Annonce
Lokalavisen Lemvig

Første IGU-elev på Kystdirektoratet

Aster Tesfit Gherbray har gennemført det to-årige IGU-forløb på Kystdirektoratet og blev fejret på behørig vis i kantinen. Her ses Aster sammen med Ane Høiberg Nielsen. Foto: A.P. Christensen

31-årige Aster Tesfit Gherbray blev fejret med kaffe, kage og gaver, da hun forleden fik papir på den to-årige grunduddannelse

Annonce

LEMVIG: IGU står for Integrationsgrunduddannelsen og er et forløb, der skal sikre flygtninge mulighed for uddannelse og dermed også bedre muligheder for efterfølgende at blive en del af det danske arbejdsmarked.

Den 31-årige Aster Tesfit Gherbray stammer fra Eritrea og flygtede i 2014 fra militærstyret sammen med sin mand. De kom først til asylcentret Sandholm og derefter til Frederikshavn, og efter at have fået opholdstilladelse blev parret visiteret til at bosætte sig i Lemvig, hvor parret flyttede ind på Jens Søndergaardsvej i april 2015.

- Der er en række forudsætninger, der skal være opfyldt, før IGU-forløbet kan starte. Vi havde Aster - som vi ellers i dagligdagen kalder Esther - i arbejdsprøvning i tre uger i 2016, før hun startede sin IGU den 1. februar 2017, fortæller områdechef Ane Høiberg Nielsen fra Kystdirektoratet, der har haft det overordnede ansvar for uddannelsesforløbet, mens Helene Heimann i dagligdagen har været nærmeste chef for Aster, der har arbejdet i kantinen og især med rengøringsopgaver.

- Aster har nu gennemført den to-årige uddannelse, og det har været en periode med en rivende udvikling - både på det faglige område og på det personlige område. Alle på "Kysten" holder af dig og dit lyse og glade sind, så vi er meget tilfredse med, at du fortsat vil komme i huset nogle timer om ugen for at gøre rent, sagde Ane Høiberg Nielsen, da Aster Gherbray blev fejret i kantinen med morgenkaffe og kage til alle ansatte på Kystdirektoratet.

- Det har både for Aster og for os som kolleger været et spændende forløb, der selvfølgelig undervejs har budt på nye udfordringer. Aster var i starten "en stille mus", men er vokset meget - også fordi hun er blevet meget dygtig til at tale og forstå dansk. Det kunne godt være lidt svært i starten, fordi standardsvaret blot var "okay". Så vidste vi ikke lige, om vores besked var forstået, siger Helene Heimann med et smil.

Hun betegner Aster som utrolig mødestabil, lærenem og meget vellidt af kollegerne, hvilket også kom til udtryk i kantinen med mange lykønskninger, klapsalver og knus fra de fremmødte.

Aster Gherbray har sideløbende med IGU-forløbet bestået sit forløb på Sprogskolen i Holstebro - og fortsætter danskundervisningen hos 3F i Lemvig.

- Det er simpelt hen integration på allerbedste vis. Aster fortsætter tirsdag og torsdag hos os, men har allerede fået nogle timers rengøringsarbejde ude i byen. Det er godt at vide, at hun på den måde fortsætter udviklingen efter EGU-forløbet, sagde Helene Heimann, der gerne ser en ny elev i samme forløb.

Som nævnt bor Aster sammen med sin mand i Lemvig, mens hendes to yngre brødre også er flygtet fra Eritrea. De bor i dag i henholdsvis Tyskland og England. I Lemvig bor der i dag cirka 40 flygtninge fra Eritrea.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lokalavisen Lemvig

Stilhed og pølser

Annonce