Annonce
Lokalavisen Lemvig

Arkiv fejrer 40 års jubilæum

De frivillige medarbejdere ved Lokalhistorisk Arkiv for Thyborøn, Harboøre og Engbjerg er godt i gang med arbejdet med at dokumentere og registrere egnens historie. I sidste uge kunne arkivet markere sit 40 års jubilæum. Privatfoto: Christian Møller
Lokalarkivet for Thyborøn, Harboøre og Engbjerg har arbejdet med film og registrering, men også kastet sig over mere specielle opgaver i sin levetid
Annonce

Harboøre: En brevveksling om arkivmateriale mellem P. Rønn Christensen og Anders Vrist Langer blev indledningen på det, man i dag kender som Lokalarkivet for Thyborøn-Harboøre-Engbjerg.

P. Rønn Christensen, der dengang boede i Hellerup, lå inde med en del materiale, der stammede fra hans mor, som kom fra Harboøre. Han ville gerne testamentere materialet til et lokalarkiv i Harboøre, men stødte ind i et problem. Der var nemlig slet ikke noget lokalarkiv for området.

Det fik kommunalbestyrelsen i den daværende Thyborøn-Harboøre Kommune til at bevilge penge til et arkiv, og 22. maj 1980 slog arkivet dørene op for første gang.

Hanne Mehl var den første daglige leder af arkivet, og hun fik hjælp og vejledning af museumsleder Ellen Damgaard fra Lemvig Museum samt ledren af Lokalhistorisk Arkiv i Lemvig, Inger Person.

I de 40 år har der været en del frivillige, der har hjulpet til med forskning i egnens historie og hjælp til at lave udstillinger. I dag er 16 frivillige tilknyttet arkivet, og de fleste kommer en gang eller to om ugen. Her bliver billeder, avisudklip og arkivalier registreret af de syv-tolv frivillige, der i åbningstiden hver tirsdag og torsdag arbejder med registreringen.

Gennem de 40 år har arkivet haft forskellige adresser i Harboøre, men den seneste halve snes år har arkivet haft hjemme i Harboøre Centeret, hvor mange mennesker har deres daglige gang. Her er der en unik samling af egnens historie, som mange har glæde af. Det gælder både studerende og forfattere, journalister, slægtsforskere og privatpersoner, der vil vide lidt om historien på Harboøre Tange.

Der bliver også arrangeret foredrag både på arkivet og forskellige steder i kommunen, lige som der også bliver fremvist flere film. Det er sammendrag af forskellige film, som arkviet har modtaget.

For tiden bliver der også arbejdet på at lave en film om områdets virksomheder, som skal være den første af i alt syv film, der fortæller om Harboøre, Thyborøn og Engbjerg i 2020. Filmen skulle have haft premiere i forbindelse med jubilæet, men den er udskudt på grund af coronakrisen.

Ud over at dokumentere og registrere livet i Thyborøn og Harboøre har det lokalhistoriske arkiv også kastet sig over en mere speciel opgave. For nogle år siden fandt man et originalt anker fra den forliste russiske fregat Alexander Newsky i Aarhus. Ankeret havde oprindeligt stået hos en virksomhed i Viby, der i 1958 havde købt det af en vragfisker. Det lykkedes at skaffe penge til at købe ankeret, og arkivet var med til flytningen til den nye placering foran Harboøre Kirke. Her blev det afsløret 25. september 2018, som var 150 årsdagen for fregattens forlis.

Arkivet ville have markeret sit 40 års jubilæum, men de planer er på grund af coronakrisen udskudt i første omgang.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Nu bygger vi bro

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Stilhed og pølser

Annonce