Annonce
Lokalavisen Lemvig

De forladte æbletræer

Vinterens mørke kommer snigende med dage, hvor det aldrig rigtigt bliver lyst. Blæsende, regnvåde og dunkle eftermiddage afløser stormende, gustne og mørkegrå formiddage uden skygger. Det er, som om solen har sat sit lys under en skæppe. Det er, som om naturen igen er gået i en fælde. Visne, nedfaldne blade driver gennem gader og over marker og ser ikke ud til at kunne finde hvile og lade sig formulde i årshjulets evige bevægelse.

Den mørke årstid kan være opslugende og altomfavnende. Mørket har sit eget væsen og byder på andre oplevelser, andre indtryk og andre følelser. For nogle er det skræmmende følelser, og for andre er det betryggende fornemmelser – og vinteren er sin egen. Der er nætter, hvor alt lyses op af nattehimlens lysshow med hundestjernen, Sirius, i spidsen – og så de korte dage, hvor solskin oplyser sindet og varmer marker og enge og lader tågebanker danse lavt over landskabet. Vintertid er også til hjemlige sysler som opfølgning på efterårets lange ture derude.

En solstråle rammer skovbunden mellem lærketræernes grene, hvor koglerne sidder tæt og forventningsfuldt og glæder sig til frost og sne. To egern knækker nødder og laver sig et par nutellamadder i en pause i indsamlingen af vinterforråd. Fugtige dyreveksler skærer sig gennem skovbunden og videre ud og tværs over smeltevandsdalens gyldne bevoksninger. Gyldne er også tragtkantarellerne, der nærmest trygler om at blive plukket og være tilbehør i vinterens måltider. Der høres ensomme kald fra æbletræer.

Annonce

Jeg skriver på manillamærker og hænger dem på træernes grene til erstatning for hvert et æble, jeg plukker. Vi udveksler historier og blafrende minder om forgangne årstider og sommerens lys og varme: ”Milliarder af svampesporer i kornmarkers modlys og sitrende varmedis” – ”Kæruld farver lyngheden og klitsøens spejlinger hvide” – ”Muldvarpe med hedeslag smelter i skyggen under piletræets støvende rakler” – ”Sanker hjertegræs og fletter bur; fanger ildfluer til sommernattens lanterne” – ”Gule badedragter mod den blå horisont og en sval brise, der render mig i møde”.

Æbletræerne fortæller hver især om dengang, blomsterne i haven blev passet og børnene legede. Træerne blev også passet, og der blev værnet om frugterne, der skabte glæde både hos familien og hos husdyrene. Som lokale juveler voksede de op i haverne ved de vestjyske plantager og skoves ofte ensomt beliggende boliger, hvor brænderøg dengang steg op af skorstenene. Nogen har siden bestemt, at herude i skoven kunne eller skulle ingen bo mere. Husene er revet ned og er blevet en del af historien. Konturerne af haverne og af livet omkring husene findes stadig, men alene står de alligevel tilbage, de forladte æbletræer.

Æblerne gemmer, trods forskellighed i sorterne, alle på saftig, sprød og sommerfuld sødme og varme. Der er stadig et par manillamærker i baglommen til vinteræblerne, der får lov at hænge lidt endnu. Træet skal jeg hilse på en gang mere i år. Ellers er der blevet smagt på skovens æbler i rigt mål. En del er indtaget på stedet. Nogle blev hurtigt forvandlet til æblekager og æbletærter eller er indgået i øvrige mere eller mindre fantasifulde desserter. Andre fandt sig til rette i et klassisk potpourri med løg og flæsk eller landede som et syrlig-sødt indslag i karryretten. Sorterne deltager velvilligt i nye forsøg; i øjeblikket som tørrede chips i tynde skiver og i most.

Der er helt sikkert æbletræer derude i skoven, jeg endnu ikke har mødt, med historier, jeg ikke har hørt. Et må gerne bære frugter, der egner sig til cider, og som jeg kan brygge på og eksperimentere med i lange vinternætter. Ellers vil jeg nok blot plante en kerne derude et sted og opleve den spire i forår.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Merete har været direktør for Kystdirektoratet i otte år - og hun trives fantastisk godt i Lemvig

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Fire dage med tilbud i Lemvigs forretninger

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Julemanden dropper brandbilen i Thyborøn

Lokalavisen Lemvig

Nyt kunstværk på Lemvig Museum: Malet i Harboøre i 1884

Lokalavisen Lemvig

Bibliotekschefen holder af de oversete krimiperler

Lokalavisen Lemvig

Julemarked i 18b med 22 stande

Lokalavisen Lemvig

Boksere havde succes med stort stævne

Lokalavisen Lemvig

Nu kan vinterbaderne få varmen - i egen sauna

Lokalavisen Lemvig

Lars Vindstrup har taget ambitionerne fra håndboldbanen med ind i erhvervskarrieren

Lokalavisen Lemvig

Når Søren Peter ikke ville til dronningen måtte dronningen besøge Søren Peter

Lokalavisen Lemvig

Sinne Eeg giver koncert i barndomsbyen Lemvig: Hotelsal egner sig perfekt til en julekoncert

Lokalavisen Lemvig

Byggeriet af Nørre Nissums musik- og kulturhus fik uventet start

Lokalavisen Lemvig

Historiker og lokal deltidslandmand fortæller om den lokale landbrugshistorie

Lokalavisen Lemvig

Direktøren for Klosterhedens Vildt: - Vi skal kunne tjene penge på en forretning som vores. Punktum

Lokalavisen Lemvig

Gymnasieelever skrev deres egne sange

Lokalavisen Lemvig

Vestjysk Bank kickstarter lokal indsamling til biografsal

Lokalavisen Lemvig

Corona sætter præg på valg: Du må tage din egen kuglepen med i stemmeboksen

Lokalavisen Lemvig

Så blev det en realitet: Ny Solbussen til udflugter og oplevelser

Lokalavisen Lemvig

eGastro udvider den fysiske butik og ansætter tre nye medarbejdere

Lokalavisen Lemvig

Maske-workshop og færøske spillemænd på Tuskær

Lokalavisen Lemvig

Det grå guld besøgte marineudstillingen og de kom langvejs fra

Lokalavisen Lemvig

Intens musikuge - Lemvig har været med i Spil Dansk i alle 20 år

Lokalavisen Lemvig

Lemvig Provstikor er klar til at sprede sangglæde igen

Annonce