Annonce
Lokalavisen Lemvig

De æder min kål imens jeg er inde og få kaffe

Karen Barfod er ugens klummeskribent. Foto: Morten Stricker
Annonce

Nedfaldsfrugten har været fuld af fulde admiraler i år. Da jeg i efteråret gik ned under frugttræerne slingrede de sort-hvide-røde sommerfugle hen over græsplænen i lav højde. Efter sommerens invasion af tidselsommerfugle havde jeg vænnet mig til at være omgivet af de flagrende, farvestrålende insekter.

Men de sætter mig i et følelsesmæssigt og moralsk biodiversitets dilemma. Et af de små dilemmaer, men alligevel. Det er jo en hel ny genre, biodiversitetsdilemmaer, der sammen med deres fætter flyskammen har fået plads i mit moderne og tidstypiske klima-hjerte. For jeg planter både sommerfuglebuske og lavendler, og lader (nogle af) tidslerne og nælderne stå for at give både voksne dyr og deres larver de allerbedste forudsætninger.

Og så alligevel. For jeg har også et passioneret forhold til min køkkenhave. Lange lige rækker af viftende gulerodstoppe og rødbedeblade tiltaler min ordenssans og min trang til at have noget at rive i. Og samtidig tror jeg på, at den gennem årene har dannet en sund basis for familiens daglige måltider.

Men broccolien og grønkålen stod i år hele sommeren som strittende, pjevsede stængler efter et massivt angreb af hvide sommerfugle. Kålen var blevet angrebet af kålsommerfugle, faktisk af to arter, både den lille og den store kålsommerfugl. De fløj op som snefnug fra planterne, da jeg i sommers kom ud i haven, og deres små gule æg på undersiden af bladene var ikke til at pille af.

Sidste år havde jeg kyllinger til at tage sig af larverne på kål-bladene, men i år har et par ræve sat en stopper for hønseavlen herhjemme. Så når jeg kom ud, og sommerfuglene flagrede om ørene på mig, var jeg både helt lykkelig og følte mig som midt i et eventyr, og samtidig ærgerlig over skadedyrene. Larverne er, med Camilla Plums ord: "….det ulækreste lille kålstinkende bæst, man kan forestille sig, og de æder ens kål, mens man er inde for at drikke kaffe ….".

Larverne æder nu ikke kun det meste af kålen, de er både små-giftige og skider på resten. Så hvad gør man så? Camilla Plum moser dem "sadistisk mellem fingrene, det er dybt tilfredsstillende, men det lugter". Ja, det kom jeg ikke rigtigt i gang med.

Jeg har også læst, at man kan så "lokkeplanter" rundt om sin kålmark, så sommerfuglene lægger deres æg der i stedet, men forsøg viser, at det er med begrænset succes.

I år lod jeg stå til, mens jeg tænkte over problemet, og imens voksede larverne sig store. Nu er de fleste af larverne forpuppet, og kålen har skudt blade og broccoli-blomsterbuketter igen, "kålskud er nemlig trøsten" der kommer helt hen sent på året, når larverne har ædt kålen helt ned om sommeren. Og kålskud er eddermame lækre, dyppet først i kogende vand og så i smør. Problemet med larverne er på grund af sendrægtighed udskudt til næste sæson. Der kommer så nok dobbelt så mange kål-sommerfugle. Og heldigvis skifter de få, sene, resterende larver farve, når de bliver kogt, så er de nemme at pille fra fadet. Velbekomme.

Klummeskribenter

Ugens klumme kan du hver uge finde her på side 2 under logoet ”På den anden Side”.

Panelet består af 10 skribenter – fem inden for det kulturelle område, fem inden for natur - der på skift vil behandle et aktuelt emne. Listen over skribenter ser således ud:

Karen Barfod (natur)

Sofie Sidelmann Yderstræde (kultur)

Michael Madsen (natur)

Mette Lund Andersen (kultur)

Nina Svanborg (natur)

Lise Faurschou Hastrup (kultur)

Henning Juhl Christensen (natur)

Helle Langer (kultur)

Jens Hedevang (natur)

Klavs Weiss (kultur)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Hør om Lemvigs vinmark

Lokalavisen Lemvig

Motion for hjertet

Lokalavisen Lemvig

Folkedansere starter igen

Lokalavisen Lemvig

Klumme: Sikke en sommer

Lokalavisen Lemvig

Byen fyldes med vægtere

Annonce