Annonce
Lokalavisen Lemvig

Hæfte fortæller om Radarbunker Thyborøn

Radar-bunkerne i Thyborøn kan besøges igen, når coronaen slipper sit tag i landet. Arkivfoto: Morten Stricker.
Hæftet fortæller først og fremmest historien om det lokale marinehjemmeværn og dets brug af bunkeren

Thyborøn: Maritimhistorisk Selskab har udgivet et lille hæfte, der fortæller om historien bag Radarbunkeren i Thyborøn. Bunkeren drives i dag som et slags museum over den kolde krig af en gruppe, der sorterer under Maritimhistorisk Selskab.

Hæftet beskriver, hvordan bunkeren blev opført under krigen, men gik efter krigen tabt og blev fyldt med sand.

I 1985 manglede den lokale hjemmeværnsflotille en kommandostation i Thyborøn, og da opstod ideen om at bruge en af de gamle bunkere, der ligger i Thyborøn.  På det tidspunkt var bunkeren fyldt med sand, så der måtte mange folk i gang med skovl og trillebør, inden de 300 kubikmeter sand var kørt ud. Så blev bunkeren indrettet med toilet og vand, strøm og telefonkabler blev ført ind, og snart stor en ny kommandobunker klar.

Det største problem var at få radarforbindelsen ført igennem det to meter tykke betonlag, men også det lykkedes. Det gav samtidigt en ide om, hvor meget beton der er brugt på at bygge hele anlægget, så derfor kan man i hæftet læse, at der er anvendt 660 kubikmeter beton samt 36 tons stål. Det svarer til, at betonbiler skulle holde i kø fra Harboøre til Thyborøn.

Hæftet beskriver også oversvømmelsen  1995, hvor inventar og vægpaneler blev ødelagt, så arbejdet med at renovere bunkeren måtte starte forfra.

Man kan også læse træk af marinehjemmeværnets historier om overvågningsopgaver frem til 2015, hvor flotillen blev flyttet til Struer. Det var på dette tidspunkt, at bunkeren med alt udstyr ble overdraget til Lemvig Kommune, som straks overdrog den til Maritimhistorisk Selskab.

I dag er bunkeren indrettet som et museum, der fortæller om livet i bunkeren de år, hvor den var i brug.

Hæftet kan købes ved henvendelse til Maritimhistorisk Selskab, men når coronaen giver mulighed for det, vil den også komme i salg i både bunkeren og på Sea War Museum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce