrigske flag er hejst.

Annonce

Synger til bryllup

Fredag den 26. maj synger koret i Sønderby Kirke til brylluppet mellem Dagmar Hvenegaard, der er datter af Frederikgaves bestyrer Carl Christian Frederik Vincent Hvenegaard, og Hans Dreyer.

Dagmar Hvenegaard har selv beskrevet, hvordan Trapp-familiens korsang til hendes bryllup kom i stand: "Dagen før mit bryllup i Sønderby Kirke havde min far inviteret baron Trapp, hans kone Maria og deres børn til Frederiksgave, så de kunne se, hvordan en dansk herregård så ud. Familien Plum havde kontakt med dem, og det var i den forbindelse min far fik besøget arrangeret. Mens forældrene gik rundt på slottet, var børnene gået ud i den store park, hvor jeg hørte dem synge flerstemmigt. Da jeg kiggede ud, så jeg det smukkeste syn, jeg nogensinde har set. Parken var helt blå af blomstrende forglemmigej, og dér midt blandt blomsterne gik børnene og sang. Da baronen så hørte om det forestående bryllup, tilbød han, at de ville komme og synge i kirken til brylluppet. Det blev en overvældende oplevelse".

Andenpinsedag optræder Trapp for sidste gang i Assens. En improviseret koncert på Kunstnerplænen i Skovanlægget under overværelse af 300 publikummere. I timerne forinden har korfamilien også nået at synge i den katolske kirke i Assens i forlængelse af eftermiddagsandagten.

Herefter forlader familien Trapp Assens og sætter kurs mod Holland i bil.

I begyndelsen af juni sender Maria von Trapp et brev til Ella Plum fra den lille by Loenen i Holland. Her takker hun Ella Plum, fordi hun har hjulpet familien med at komme sikkert frem til deres mål i Holland.

"Vi har allerede hjemve efter det skønne Assens og vores trofaste venner", skriver Maria von Trapp i brevet.

Senere rejser familien Trapp til Sverige, hvor det efter nogle ugers ophold lykkes Georg von Trapp at skaffe billetter til damperen DS Bergensfjord fra Oslo til New York, hvortil familien ankommer i oktober 1939.

Den sidste postkort i udvekslingen mellem Maria von Trapp og Plum-familien er stemplet i 1958.

Her giver Maria von Trapp udtryk for sin glæde over, at asseneserne har taget godt imod den nye vesttyske film "The Trapp Family", der er en filmatisering af Maria von Trapps bog "The Story of the Trapp Family Singers".

-

Artiklen er et uddrag af en artikel, der tidligere har været bragt i Fyens Stiftstidende den 24. december 2016

The Sound of Music

Den amerikanske musicalfilm The Sound of Music fra 1965 med Julie Andrews i hovedrollen som Maria von Trapp er en udødelig klassisker skåret over den østrigske familie von Trapps dramatiske liv og levned i tiden omkring Anden Verdenskrig.

Maria Augusta Kutchera er datter af en østrigsk landsbylærer. Hun kommer i skole hos benedictiner-søstrene i et kloster ved Salzburg.

Kort inden hun skal aflægge sit hellige løfte, sender abbedissen i klosteret hende imidlertid til baron Georg von Trapps slot, hvor hun skal passe den noget ældre mands syv børn, efter han er blevet enkemand.

Dagene som barnepige for børneflokken er fuld af sang og glæde, og Georg von Trapp ender med at blive forelsket i den unge pige og frier til hende. Hun siger ja, selv om hun ikke er rigtig forelsket i ham.

Georg von Trapp mister senere sin formue som følge af et bankkrak, og Maria må omdanne slottet til hotel, for at familien kan klare til dagen og vejen.

I 1938 forlader familien Trapp Østrig og rejser til USA, men må forlade landet igen, fordi myndighederne ikke vil forlænge deres opholdstilladelse.

Senere vender de tilbage til USA og slår sig ned i Stowe i staten Vermont og fortsætter med at arrangere koncerter under navnet The Trapp Family Choir.

Georg von Trapp dør allerede i 1947, men koret fortsætter med optræde i USA en halv snes år endnu.

Selv om filmen The Sound of Music anses for at være en romantiseret Hollywood-fortælling om von Trapp-familien, fortæller datteren Maria Franziska von Trapp senere i et interview, at hun synes, hendes far Georg von Trapp i filmatiseringen fremstilles alt for streng. 

Filmen bygger på Maria von Trapps bog The Story of the Trapp Family Singers fra 1949. Filmen har modtaget et væld af priser gennem årene - blandt andet den prestigefyldte Oscar.

Maria von Trapp dør efter kort tids sygdom i 1987.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Assens

Netto kommer til Skallebølle

Lokalavisen Assens

Allstars i Assens

Annonce