Annonce
Lokalavisen Lemvig

Der blæst' en vældig vind...

….den daw ud´ fra vest, uha-da-da-uha-da-da-da….

Sådan lyder indledningen vist til en af De Nattergales ikoniske sange, og det var også noget i den retning, jeg tænkte, da Benny Gade venligt men bestemt mindede mig om, at der nu igen var gået 10 uger, siden jeg sidst lommefilosoferede i avisens klumme……

Min reaktion nok mere noget i retning af “uha-da-da - hvordan kan 10 uger gå så hurtigt”. Med et visitkort der bærer navnet Jens Hedevang - professionel Puch Maxi-kører, så er det ikke jobbet som klummeskribent, der har fyldt mest i tankerne i en højsæson fyldt med glade gæster på gamle knallerter.

Annonce

Men efter at have tanket kaffe i koppen og fundet fem minutters ro til at summe over dagens tema, er jeg endt med et emne, der er en naturlig del af hverdagen for os herude, men som kan virke overvældende for de, der besøger os: vores evige vind.

Mine guidede ture i Thyborøn slutter altid af med et besøg på en af byens beværtninger. Det er der minimum to årsager til. Den første er, at når mine gæster går fra turen med en lille ski´ på, så er humøret også fem procent højere og måske vil turen derfor huskes fem procent sjovere.

Den anden er, at det også er her, at jeg som guide får lov til at få en uformel snak med mine kunder om vores liv og hverdagen herude “på kanten”. Det er altid sjovt at høre, hvad andre bemærker og undrer sig over, når de kikker ind under den osteklokke, vi kender som hverdagen.

Et næsten dagligt tilbagevendende emne er vinden. Det vi kalder for en brise, kalder andre landsdele vist for kuling, er jeg blevet mere og mere overbevist om. Når man møder kommentarer som "hvordan holder I ud, at det altid blæser", ja så er svaret ofte: - vinden, den kan og vil jeg slet slet ikke undvære!

For os, der lever med postnumre, der begynder med 76, er vinden som bekendt en konstant følgesvend. Rene vinduer og lige træer skal man lede længe efter. Jeg er vokset op i et hjem uden curlingforældre, og med én bil i husstanden var det at blive kørt i skole en uhørt luksus. Til gengæld var det afsted på trædecyklen for at undgå de tre kvarters bustur, der kunne erstattes af en 2,5 kilometer cykeltur.

Jeg husker en barndom med evig modvind på cykelstierne - og har tit undret mig over, hvordan det altid kom til at passe med, at vinden var vendt, når jeg skulle hjem fra skole igen. Da jeg så flyttede til Aarhus for at tage uddannelse, fandt jeg pludselig ud af, at noget af det, jeg savnede mest, faktisk var barndommens forhadte følgesvend. Jeg savnede faktisk de kontraster, der følger med vores evige vind og den dertilhørende evige hensyntagen til, fra hvilke retning og med hvilken styrke den tager fat idag.

Når det blæser her over ved wos, så er det normalt 20 procent vildere end i andre landsdele, men det gør også de vindstille dage langt skønnere. Under mit ophold i Aarhus blev der gjort halvhjertede forsøg på at "lade op" ved at gå en tur langs med kysten, men jeg fandt hurtigt ud af, at det da var en noget fesen oplevelse i forhold til det, jeg var vant til hjemmefra.

Jeg savnede at blive "holdt af vinden" på Bovbjerg Klint. Jeg savnede at gå en tur ved et mægtigt hav og bare mærke, hvor lille man faktisk er i en storslået natur. Jeg savnede også den læ, der var i Klosterheden akkompagneret af en susen fra toppen af nåletræerne.

Et langt stykke hen ad vejen tror jeg ikke kun, at vinden har slebet vores vestjyske træer vinske og skæve, men at den i stor grad også har slebet kanterne af os vestjyder. Kan man leve i vinden herude, så er man også nød til at være lidt hårdfør og lære at "stå fast" i flere henseender.

Når jeg om en god måneds tid triller mine maxier i stald til et velfortjent vinterhi, er en af de ting, der står øverst på to-do listen, den kvartalsvise vask af vinduerne i stuehuset. Efter deres veloverstået bad vil jeg nyde den "forbedrede billedkvalitet" i de tre til fire timer, det plejer at vare, og i stedet for at tærske langhalm på, om det nu kunne svare sig, vil jeg bruge tiden på trække i vandrestøvlerne og få en "ruske-tur" i vores vilde, trælse, bøvlede, men også vidunderlige westenwind. Vi ses derude.

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Direktøren viser rundt på Thyborøn Havn

Annonce
Annonce
Lokalavisen Lemvig

Marineudstillingen i Lemvig trækker gæster langvejs fra: Besøgende fra 68 forskellige postnumre

Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Konkurs og fjernvarmerør sendte Kenneth til Lemvig som holdleder

Lokalavisen Lemvig

Brug tiden sammen i familien - blev en af Lemvig Biblioteks "læsefamilier"

Lokalavisen Lemvig

Corona-forholdsregel var medvirkende til stor succes for Krabbefestival - vi spærrer Havnegade igen

Lokalavisen Lemvig

Naturens Dag med svampejagt og en flot dal-tur

Lokalavisen Lemvig

Fotokonkurrence for børn: Kommunens sødeste kæledyr skal findes

Lokalavisen Lemvig

Litteraturkreds klar med ny sæson: Fem bøger af forfattere omkring Limfjorden

Lokalavisen Lemvig

SHS Byg overtager byggefirma på Thyholm

Lokalavisen Lemvig

Indehaveren af Restaurant Bølgen i Thyborøn: Hvis der kom en bus med 15 personer, så ansatte jeg dem på stedet...

Lokalavisen Lemvig

Sophie Byskov er særdeles godt tilfreds med sin første sommersæson i Mallemukken

Lokalavisen Lemvig

Det er seniorer der må vaske op efter dig når du er på restaurant

Lokalavisen Lemvig

Åbent hus i Klimatorium: Viser bade- og sportstøj lavet af genanvendt plastik fra havet

Lokalavisen Lemvig

Ny medarbejder stoppede efter få dage - her er den nye trio i Lemvig-Thyborøn Handel & Turisme

Holstebro Onsdag

Gratis naturoplevelser for hele familien

Lokalavisen Lemvig

Meget at glæde sig til: Lemvig Musikforening klar med det største program længe

Lokalavisen Lemvig

Dialektmanden besøger Lemvig Bibliotek: Prå-li-å-hør-her!

Lokalavisen Lemvig

Læseklubaften på Lemvig Bibliotek

Lokalavisen Lemvig

Jubilar i Nordea: Det er de spændende opgaver der er tilbage

Lokalavisen Lemvig

Skovly Økologi i Møborg er med i Sofari: Se frilandsgrisene boltre sig

Lokalavisen Lemvig

Corona-håndbold halv pris: Klub vil lokke spillere tilbage

Lokalavisen Lemvig

Nyt center fortæller om Lilleå og Storåen

Lokalavisen Lemvig

Borgerformand: Købmanden er vigtig for os

Annonce