Annonce
Lokalavisen Lemvig

Bad’ i æ haw

10-20-30-40-50-60-70-80-90-100! Plask! Jeg er under. Det kan tage sin tid og kræve mange tilløb, og når først jeg mærker saltet i øjnene og den friske fornemmelse af havvand over hele kroppen, undrer jeg mig over, at det var så svært. For det er så fedt! Å bad’ i æ haw i sted for i æ fyver, som Johnny Madsen synger. For mig er havbadning indbegrebet af sommer. Fra de første iskolde dyp i starten af juni og til efteråret sætter ind med regn og rusk og afslutter badesæsonen. I en tid hvor vinterbadning er blevet en folkebevægelse, holder jeg fast i, at havbade hører sommeren til. Og jeg måler kvaliteten af sommeren på, hvor meget jeg har været ude og bade.

Når jeg ligger der og plasker, kan jeg tænke på, at vi havbadere deltager i en lang europæisk tradition for at nedsænke kroppen i saltvand. Det startede i midten af 1700tallet på Englands sydkyst, hvor engelske velhavere begyndte at tage på kurophold ved havet. Man havde indenfor den tids sundhedsvidenskaber fundet ud af, at havluft og de salte bades mineraler virkede styrkende for krop og sjæl. Ideen vandt genklang i Tyskland, hvor man i forvejen havde en stærk tradition for kurophold, og i starten af 1800tallet blev de første badehoteller opført ved den tyske Østersøkyst og på vadehavsøerne Föhr og Sild. Herfra spredte den nye mode sig til Danmark. De københavnske borgerskab begyndte at rejse ud til kysterne for at bade og for at opleve den eksotiske natur og lokalbefolkning.

Der gik en del år, inden de første badegæster kom til Lemvigegnen. Men fra 1891 kunne man indlogere sig på Vesterferring Kro, det senere Bovbjerg Badehotel. Og fra 1899 på Harboøre Badehotel. Hertil valfartede både kunstnere og byernes bedre borgerskab om sommeren for at holde ferie og bade i det vilde Vesterhav. Ofte foregik det med et reb om maven for sikkerhedens skyld, mens lokalbefolkningen så undrende til. Havbadning var stadig ikke noget, som mere jævne folk praktiserede. Det vandt først for alvor frem efter 1938, hvor to ugers årlig ferie blev et lovbestemt gode for både funktionærer og lønarbejdere. De nye turister tog ud til kysterne og boede i telte eller sommerhuse, og herfra kunne de nu også nyde badelivets glæder. Nu var havbadning for alle, som vil trække i badetøjet og kaste sig i bølgerne. Det var ikke længere saltene og mineralerne i havvandet, som var den tilstræbte sundhedseffekt ved havbadet. Men nærmere en sundhed, der handlede om kroppens frie udfoldelse i naturen, herunder i havvandet. Og det er vel stadigvæk formålet med at havbade i dag. Hvis nogen spørger om, hvorfor jeg havbader, må svaret være: Fordi det er dejligt at blive kølet ned på en varm dag, at udfolde sig fysisk i vandet og have en frisk fornemmelse i kroppen med hjem. Og så er det skønt, at det foregår udendørs, på stranden, under åben himmel i vind og sol. Det er basalt set det samme, de første engelske havbadere fandt ud af for næsten 300 år siden.

Annonce

Målt i badeture har sommeren indtil videre været udmærket. Jeg har været ude og bade en del gange, men jeg håber, der kommer flere gode dukkerter, inden badesæsonen går på hæld. Jeg har selvfølgelig været ved Høfde Q og ved Thyborøn som efter min mening er Danmarks bedste strand. Og jeg har badet i Lillebælt og Kattegat og i Københavns Havnebassin. Men da jeg lå der i børnebassinets grønne algesuppe, længtes jeg virkelig efter Vesterhavets friske saltvand!

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Direktøren viser rundt på Thyborøn Havn

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Marineudstillingen i Lemvig trækker gæster langvejs fra: Besøgende fra 68 forskellige postnumre

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Konkurs og fjernvarmerør sendte Kenneth til Lemvig som holdleder

Lokalavisen Lemvig

Brug tiden sammen i familien - blev en af Lemvig Biblioteks "læsefamilier"

Lokalavisen Lemvig

Corona-forholdsregel var medvirkende til stor succes for Krabbefestival - vi spærrer Havnegade igen

Lokalavisen Lemvig

Naturens Dag med svampejagt og en flot dal-tur

Lokalavisen Lemvig

Fotokonkurrence for børn: Kommunens sødeste kæledyr skal findes

Lokalavisen Lemvig

Litteraturkreds klar med ny sæson: Fem bøger af forfattere omkring Limfjorden

Lokalavisen Lemvig

SHS Byg overtager byggefirma på Thyholm

Lokalavisen Lemvig

Indehaveren af Restaurant Bølgen i Thyborøn: Hvis der kom en bus med 15 personer, så ansatte jeg dem på stedet...

Lokalavisen Lemvig

Sophie Byskov er særdeles godt tilfreds med sin første sommersæson i Mallemukken

Lokalavisen Lemvig

Det er seniorer der må vaske op efter dig når du er på restaurant

Lokalavisen Lemvig

Åbent hus i Klimatorium: Viser bade- og sportstøj lavet af genanvendt plastik fra havet

Lokalavisen Lemvig

Ny medarbejder stoppede efter få dage - her er den nye trio i Lemvig-Thyborøn Handel & Turisme

Holstebro Onsdag

Gratis naturoplevelser for hele familien

Lokalavisen Lemvig

Meget at glæde sig til: Lemvig Musikforening klar med det største program længe

Lokalavisen Lemvig

Dialektmanden besøger Lemvig Bibliotek: Prå-li-å-hør-her!

Lokalavisen Lemvig

Læseklubaften på Lemvig Bibliotek

Lokalavisen Lemvig

Jubilar i Nordea: Det er de spændende opgaver der er tilbage

Lokalavisen Lemvig

Skovly Økologi i Møborg er med i Sofari: Se frilandsgrisene boltre sig

Lokalavisen Lemvig

Corona-håndbold halv pris: Klub vil lokke spillere tilbage

Lokalavisen Lemvig

Nyt center fortæller om Lilleå og Storåen

Lokalavisen Lemvig

Borgerformand: Købmanden er vigtig for os

Annonce