Annonce
Lokalavisen Lemvig

556 hektar skiftet ejer

I nogle tilfælde kører lokale landmænd 15-20 kilometer for at nå frem til en mark. Jordfordelingen giver mulighed for, at landmænd kan bytte marker, så undgår de lange køreture. Foto: LE34
Den største jordfordeling i nyere tid er ved at gå i gang i Lemvig Kommune
Annonce

Lemvig: Landmænd i Lemvig er gået sammen med det formål at gennemføre en stor jordfordeling til gavn for de berørte landmænd og for klimaet. Projekterne drives i samarbejde med landinspektørfirmaet LE34. Jordfordelingsprojekterne har netop fået tilsagn om tilskud på cirka fem millioner kroner. Beløbet indgår i den pulje, Landbrugsstyrelsen forvalter som en del af Tørkepakken, som folketinget vedtog efter den tørre sommer 2018. Pakken skal hjælpe landmændene til at blive mere effektive, så de fremover bedre kan modstå tilsvarende, tørre somre.

I samarbejde med landmænd i Lemvig har landinspektørfirmaet LE34 fået tilsagn om tilskud til jordfordelingsprojekter. Tilsagnene om økonomisk tilskud til landmændene kommer på et tidspunkt, hvor debatten om landbrugets klimaeffekt bobler og syder, og hvor regeringen på den nye finanslov har afsat to milliarder kroner til at tage lavbundsjorde ud af drift.

En jordfordeling vil grundlæggende sige, at landmændene bytter jord med hinanden. Derved samles markerne, så der skal køres kortere afstande på vejene for at nå frem med diverse maskiner. Man forbedrer den såkaldte arrondering.

– Klassisk jordfordeling, som er den proces, vi skal stå i spidsen for i Lemvig og også i Østvendsyssel, er et redskab, som længe har været anvendt til at optimere lodsejernes bedrifter. Da maskinerne kører mindre på vejene, sparer landmændene tid samt brændstof til gavn for klimaet. Samtidig sparer kommunen udgifter til vedligeholdelse af vejene, siger Per Roed, der er landinspektør i LE34 og har væsentlig erfaring i gennemførelse af jordfordelingsprojekter.

De to projekter, hvor LE34 på vegne af landmændene har søgt om økonomisk tilskud har tilsammen fået tilsagn på knap fem millioner kroner. Projektet i Lemvig har fået et tilskud på to millioner kroner og skal få 556 hektar landbrugsjord til at skifte ejer. I alt 25 lodsejere er involveret i projektet.

På tilsvarende vis er 32 lodsejere i Østvendsyssel i gang med at jordfordele 841 hektar jord.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Hør om Lemvigs vinmark

Lokalavisen Lemvig

Motion for hjertet

Lokalavisen Lemvig

Folkedansere starter igen

Lokalavisen Lemvig

Klumme: Sikke en sommer

Lokalavisen Lemvig

Byen fyldes med vægtere

Annonce