Annonce
Lokalavisen Lemvig

Efter de seneste tilskud: Etablering af fællesskabshus i Fjaltring kan gå i gang

Anne Bune og Michael Andersen - der er henholdsvis formand og medlem af Fjaltring-Trans Beboerforening - foran det nye fællesskabshus i Fjaltring. Til højre kan man se byens købmand. Foto: Allan Damgaard
Med tilskud på 380.000 kroner fra både en statslig landdistrikspulje og Nordea kan etableringen af et fællesskabshus i Fjaltring gå i gang. Huset ligger centralt over for byens købmand og skal være til glæde for både lokale og turister.

Fjaltring: Der er ekstra stor glæde hos Fjaltring-Trans Beboerforening i disse dage. Nu ligger det nemlig fast, at foreningen kan føre sine ambitiøse planer om et fællesskabshus i Fjaltring ud i livet.

Selve huset findes allerede. Det ligger centralt i Fjaltring lige over for købmanden. Men det kræver penge at omdanne det til et samlingssted for lokale og turister.

Nu er det budgetterede beløb i hus. Her i oktober og december har beboerforeningen nemlig fået 2 x 380.000 kroner. Det første tilskud kom fra Indenrigs- og Boligministeriets Landdistriktspulje, og her i december - som en tidlig julegave - kom der et tilsvarende beløb fra Nordeas Her bor Vi-pulje.

Annonce

- Det betyder, at vi kan sætte projektet i gang, og det er vi meget glade for, siger formanden for Fjaltring-Trans Beboerforening, Anne Bune.

Rent faktisk fik beboerforeningen sidste år afslag på en tilsvarende ansøgning hos Nordea, men denne gang blev ansøgningen godtaget.

Mere professionel

- Denne gang havde vi en betydelig mere professionel ansøgning med blandt andet arkitekt-tegninger, siger Michael Andersen, der både er med i beboerforeningens bestyrelse og samtidig sidder i den styregruppe, der arbejder detaljeret med fællesskabshuset.

Der opereres med et budget på 1,7 millioner kroner.

- Med de seneste tilskud har vi nu 1,4 millioner kroner i kassen, og samtidig er værdien af det frivillige arbejde fastsat til 300.000 kroner.  Det frivillige arbejde består hovedsageligt i at bryde ned og gøre klar til håndværkerne, siger Michael Andersen.

Annonce

Så muligheder

Det er næsten to år siden - det var i januar 2020 - at beboerforeningen købte huset på Vestermøllevej 18. Husets beboer skulle på plejehjem.

- I beboerforeningen havde vi tænkt, at hvis det hus kom til salg, så ville vi forsøge at købe det, fordi det ligger helt perfekt. Det ligger centralt lige over for købmanden og tæt på f.eks. skole og vandrerhjem. Det er et hus med mange muligheder, siger Anne Bune.

I beboerforeningen havde vi tænkt, at hvis det hus kom til salg, så ville vi forsøge at købe det, fordi det ligger helt perfekt.

Anne Bune, formand for Fjaltring-Trans Beboerforening

Først skulle købssummen på 450.000 kroner dog rejses. Det skete blandt andet via folkeaktier, hvor der blev solgt aktier a 1000, 5000 og 10.000 kroner.

- Vi havde et borgermøde i efteråret 2019, hvor 120 lokale mødte op og købte folkeaktier for 185.000 kroner. Det var ganske enkelt imponerende, siger Michael Andersen.

Annonce

Folkeaktier

- Det gav os samtidig et klart signal om, at vi havde set rigtigt med hensyn til at skabe et fællesskabshus, siger Anne Bune.

Der blev i alt solgt folkeaktier for 226.000 kroner i det projekt, der havde - og stadig har - arbejdstitlen Hot Spot Fjaltring med undertitlen "fællesskab skaber fællesskaber".

Samtidig blev Lemvig Kommune inddraget i projektet, fordi kommunen i forvejen arbejder på områdefornyelse i Fjaltring, Trans og Ferring.

- Lemvig Kommune har været en god medspiller i dette projekt, og kommunen er stadig involveret, fordi der sideløbende med vores projekt sker en fornyelse af området mellem købmanden og vores hus og området hen til skolen, siger Michael Andersen.

Lemvig Kommune går i løbet af 2022 i gang med områdefornyelse i Fjaltring, og det munder ud i dette bytorv mellem købmanden og det nye fællesskabshus. Pressebillede

Lemvig Kommune bidrog med 200.000 kroner til Hot Spot Fjaltring, mens der kom 155.000 kroner fra Lokale- og Anlægsfonden og 50.000 kroner fra Stadil Sparekasse. Dermed var der penge til både købet og til første etape af renoveringen, der omfattede staldbygningen. Og stadig noget tilbage til det aktuelle projekt.

Annonce

Staldbygning renoveret

I staldbygningen blev de gamle svinebokse pillet ned, og gulvet blev brækket op. Bunden blev forsynet med sand, og der blev lagt fliser oven på. Den tidligere staldbygning har flere funktioner i dag. Det var her, julecafeen fandt sted for nogle uger siden, og bygningen fungerer også som lager for både byens flagallé og en stor mængde georgine-knolde, der ligger under et beskyttende lag halm.

- Vi har haft huset i næsten to år, og her har vi haft en god indtjening på den daglige drift. Vi har f.eks. tjent 50.000 kroner på det loppemarked, der har været i to somre, og vi har tjent 16.000 kroner på pluk selv-blomster, siger Anne Bune.

Nu gælder det så renoveringen af stuehuset, der bliver til fællesskabshuset og Hot Spot Fjaltring.

Annonce

Madpakkerum

I den ene ende af det 20 meter lange stuehus skal der indrettes et madpakkerum, så f.eks. turister kan søge ly for det ikke altid perfekte danske sommervejr. Det vil også være i den ende af huset, at der skal indrettes et offentligt toilet. Madpakkerummet vil være forsynet med turist-materiale.

- I det nye hus bliver der indgang over mod købmanden, så man nemmere kan få øje på, at der sker noget spændende i huset, siger Michael Andersen.

Den anden ende af huset bliver et borgerhus og skal blandt andet rumme de faciliteter, der tidligere lå i den gamle lærerbolig i Fjaltring, der nu er blevet til børnehave.

Annonce

Det nye borgerhus

- Med etableringen af børnehaven - der selvfølgelig er en god ting - mangler både vores fredagscafé og billardklubben et sted at være. Vi mangler et nyt borgerhus. Det får vi nu i fællesskabshuset, siger Anne Bune.

Huset - der er blandt de ældste i Fjaltring - er lavloftet, men det bliver der ændret på i den ende, der skal rumme borgerhuset. Her bliver der højere til loftet. Borgerhuset kan bruges til mange andre ting. Det kan være møder, foredrag og udstillinger. Det lokale kontorfællesskab oven på købmandsbutikken kan holde møder i borgerhuset. Udearealet kan bruges af friskolen til f.eks. nyttehaver, og der kan arrangeres torvedage med f.eks. lokale fødevarer.

- Det nye hus vil styrke den positive udvikling, som Fjaltring er inde i. Der er flere børnefamilier, der på det seneste er flyttet til Fjaltring, hvilket har smittet positivt af på elevtallet i friskolen, siger Anne Bune.

Annonce

Fjaltring-ånden

- Samtidig signalerer vi med huset, at Fjaltring er et åbent sted, hvor vi byder alle interesserede inden for. Det passer perfekt til ånden i Fjaltring, der er et let sted at falde til, siger Michael Andersen.

Han ved, hvad han taler om. I 2016 flyttede han sammen med sin hustru fra Sjælland til Fjaltring, og de er begejstrede for livet i Fjaltring.

Det er FN Arkitekter i Struer, der har slået stregerne til fællesskabshuset. Renoveringen skal efter planen gå i gang til sommer, og hvis det hele forløber planmæssigt, kan Fjaltrings nye samlingssted stå klar i december 2022.Annonce
Lokalavisen Lemvig

Bio-Huset har solgt 40 procent færre billetter på grund af corona-nedlukning

Annonce
Lokalavisen Lemvig

Nørlems sognepræst fylder 60 år: Københavneren der faldt for det vestjyske

Annonce
Lokalavisen Lemvig

FLAG Vestjylland er igen klar til at støtte maritime projekter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Mozarts Requiem er udsat til efteråret

Lokalavisen Lemvig

Bovbjerg Fyr genåbner med kunstudstilling

Lokalavisen Lemvig

Stærke kvinder, fodbold og gode historier

Lokalavisen Lemvig

Apotekeren i Lemvig: Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle interessere mig for at udstille hunde

Lokalavisen Lemvig

Klassisk musik kombineret med lettere jazz

Lokalavisen Lemvig

Corona rammer populær revy: Bliver skubbet med et år

Lokalavisen Lemvig

Hør om årets bedste bøger på Lemvig Bibliotek

Lokalavisen Lemvig

Søfestival ændrer program efter afbud: Ud med Johnny, ind med Poul

Lokalavisen Lemvig

Dansk romantisk komedie blandt ugens film

Lokalavisen Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Annonce