Annonce
Lokalavisen Lemvig

Cafe, mødesteder og udflugter skal give sammenhold

En mandeaften er én af omdrejningspunkterne i den boligsociale indsats, Bo I Lemvig er gået i gang med i boligforeningens område i den vestlige del af Lemvig. Foto: Jesper Lundsgaard
En boligsocial indsats i den vestlige del af Lemvig skal være med til at give beboerne i området flere aktiviteter
Annonce

Lemvig: Mens Søren Christensen, Johnny Reinholdt og Cristiano Zuccarello fortæller om den boligsociale indsats i Bo I Lemvigs afdelinger i den vestlige del af Lemvig, kan man i baggrunden svagt høre barnegråd.

Børnegråden kommer fra den internationale mødregruppe, der holder til i Bo I Lemvigs fælleshus på Industrivej. Denne formiddag er en halv snes kvinder med deres børn samlet til hygge og snak, mens børnene enten får sig en lur i barnevognen eller tumler rundt på gulvet mellem uroer og bolde.

Den internationale mødegruppe er ét af de tiltag, de tre i samarbejde med Laila Jensen har fået op at stå i de første måneder, hvor Bo I Lemvig har arbejdet målretttet med en boligsocial indsats. Den skal være med til at skabe en bedre sammenhængskraft i området og samtidig være med til at få flere til at føle sig en del af fællesskabet i området.

Den boligsociale indsats begyndte officielt i maj, og mødregruppen er et af flere tiltag. Hver anden uge er der mandeaften i fælleshuset, der er cafe både tirsdag formiddag og aften, og der har været udflugter til blandt andet Jyllands Park Zoo samt Flensborg i løbet af de seneste måneder.

Snakken går på kryds og tværs over bordet, når Bo I Lemvig holder tirsdagscafe for beboerne i boligforeningens boliger i det vestlige Lemvig. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

En udfordring at få folk med

- Jeg oplever, at vi er kommet godt i gang med projektet. Der har været en god opbakning til de initiativer, vi har taget og der er flere der spørger til projekterne, siger Søren Christensen om indsatsen i de første måneder.

Han er projektleder, og har arbejdet med den boligsociale indsats i boligområderne på Jens Søndergårds Vej, Romvej, Jevnakervej, Industrivej og Skolevej i halvandet år. Det første år brugte han på at tale med folk og udarbejde en rapport, der er grundlaget for arbejdet i området, og siden 1. maj har Laila Jensen, Johnny Reinholdt og Cristiano Zuccarello været tilknyttet som projektmedarbejdere og beboerrådgiver.

Men selv om opbakningen har været god i de første måneder, skal der stadig arbejdes for at gøre opmærksom på projektet og initiativerne. Og det er Søren Christensen indstillet på kan blive en langsigtet indsats.

- Det kan være lidt af en udfordring at få folk med til de forskellige initiativer. Hvis man er vant til at sidde foran fjernsynet, så kan det være svært at bryde ud af den vane. Derfor er jeg glad for, at vi kan køre dette projekt over fire år, siger han.

Søren Christensen og kollegerne har blandt andet taget kontakt til flere beboere for at få dem med til nogle af initiativerne.

Han tilføjer dog, at flere af initiativerne har fået tilslutning og opbakning hurtigere, end han havde regnet med.

- Vi har arbejdet en del med at skabe den personlige kontakt til beboerne i området, for vi har en erfaring for, at det er den måde, man bedst får fat i deltagerne. I dag foregår rigtigt meget kommunikation via papir og mail, og det vil vi gerne undgå, siger projektlederen.

Annonce

Hjælp til praktiske opgaver

Den boligsociale indsats handler om langt mere end at skabe aktiviteter og fællesskab for borgerne i området. Det handler også om at kunne støtte dem og samtidig skabe et samlingssted for borgerne med fælleshuset.

Cristiano Zuccarello peger på, at beboerrådgiverne også kan være behjælpelige med praktiske ting.

- Vi kan træde til, hvis der er nogle, der ønsker hjælp til at søge opholdstilladelse, har brug for vejledning til at benytte Jobnet, eller hvis nogle har problemer med betaling af eksempelvis huslejen. Her kan vi træde til med råd og vejledning og i sidste ende gøre dem selvhjulpne med de ting. Flere af dem, vi hjælper, er personer, der tidligere har henvendt sig til boligforeningen med deres problemer, og så overtager vi på den måde "kunderne". Det er fordelen ved, at vi sidder i samme hus, siger Cristiano Zuccarello.

Både børn og voksne er med til tirsdagscafeen, der både bliver afviklet om formiddagen og sidst på eftermiddagen. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Skovtur eller fisketur er ideer

Han og kollegaen Johnny Reinholdt nævner blandt andet, at man i forbindelse med den boligsociale indsats har skiftet strategi, hvis en beboer er kommet bagud med betaling af huslejen.

- Tidligere fik man et brev og et rykkergebyr. Men nu tager vi i stedet fat i beboeren og undersøger hvad problemet kan være. Det kan nogle gange vise sig, at beboeren slet ikke er klar over, at der er problemer. De har måske en fast overførsel, men hvis der ikke er penge nok på kontoen til at betale huslejen, så bliver den afvist, og her kan vi træde til for at give gode råd, inden det bliver nødvendigt at sætte folk ud. I ni ud af ti tilfælde kan vi sammen med beboeren finde en løsning, siger Johnny Reinholdt.

En anden ide, der er på vej, er at lave en form for værksted eller klublokale, hvor man kan arbejde med forskellige ting. Det behøver ikke være fancy, men er det bare et sted med en god sofa, hvor man kan mødes over en kop kaffe, er det også fint. Men beboerne er også kommet med input som eksempelvis fisketure eller at komme på en bustur i skoven for at se på dyr, der skal være med til at styrke sammenholdet.

Projektet skal løbe over de kommende fire år, og både Landsbyggefonden, Lemvig Kommune og Bo I Lemvig er med i finansieringen af projektet. Landsbyggefonden giver i alt seks millioner kroner i den periode projektet løber, mens Bo I Lemvig selv skyder 1,9 millioner kroner i projektet. Endelig er der en million kroner fra Lemvig Kommune til den boligsociale indsats.

Bo I Lemvig har startet den boligsociale indsats, da det viste sig, at boligområderne i den vestlige del af Lemvig lever op til to af de i alt fem betingelser betingelser for at komme med på listen over udsatte boligområder. Derfor har Landsbyggefonden været med til at støtte projektet for at rette op på problematikken.

Håbet er, at der kan løbes så mange projekter i gang, at de med tiden kan kan leve videre uden at de boligsociale medarbejdere er involveret i dem. Og her skal fælleshuset spille en rolle.

- Målet på sigt er, at fælleshuset skal være en så integreret del i at bo her i området, at man ser det som et naturligt sted at komme for at mødes med andre her, siger Søren Christensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce