Annonce
Lokalavisen Lemvig

Berigende samtaler

Ellen Nielsen og Tina Torp begynder deres ugentlige møde med at gøre kaffen klar. Tina Torp begyndte at besøge Ellen Nielsen for halvandet år siden - dengang boede hun i eget hjem. Foto: Morten Stricker
En gang om ugen er Tina Torp på besøg hos Ellen Nielsen på plejecentret Solgården i Lemvig. De taler både om gamle dage og aktuelle ting. For både besøgsven og besøgsvært er det berigende samtaler.
Annonce

Lemvig: - Jeg besøgte dig jo ikke i sidste uge, fordi jeg var på ferie i Berlin. Det er en spændende by med masser af historie, og du fortæller jo også nogle gange noget om Anden Verdenskrig, siger Tina Torp til Ellen Nielsen.

Vi befinder os i Ellen Nielsens lejlighed på plejecentret Solgården i Lemvig. Tina Torp fra Lemvig er besøgsven, og 88-årige Ellen Nielsen er såkaldt besøgsvært. Et match, der er kommet i stand via Besøgstjenesten i Lemvig og Heldum Sogne.

Tina Torp er på besøg hos Ellen Nielsen en gang om ugen. Det er som regel mandag eftermiddag. Proceduren er den samme hver gang: Tina Torp har kage med, og Ellen Nielsen sørger for kaffen.

Det er cirka halvandet år siden, at Tina Torp begyndte med at besøge Ellen Nielsen. Dengang boede Ellen Nielsen i sit eget hjem i en af lejlighederne i Hesteskoen, der ganske som Solgården ligger i Nygade.

- Jeg sagde en gang til Hanne Sig Weibel, at hvis jeg vandt den store gevinst i Lotto, så ville jeg sige mit job op og bruge min tid på at besøge de ensomme. Efterfølgende blev Hanne Sig Weibel så koordinator af Besøgstjenensten, og så spurgte hun, om det var nu, at jeg skulle til at være besøgsven, fortæller Tina Torp.

Nu har den pædagog-uddannede Tina Torp ikke vundet den store Lotto-gevinst - hun passer stadig sit arbejde på Rom Gl. Skole og er glad for jobbet - men hun følte, at hun skulle finde noget at bruge tiden på, nu hvor familiens tre børn er blevet større. Den ældste - den professionelle fodboldspiller Victor Torp - er flyttet hjemmefra, mens den ene af tvillingerne på 17 år er på efterskole.

Det er spændende at høre Ellen Nielsen fortælle om alle de ting, hun har oplevet i et langt liv.

Tina Torp, besøgsven

Annonce

Bekæmpe ensomhed

- Jeg skulle finde noget meningsfuldt at bruge min fritid på, og der er mindst to grunde til, at jeg er blevet besøgsven. Jeg har blandt andet gjort det af egoistiske grunde. Jeg synes virkelig, at det giver meget til mig at tale med Ellen Nielsen. Det er berigende. Det er spændende at høre Ellen Nielsen fortælle om alle de ting, hun har oplevet i et langt liv. Samtidig gør jeg det også for at give et lille bidrag til at bekæmpe ensomhed. Jeg synes, det er skidt, at der på landsplan er så mange ensomme. Det kan vi som samfund godt gøre noget mere ved. Det er jo ikke ret meget af vores egen tid, vi skal bruge for at være med til at bekæmpe ensomhed, siger Tina Torp.

Ellen Nielsen har også selv været besøgsven. Det blev hun, efter hun for 30 år siden mistede sin mand. De boede i Lomborg, hvor de drev en maskinstation. Ellen Nielsen er født og opvokset i Houe. Tina Torp er hendes første besøgsven.

- Jeg syntes, jeg trængte til at få en besøgsven, siger Ellen Nielsen.

Generelt er hun meget frisk, men i dag har hun haft lidt hovedpine, og hun kom først for alvor ud af sengen, da Tine Torp bankede på lidt efter kl. 15. Nu er avisen så også kommet på besøg, så efter de omstændigheder klarer Ellen Nielsen seancen meget fint.

- Det var godt, at jeg fik dig ud af sengen, siger Tina Torp.

Annonce

Griner meget sammen

Besøget tager cirka en times tid. Det meste af tiden sidder de ved stuebordet og drikker kaffe og snakker. Tidligere gik de også en tur. Nu har vejret ikke været det bedste på det seneste, så i øjeblikket går de en tur ude på gangen.

- Vi har også spillet en del 500, men det gør vi ikke så meget længere. Jeg vandt vist for mange gange, siger Tina Torp og griner.

I det hele taget griner de meget sammen. Det kan man sagtens fornemme, selv om det ikke bliver så hverdagsagtigt med avisen på besøg.

- Det skulle jo også være sundt at grine, siger Ellen Nielsen.

De har også planer om at skulle ud at cykle, når mere behagelige vejrforhold igen rammer de danske breddegrader.

Annonce

Planer om rickshaw-tur

- Vi kan få en tur i Solgårdens rickshaw-cykler. Det er noget, Besøgstjenesten har fået etableret. Så kan vi begge to blive kørt rundt, siger Tina Torp.

- Ja, det kunne være meget fint. Jeg har tidligere cyklet meget, men jeg tør ikke cykle længere, siger Ellen Nielsen.

Blandt de aktuelle ting - der bliver vendt i de ugentlige samtaler - er tv-serien Badehotellet. Den er både Tina Torp og Ellen Nielsen begejstret for. Den får også lige nogle kommentarer med på vejen.

Besøgstjenesten er først og fremmest tiltænkt dem, der bor i eget hjem, men det kan også være for dem på plejehjem.

- Jeg fortsætter med at besøge Ellen Nielsen, siger Tina Torp.

- Det er jeg glad for. Det er et af ugens højdepunkter, siger Ellen Nielsen.

Hun har tre sønner, der sammen med deres familier er flittige til at besøge hende. To af dem bor dog langt væk - i henholdsvis Sønderjylland og lige på den anden side af den dansk-tyske grænse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Hør om Lemvigs vinmark

Lokalavisen Lemvig

Motion for hjertet

Lokalavisen Lemvig

Folkedansere starter igen

Lokalavisen Lemvig

Klumme: Sikke en sommer

Lokalavisen Lemvig

Byen fyldes med vægtere

Annonce