Annonce
Lokalavisen Lemvig

Bibliotekaren anbefaler: Spændende bøger om "hor, mord og ildebrand"

Kommunikationsmedarbejder Sofie S. Yderstræde fra Lemvig Bibliotek med et udpluk af de bøger, hun anbefaler. Pressebillede
Kommunikationsmedarbejder Sofie S. Yderstræde fra Lemvig Bibliotek stå denne gang bag "Bibliotekaren anbefaler", og hun anbefaler bøger, der befinder sig i den mere barske afdeling.

Lemvig:  I denne udgave af ”Bibliotekaren anbefaler” har kommunikationsmedarbejder Sofie S. Yderstræde fra Lemvig Bibliotek fundet et udpluk af gode bøger, hvis man vil bruge efterårsmørket på at dykke ned i de mere dystre afkroge af menneskesindet og -kroppen

Nogle sluger bøger om virkelighedens kriminalsager og katastrofer råt – andre får det dårligt af den slags. Sofie S. Yderstræde hører til i den første kategori – måske fordi hun har en fortid som politi- og retsreporter på Folkebladet Lemvig og journalist i politiet.

- Jeg har bare altid syntes, det var spændende med det område, vi i journalistfaget kalder ”hor, mord og ildebrand”. Ikke mindst fordi man ved enhver forbrydelse begynder at gøre sig tanker om de mennesker, der er involveret - både som ofre, pårørende og gerningsmænd, siger Sofie S. Yderstræde.

Annonce

"Seriemorder – mennesket bag monsteret" af Florence McLean

Den danske psykolog Florence McLean er en af landets dygtigste profileringseksperter – sådan en, der kan hjælpe politiet med at spore sig ind på, hvilken type gerningsmand, de skal lede efter i volds- og drabssager. Hun har i forbindelse med sin uddannelse interviewet 34 seriemordere i udenlandske fængsler via omfattende brevveksling, og giver i bogen et skræmmende indblik i deres sind og adfærd. Bogen er visse steder meget barsk og eksplicit i beskrivelser af drabsmetoder og overgreb, men det retfærdiggøres, når man tænker på, at netop den viden kan være med til at opdage visse personlighedstræk i tide hos andre personer, der måske kan udvikle sig til seriemordere.

"Med døden på arbejde" af Hans Petter Hougen og Sidsel Rogde

I denne bog skal vi ud at rejse med to garvede retsmedicinere, som gennem mange år har været venner og har skrevet breve til hinanden om deres oplevelser i felten efter naturkatastrofer, krig, terror og tortur rundt omkring i verden. De to har korresponderet siden 1990’erne og har delt tanker og erfaringer om blandt andet arbejdet med at identificere ofre fra Scandinavian Star, tsunamien i Sydøstasien og krigen på Balkan. Bogen er visse steder rystende læsning om mangel på menneskerettigheder og andre steder rørende i beskrivelserne af forfatternes tanker og følelser og søgen faglig støtte og sparring hos hinanden.

”Man jager et bæst og fanger et menneske” af Bent Isager-Nielsen og Jesper Stein

Når vi er i gang med denne genre, så kommer vi næsten ikke udenom denne, som vel nærmest kan betegnes som en klassiker. Det er i hvert fald den, mange stadig spørger efter på biblioteket, selv om den er fra 2009.
Bent Isager er en af Danmarks mest erfarne efterforskere og fortæller her om arbejdet med at finde frem til gerningsmænd til nogle af de værste forbrydelser. Han har afhørt talrige drabsmænd og voldsudøvere gennem blandt andet 20 år som chef for Rejseholdet, men betragter dem altid som mennesker, der skal fortælle deres historie.

"Liv og død – en retsmediciner ser alt" af Jørgen Lange Thomsen

11 forskellige personers historier og dødsfald bliver beskrevet i denne bog af den erfarne retsmediciner, som mellem hvert kapitel også fortæller om fagets historie og udvikling. Jørgen Lange Thomsen skriver i forordet, at han i samfundet oplever stor interesse for hans fag og at han ønsker mere åbenhed omkring det for at komme myter til livs. Naturligvis i et omfang, hvor den afdøde altid respekteres og anonymiseres. (Findes på eReolen)

"Jeg som anklager" af Jakob Buch-Jepsen og Stine Bolther

I denne biografi bevæger vi os væk fra obduktionsstuens kolde stålborde og ind i retssalen sammen med anklageren, som fik dømt Peter Madsen for drabet på Kim Wall i ubåden. I bogen får vi et rørende indblik i en anklagers overvejelser, tanker og følelser i forbindelse med det kæmpestore arbejde med vel nok Danmarks mest opsigtsvækkende drabssag til dato. Men vi kommer også rundt om andre spændende kriminalsager, han har arbejdet med. (Findes på eReolen)

"Hærdet" af René Dahl Andersen

Den tidligere politibetjent giver her et af de mest grundige indblik i politiets motorrum, jeg længe har læst. Jeg har tidligere arbejdet i Rigspolitiet og har flere gange været med på patrulje netop fra Station City i København. Dén station, som er omdrejningspunktet for meget af bogens handling. Forfatterens beskrivelser af sagerne, stemningen, jargonen og de daggamle, bløde basser er ramt spot on, og der bliver ikke sparet på detaljerne.

Sjöwall og Wahlöö

Har man fået nok af virkelighedens barske realiteter, og er man mere til at læse om kriminal- og drabssager i en fiktiv version, kan jeg anbefale de mesterlige, gamle romaner om retsmedicineren Kay Scarpetta skrevet af Patricia Cornwell. Svenske Sjöwall og Wahlöö skrev mellem 1965 og 1975 ti samfundskritiske romaner om politimanden Martin Beck, som vel nok er gået over i historien som noget af den bedste kriminallitteratur, der er lavet.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Sinne Eeg med pianist giver koncert på Tuskær

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Jeg skreg af grin da jeg blev tilbudt job i Vestjylland

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Mette Blomsterberg kårede Lemvigs mesterbager

Lokalavisen Lemvig

En stemningsfuld lydoplevelse på stranden

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling sluttet af: Toldboden egner sig fantastisk til Guldalder-museum

Lokalavisen Lemvig

Bio-Huset får tidlig julegave: 500.000 kroner til renovering af biografsalen

Lokalavisen Lemvig

Marineudstilling lukker søndag - børn kan male marinemalerier til kulturnatten

Lokalavisen Lemvig

Løvfaldsmessen trak igen 2000 gæster: Fællessang og udsolgt tombola

Lokalavisen Lemvig

Thyborøn Fjernvarme i dialog med virksomheder om overskudsvarme

Lokalavisen Lemvig

Boksere forsøger sig for fjerde gang: Flytter Fight Night til nyt sted

Lokalavisen Lemvig

Få introduktion til klassisk musik

Lokalavisen Lemvig

Udgiver Lemvigbogen for 10. gang

Lokalavisen Lemvig

Museum fik indleveret et stykke fra et moderne kampfly

Lokalavisen Lemvig

Harboøre er klar med Løvfaldsmessen

Lokalavisen Lemvig

Her skal der helst være grus i maskineriet

Lokalavisen Lemvig

Lemvig Boghandel får besøg af forfatteren bag ny roman om nonnen Kirstine på Stubber Kloster

Lokalavisen Lemvig

Museet for Religiøs Kunst i akut mangel på frivillige - var tæt på at lukke i en weekend

Lokalavisen Lemvig

Her gælder det om at løfte i flok... eller hvordan Peter fangede en indbrudstyv juleaften

Lokalavisen Lemvig

Gry hentede tre medaljer ved DM: Gik fra Billedskolen til kajakken

Lokalavisen Lemvig

Kig ind i forfatteren Gunvor Krejbergs univers

Lokalavisen Lemvig

Rabalder giver den gas i Vandborg

Lokalavisen Lemvig

Elever samlede svampe og græs til uddannelsesdebat

Lokalavisen Lemvig

Bøvlings kunstmesse har denne gang en større palet

Annonce